Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ograniczenie spożycia mięsa przy jednoczesnym zwiększeniu ilości zjadanych warzyw i owoców to podstawowe założenia diety przyjaznej planecie. Jednak by faktycznie chronić naszą planetę, musisz sięgać po sezonowe oraz lokalne warzywa i owoce. Na szczęście polskie pola, sady, szklarnie czy nawet lasy skrywają mnóstwo pysznych roślin, dzięki którym z łatwością skomponujesz wyśmienite i różnorodne posiłki.
Wybierając lokalne i sezonowe produkty, wspierasz planetę, polskich rolników, a przy okazji możesz także podreperować swój domowy budżet – sezonowe warzywa i owoce są po prostu tańsze.
Warto pamiętać jednak, że na sezon duży wpływ ma panująca pogoda – temperatury czy opady. Dlatego nasz kalendarz sezonowości opiera się na porach roku. Zobacz, jak będzie smakować zima, a już za chwilę wiosna, lato i następnie jesień.
ZIMOWE WARZYWA I OWOCE
Kiedy zaczyna się zima, mogłoby się wydawać, że kończy się sezon na lokalne warzywa i owoce, jednak nawet podczas mroźnych miesięcy możesz jeść sezonowo i smacznie!
Postaw na warzywa korzeniowe – możesz przygotować z nich mnóstwo dań jednogarnkowych, które doskonale rozgrzeją w chłodne dni. Odkryj na nowo orzechy! Dodawaj je nie tylko do deserów, ale także dań wytrawnych. Orzechy laskowe czy włoskie to przecież także lokalny i sezonowy produkt i zdecydowanie warto włączyć go do swojej diety.
https://kuchnialidla.pl/pieczone-warzywa-w-sosie-curry-z-mlekiem-kokosowym-i-jogurtem
https://kuchnialidla.pl/pulpety-gryczane-w-delikatnym-winnym-sosie
https://kuchnialidla.pl/salatka-z-pieczonych-warzyw-z-sosem-tymiankowo-cytrynowym
https://kuchnialidla.pl/weganska-salatka-wielowarzywna
https://kuchnialidla.pl/warzywne-curry-z-kiszona-cytryna
https://kuchnialidla.pl/gnocchi-z-burakow-z-pesto-z-orzechow-wloskich
https://kuchnialidla.pl/muffiny-orkiszowe-z-orzechami-wloskimi
WIOSENNE WARZYWA I OWOCE
Wiosna to przede wszystkim sezon na nowalijki. Rzodkiewka, rabarbar, bób, groszek cukrowy czy szparagi to warzywa, które wiosną smakują doskonale i są bardzo łatwe w przygotowaniu. Groszek cukrowy czy rzodkiewkę możesz chrupać na surowo, a szparagi czy bób po krótkiej obróbce nie potrzebują wielu dodatków, by pysznie smakować. Rabarbar za to króluje w wiosennych deserach.
W maju pojawiają się już polskie truskawki, powoli dojrzewa także agrest. Nie musisz przygotowywać z tych owoców skomplikowanych deserów, wystarczy zapiec je pod kruszonką i delektować się nimi od śniadania do kolacji! Odkryj bogactwo sezonowej kuchni w Kuchni Lidla!
https://kuchnialidla.pl/weganskie-ciasto-z-rabarbarem
https://kuchnialidla.pl/crumble-bars-z-rabarbarem-i-wisniami
https://kuchnialidla.pl/zupa-z-zielonych-szparagow-na-3-sposoby
https://kuchnialidla.pl/szparagi-na-3-sposoby
https://kuchnialidla.pl/kaszotto-ze-szparagami
LETNIE WARZYWA I OWOCE
Lato to czas, kiedy Ryneczek Lidla jest zasypany sezonowymi warzywami i owocami! Możesz przebierać i wybierać, codziennie jeść coś innego i ani przez chwilę nie znudzić się ich smakiem. Pamiętaj, że czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Fasolka szparagowa oprószona bułką tartą, do tego młode ziemniaki z koperkiem, a na deser miska borówek, jagód czy malin. To obiad doskonale wpisujący się w założenia diety planetarnej, a jednocześnie lubiany przez wszystkich. Z czasem, gdy w roli gotującego posiłki z mniejszą ilością mięsa poczujesz się pewniej, możesz zacząć próbować czegoś innego. Lato to najlepszy do tego czas – wybór jest tak duży, że na pewno odkryjesz coś, co Ci zasmakuje.
https://kuchnialidla.pl/fasolka-szparagowa-z-kurkami-i-orzechami-wloskimi
https://kuchnialidla.pl/chlodnik-z-botwiny-z-ogorkiem-i-szczypiorem
https://kuchnialidla.pl/zupa-fasolowa-z-botwina-i-mlodymi-ziemniakami
https://kuchnialidla.pl/weganskie-ciasto-kawowe-z-gruszkami
JESIENNE WARZYWA I OWOCE
Jesień to bogactwo kolorów nie tylko na drzewach, ale także na talerzach! We wrześniu możesz dalej korzystać z letnich przysmaków, a jednocześnie gotować bardziej jesiennie, sięgając po dynie czy grzyby.
To także idealny moment, by zacząć zachowywać smak ulubionych warzyw i owoców na później dzięki przetworom! Wyobraź sobie jesienny wieczór z rozgrzewającą herbatą z domową konfiturą malinową – to pyszna nagroda za pracę, którą włożysz w jej przygotowanie. Skorzystaj z przepisów Pawła Małeckiego i zachowaj smak lata na dłużej!
https://kuchnialidla.pl/ekspresowe-konfitury-malinowa-i-borowkowa
Przetwory to nie tylko owoce, ale także warzywa i grzyby! Spróbuj warzyw w wersji kiszonej – jeśli Ci zasmakują, możesz w podobny sposób stworzyć inne kombinacje smakowe, według swoich upodobań, a wszelkie kiszonki są doskonałym wyborem na jesień – bo naturalnie wspierają odporność.
https://kuchnialidla.pl/kurki-marynowane-na-2-sposoby
https://kuchnialidla.pl/konfitura-z-cukinii-i-pomidorow
https://kuchnialidla.pl/kiszone-salatki-z-warzyw-na-dwa-sposoby
https://kuchnialidla.pl/zakwas-na-barszcz-czerwony
Jesienią możesz sięgnąć oczywiście po znane i lubiane przez siebie warzywa i owoce, ale warto także spróbować czegoś nowego. Może w Twojej kuchni zadebiutuje cykoria, może spróbujesz skorzonery czy topinamburu. To lokalne i przede wszystkim znane od wielu, wielu lat produkty, które dzięki naszym przepisom możesz odkryć na nowo.
https://kuchnialidla.pl/zupa-z-topinamburu-z-salatka
https://kuchnialidla.pl/tarta-z-warzywami-i-serem-plesniowym
Wybieranie sezonowych oraz lokalnych warzyw i owoców to najlepsze, co możesz zrobić zarówno dla planety, jak i dla siebie. Sezonowe produkty są najsmaczniejsze, a ich cena, dostępność i różnorodność zachęcają do próbowania i gotowania!
Sprawdź przepisy w Kuchni Lidla i z listą zakupów pełną warzyw i owoców odwiedź Ryneczek Lidla. Spróbuj, jak smacznie może smakować każda z pór roku!
Trwa ładowanie komentarzy