Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- mikser
- pucharki lub szklanki
Przygotowanie:
Krok 1: Ubijamy krem
W misce ubijamy schłodzoną śmietankę razem z mascarpone. Aby krem był słodszy, możemy dodać łyżkę cukru pudru. Masa powinna być dobrze ubita, stabilna, ale nadal puszysta i niezbyt sztywna.
Krem z ciastek o smaku korzennym Spekulatius dokładnie mieszamy w osobnej misce. Stopniowo dodajemy do niego ¾ ubitej śmietanki z mascarpone, cały czas mieszając, aby krem pozostał puszysty. Pozostałą ¼ kremu ze śmietanki i mascarpone odstawiamy.
Krok 2: Układamy warstwy deseru
Na dno pucharków lub szklanek wsypujemy po 2 pokruszone ciasteczka korzenne. Na ciasteczka wykładamy warstwę kremu korzennego. Wierzch dekorujemy odłożoną wcześniej śmietanką z mascarpone. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę, aż krem całkowicie stężeje.
Krok 3: Przygotowujemy sos
Na suchej patelni karmelizujemy cukier, aż uzyska złoty kolor. Sok z pomarańczy podgrzewamy w osobnym rondelku. Gdy cukier się skarmelizuje, dodajemy do niego podgrzany sok z pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu, aż powstanie jednolity sos. Na koniec dodajemy masło, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Stężony deser polewamy sosem pomarańczowym i posypujemy prażonymi orzechami laskowymi.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)