Bez laktozy
Produkty bez laktozy – co to znaczy?
Choć określenie „bez laktozy” staje się coraz bardziej powszechne, wielokrotnie zastanawiamy się, co to właściwie znaczy dla naszego organizmu. Laktoza to nic innego jak cukier mleczny, który występuje w mleku ssaków. W związku z tym każdy produkt spożywczy, który powstaje na bazie mleka zwierzęcego, będzie go zawierał. Jeśli zatem zależy Wam na zakupie produktów bez laktozy, powinniście unikać mleka i jego pochodnych albo sięgać po zamienniki mające w składzie mleko roślinne. Kluczem do sukcesu w przypadku diety bez laktozy jest uważne zapoznawanie się z etykietami widniejącymi na produktach.
Desery bez laktozy
Najtrudniejszą rzeczą dla osób będących na diecie eliminującej laktozę jest chyba odmówienie sobie słodkiego co nieco. Na szczęście w Kuchni Lidla nie brakuje pomysłów na desery bez laktozy, możecie więc czerpać z niej pełnymi garściami! Zwłaszcza że niejeden przepis na ciasto bez laktozy przypadnie do gustu także weganom, którzy również unikają jedzenia nabiału. Niech nie zdziwi Was zatem fakt, że propozycja sernika na zimno bez laktozy w Kuchni Lidla jest zarazem przepisem na sernik wegański. Ciekawą odmianą sernika bez laktozy jest także tofurnik z borówkami. Spróbujcie koniecznie! A jeśli poszukujecie przepisu na krem do ciasta, który można przygotować bez laktozy, to skorzystajcie z przepisu Kingi Paruzel na wegański tort marchewkowy. Krem na bazie tofu i masła orzechowego z powodzeniem zastąpi jego tradycyjną wersję, a z ciastem marchewkowym, które przyrządzicie bez laktozy, będzie smakował wybornie!
Poniżej więcej przepisów na ciasta bez laktozy:
- brownie z buraków
- panforte
- crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- babka bananowa
- cynamonowe ciasto z jabłkami
Nie zapominajcie, że desery to także lody, a te również dostępne są w wersji bez laktozy. Najczęściej spotkacie się z wielosmakowymi sorbetami. W Kuchni Lidla znajdziecie przepisy na:
- sorbet arbuzowy
- sorbet kiwi na patyku
- sorbet malinowo-brzoskwiniowy
- sorbet z zielonej herbaty i limonki
- sorbet brzoskwiniowy z arbuzem
- sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
Dieta bez laktozy – co jeść?
Przygotowanie potraw bez laktozy często rodzi dylematy. Biorąc pod uwagę zaopatrzenie sklepów – zupełnie niepotrzebnie. Wystarczy przecież zaopatrzyć się w mleko bez laktozy, które w sprzedaży jest już dostępne zarówno w wersji dla dorosłych, jak i dla dzieci. Wątpliwości nie budzi już nawet pozostała część nabiału, który coraz częściej dostępny jest bez laktozy – nikogo na przykład nie dziwi już twaróg czy mozzarella bez laktozy. A jeśli do tego dodacie przepisy na dania bez laktozy w Kuchni Lidla, to gotowanie będzie naprawdę proste i przyjemne! Sprawdźcie, jak będąc na diecie bez laktozy, dopasować przepisy w taki sposób, aby Wasz jadłospis składał się wyłącznie ze smacznych i wartościowych, a do tego zróżnicowanych potraw. Szukajcie inspiracji w Kuchni Lidla! A oto kilka z nich:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem
Kuchnia Japonii to Twoje smaki? Koniecznie spróbuj więc zupy miso z tofu i wędzonym pstrągiem – wg przepisu Karola przygotujesz ją prosto i szybko!

Boczniaki po azjatycku
Boczniaki po azjatycku to szybkie, sycące i rozgrzewające danie! Z pewnością zagoszczą na stałe w Waszym menu!

Karmelizowana brukselka
Jak polubić brukselkę? Wykorzystaj ją, by podać niecodzienne i ciekawe danie! Karmelizowana brukselka z przepisu Karola zachwyci Cię wyglądem i smakiem!

Cytrusowo-korzenna herbatka całodzienna
Przepis na aromatyczną herbatkę, którą można pić cały dzień! Koniecznie wypróbuj przepis Karola

Sałatka z mango, awokado i kaszą kuskus
Słoneczna sałatka z mango, awokado i kuskus z pysznym sosem na bazie suszonych pomidorów – łatwy i szybki przepis dla Ciebie!

Śniadanie na słodko: budyń jaglany i kasza manna
Dwa sposoby na śniadaniowy bowl! Orzechowa kasza manna z owocami lub budyń jaglany z malinami – wypróbuj oba i wybierz swój ulubiony!

Lekka sałatka z rodzynkami
Dużo ziół, pyszny sos i… trochę słodyczy! Przygotuj lekką sałatkę z rodzynkami według przepisu Karola i chrup ze smakiem to, co najlepsze latem!

Sałatka z bobem i cykorią
Szybka letnia sałatka z sezonową cykorią, bobem, rzodkiewkami i ich liśćmi – wypróbuj przepis Kingi Paruzel!

Jaglanka z truskawkami i chałwą
Smaczne śniadanie to gwarancja udanego dnia! Przygotuj jaglankę z truskawkami i chałwą według niezawodnego przepisu Kingi Paruzel!

Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
Idealna propozycja śniadania wielkanocnego dla wegan – awokado faszerowane pastą à la jajeczną! Wypróbujcie przepis Kingi Paruzel!

Żółta pasta curry
Żółta pasta curry według przepisu Kingi to świetny dodatek do sosów, mięs i zup! Wypróbuj przepis i rusz w podróż po tajskich smakach!

Tortille z łososiem wędzonym
Szybka i łatwa w przygotowaniu tortilla na drugie śniadanie do pracy. Mango, awokado, wędzony łosoś, a wszystko to zamknięte w pełnoziarnistej tortilli!
