Kuchnia polska - Chipsy - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Sprawdzony przepis na chipsy z jarmużu!
Dla wielu z was zaskakującym pomysłem na pożywną przekąskę mogą okazać się chipsy z jarmużu. To zielone liściaste warzywo wbrew pozorom bardzo dobrze znosi wysokie temperatury piekarnika, które pozwalają w efekcie uzyskać chipsy jarmużowe. Jeśli nie mieliście okazji spróbować, a tym bardziej przygotowywać takiego przysmaku – nic straconego! Kuchnia Lidla ma sprawdzony przepis. Skorzystajcie z jej wskazówek, dzięki którym dowiecie się krok po kroku, jak zrobić chipsy z jarmużu.
Sprawdź nasze przepisy na warzywne chipsy!
Na liście najbardziej znanych chipsów figurują zazwyczaj te z warzyw. I nie chodzi tu wyłącznie o tradycyjne chipsy ziemniaczane, ale również o nietypowe postaci tego przysmaku, np. chipsy z batatów czy z marchewki. Do jednych z bardziej oryginalnych pomysłów na chipsy warzywne należą przepisy na chipsy z jarmużu czy z buraka. Te drugie, czyli chipsy z buraka, Kuchnia Lidla poleca jadać pikantnie przyprawione mieloną ostrą papryką z musem z czerwonej fasoli. Co ciekawe, warzywa strączkowe też mogą występować w roli chipsów! Nie sposób oczywiście pokroić je w plastry czy inne cieńsze formy, ale zawsze można wykorzystać w tym celu ich ziarna i fasolki, tak jak sugeruje to przepis Kuchni Lidla na przekąskę z pieczonej ciecierzycy, czyli na chipsy z ciecierzycy!
Chipsy owocowe – nasze propozycje!
Domowe chipsy można przyrządzić również z owoców, najprościej z jabłek lub bananów. Taki przysmak przypadnie do gustu w szczególności dzieciom, ale odnajdzie się także wśród imprezowego menu. Jeśli więc poszukujecie sprawdzonych przepisów na chipsy z jabłek, to zajrzyjcie do Kuchni Lidla, która proponuje przygotować je z korzennymi przyprawami, takimi jak cynamon i gałka muszkatołowa. Koniecznie spróbujcie jabłkowych chipsów z cynamonem!