Poznaj założenia diety przyjaznej planecie
Lidl łączy siły z Fundacją WWF Polska, aby wspólnym głosem mówić o tym, że to co znajdzie się na naszym talerzu ma realny wpływ na stan środowiska naturalnego, klimat i różnorodność biologiczną.
Nie musisz określać czy nazywać swojej diety, nie musisz rezygnować z ulubionych produktów czy smaków – znajdź swój sposób na przyjaźń z planetą!
Zobacz, jak swoimi codziennymi wyborami możesz działać razem z nami!
Jak wygląda obiad przyjazny planecie?
- Więcej sezonowych i lokalnych warzyw oraz owoców!
- Więcej produktów pełnoziarnistych!
- Więcej roślin strączkowych, a mniej mięsa!
- Mniej cukrów, a więcej zdrowych tłuszczów i orzechów!
Korzyści z diety przyjaznej planecie
- Walka z kryzysem klimatycznym
- Zatrzymanie utraty różnorodności biologicznej
- Redukcja emisji gazów cieplarnianych
- Korzyści zdrowotne wynikające z przejścia na bardziej roślinną i zróżnicowaną dietę
- Wsparcie lokalnych rolników poprzez zakup sezonowych warzyw i owoców
Chcesz wiedzieć więcej?
Przeczytaj, jak zaprzyjaźnić się z naszą planetą!
Podcast Ocalmy planetę! – czyli zacznij od swojego talerza
Jak gotując obiad, uratować planetę? Wkładając na talerz choćby więcej warzyw i owoców! O tym, jak wygląda dieta przyjazna naszej planecie i dlaczego wszyscy powinniśmy rozważyć jej stosowanie, o małych, ale jednak wielkich rzeczach, które możemy zrobić dla Ziemi, o zmianach klimatu, przywracaniu gatunków, które przeżyły nawet dinozaury (!) oraz o tym, czy niemal apokaliptyczny scenariusz zamiany ziemi w jeden wielki ocean jest możliwy – Karol Okrasa rozmawia z Katarzyną Karpą-Świderek, rzecznik prasową WWF Polska, organizacji ekologicznej, która chroni ekosystem i stara się przeciwdziałać zmianom klimatu.
Przepisy przyjazne planecie
Sprawdź, jak smaczna i łatwa może być dieta przyjazna planecie!
4-warstwowa zapiekanka à la quesadilla
Tortille są dobre w każdej postaci, a w formie zapiekanki są wprost rewelacyjne! Poczęstuj swoich bliskich warstwową zapiekanką z idealnym farszem. Na pewno będzie im smakowała!
Wegańska polędwica wellington z burakami
Niemożliwe? Spróbuj i się przekonaj, że smakuje lepiej niż oryginał, a przy tym jest prostsza i szybsza w przygotowaniu. Fantastyczny przepis na roślinną wersję polędwicy wellington!
Steki z kapusty
Steki z kapusty to hit wegańskiego grilla, ale również idealny pomysł na letni obiad czy zimową kolację. Fantastyczny smak i bardzo proste przygotowanie sprawią, że ten przepis Kingi zagości u Was na stałe!
Wegesmalec ze skwarkami
Coś z sadu, coś z grządki, czyli tradycyjny smak w bezmięsnej wersji zamknięty w słoiczku. Zasmakuj w połączeniu jabłek i grochu, które Kinga wybrała na bazę swojego wegesmalcu ze skwarkami!
Owsianka z tartym jabłkiem i suszonymi śliwkami
Ta owsianka nie tylko dobrze smakuje, ale także doda Ci energii na cały dzień!
Wegański gyros z ciecierzycy w picie
Prawdziwa uczta? Gyros w wegańskim wydaniu! Przygotujesz go w bardzo prosty sposób i pokochasz za aromat i wyjątkową chrupkość.
Pasta z bakłażana i marchewki
Wypróbuj prosty i szybki w wykonaniu przepis na pastę z bakłażana i marchewki. To świetna propozycja pasty kanapkowej!