zobacz film 4-warstwowa zapiekanka à la quesadilla

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • praskę do czosnku
  • sitko o dużych oczkach
  • formę do ciasta o wymiarach 24 x 7 cm
  • tarkę o drobnych oczkach
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: KROIMY PIECZARKI

Pieczarki kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Pieczarki przekładamy na patelnię i pozostawiamy na 3 minuty. Po tym czasie delikatnie je mieszamy.

KROK 2: DODAJEMY SKŁADNIKI DO PIECZAREK

Cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek dodajemy do pieczarek. Dodajemy szpinak i smażymy całość do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość.

Dodajemy pomidory, odcedzoną fasolę, sos sojowy, syrop klonowy, sól, pieprz, posiekaną bazylię i miętę. Całość mieszamy.

KROK 3: SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ

Dno formy do ciasta przesmarowujemy oliwą. Układamy na nim jeden placek tortilli. Na placek nakładamy ⅓ farszu. Całość posypujemy ⅓ startej mozzarelli i przykrywamy kolejnym plackiem tortilli. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy. Na ostatni placek nakładamy ostatnią część mozzarelli i posypujemy wierzch startym cheddarem.

Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i pieczemy przez 20 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (5)

Avatar
  • głodny głodny
    9 dni temu
    lepsze z pomidorami czy bez? ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    8 dni temu
    głodny, pomidory ładnie zwiążą farsz zapiekanki: jeśli lubisz, dodaj :)
  • Gość Gość
    10 dni temu
    Zajebiste żarełko mordunio ;)

    odpowiedz

  • MrBlueSky MrBlueSky
    10 dni temu
    Czy nie ma błędu w składnikach? bo nie wiem jak zużyć na to pół kilo mozzarelli :P

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    8 dni temu
    MrBlueSky, rzeczywiście: mozzarelli warto dodać sporo, ale nie aż tyle :) Wystarczy jedno opakowanie tartej mozzarelli czyli ok. 150 g. Dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy przepis.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!