Kuchnia japońska - Serniki - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Najlepsze serniki – 10 przepisów
Zapewne każdy choć raz w życiu skosztował tradycyjnego sernika, takiego jak sernik wiedeński czy królewski. Nie ma też chyba osoby, która nie wiedziałaby, jakie są podstawowe składniki sernika. Mimo to wiedza nie zawsze idzie w parze z praktyką, dlatego sztuką jest upiec sernik w taki sposób, aby był puszysty. Jeśli poszukujecie sprawdzonych przepisów na sernik, to koniecznie zajrzyjcie do Kuchni Lidla, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji! Oto propozycje:
- karmelowy sernik z rosą
- klasyczny sernik
- sernik na kruchym cieście z bezą
- sernik krakowski
- sernik z białą czekoladą i mango
- cheescake New York z orzechami pekan – czyli sernik nowojorski
- sernik z malinami na serku mascarpone
- sernik czekoladowy
- sernik japoński
- pomarańczowy sernik z crème brûlée
Wielki urok mają szczególnie serniki dwukolorowe, takie jak np. słynny sernik zebra, który powstaje z wlewanych naprzemiennie do formy mas ciasta białego i ciemnego lub sernik z ciasteczek oreo.
Zupełnie oddzielną kategorią serników są natomiast ciasta bez pieczenia. Największą popularnością wśród nich cieszą się zwłaszcza sernik na zimno oraz sernik gotowany. O ile wykonanie tego pierwszego nie wymaga raczej komentarza, to zrobienie tego drugiego już tak. Sernik, którego ciasto – zamiast upiec – należy ugotować, przygotowuje się najczęściej na herbatnikach, z twarogu z wiaderka. Nie dość, że jest to znakomita alternatywa dla sernika pieczonego, to w dodatku jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu.
Jak zrobić sernik? Zobacz nasze wskazówki
Zanim zdecydujecie się na nietypową wersję tego ciasta, warto poznać przepis na tradycyjny sernik. Dla wszystkich, którym nie dane było dotychczas zgłębić tajników sztuki przygotowania sernika idealnego, mamy kilka porad, jak piec ten rodzaj ciasta. Pamiętajcie jednak, że nie ma przepisu na sernik, który zawsze się udaje, ponieważ wiele zależy przede wszystkim od sposobu jego wykonania. Jeśli więc nie wiecie, dlaczego sernik podczas pieczenia pęka, a później się kruszy, to pora na małą lekcję. Po pierwsze, co zrobić, żeby sernik nie pękał? Wystarczy pod formę z sernikiem wstawić do piekarnika inne naczynie żaroodporne z gorącą wodą, dzięki czemu uzyskacie efekt kąpieli wodnej. Zapewnienie odpowiedniego stopnia wilgotności podczas pieczenia jest również sposobem na uniknięcie nadmiernej kruchości ciasta. Wszystko zatem w Waszych rękach! A jeśli nie jesteście pewni, kiedy właściwie sernik jest upieczony, to sprawdzajcie, potrząsając delikatnie formą do ciasta. Masa powinna być zwarta, to najlepszy znak, że Wasz sernik jest gotowy.