Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- praskę do czosnku
- sitko o dużych oczkach
- formę do ciasta o wymiarach 24 x 7 cm
- tarkę o drobnych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: KROIMY PIECZARKI
Pieczarki kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Pieczarki przekładamy na patelnię i pozostawiamy na 3 minuty. Po tym czasie delikatnie je mieszamy.
KROK 2: DODAJEMY SKŁADNIKI DO PIECZAREK
Cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek dodajemy do pieczarek. Dodajemy szpinak i smażymy całość do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość.
Dodajemy pomidory, odcedzoną fasolę, sos sojowy, syrop klonowy, sól, pieprz, posiekaną bazylię i miętę. Całość mieszamy.
KROK 3: SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ
Dno formy do ciasta przesmarowujemy oliwą. Układamy na nim jeden placek tortilli. Na placek nakładamy ⅓ farszu. Całość posypujemy ⅓ startej mozzarelli i przykrywamy kolejnym plackiem tortilli. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy. Na ostatni placek nakładamy ostatnią część mozzarelli i posypujemy wierzch startym cheddarem.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i pieczemy przez 20 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Tortilla z kurczakiem i guacamole
Kawałki mięsa i sos z awokado zamknięte w pszennym placku. Sprawdzony sposób na szybkie danie w stylu meksykańskim!
Proste tortille z serem i pieczarkami
Prosty sposób na pożywne małe co nieco, które można mieć zawsze pod ręką. Świetny pomysł na drugie śniadanie i nie tylko!
Quesadilla ze szpinakiem i serem halloumi oraz pikantnym sosem
Co wyróżnia to danie? Prostota oraz to, że smakuje każdemu! Idealnie sprawdzi się na imprezie lub jako danie typu lunch box.
Tortilla sandwich z TikToka
Ta tortilla jest nadziana najlepszymi dodatkami! Sprawdź, jak ich połączenie smakuje po zapieczeniu tej niezwykle prostej kanapki, którą przygotujesz w błyskawicznym tempie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka gyros
- Kapusta z grochem
- Śledzie po kaszubsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kutia
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wigilijny makowiec
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
1028 dni temu
Pyszka!!! Już raz przygotowałam. Farsz można zrobić wcześniej, a później, np kolejnego dnia, zanim wpadną znajomi, tylko wrzucić całość zapiekanki do piekarnika.
odpowiedz
1116 dni temu
lepsze z pomidorami czy bez? ;)
odpowiedz
1115 dni temu
głodny, pomidory ładnie zwiążą farsz zapiekanki: jeśli lubisz, dodaj :)
1117 dni temu
Zajebiste żarełko mordunio ;)
odpowiedz
1073 dni temu
jasna sprawa mordeczko nie jadłem i nie zjem pewnie bo za duzo roboty ale wyglada kox byczku
1118 dni temu
Czy nie ma błędu w składnikach? bo nie wiem jak zużyć na to pół kilo mozzarelli :P
odpowiedz
1115 dni temu
MrBlueSky, rzeczywiście: mozzarelli warto dodać sporo, ale nie aż tyle :) Wystarczy jedno opakowanie tartej mozzarelli czyli ok. 150 g. Dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy przepis.