Kuchnia polska - Przekąski na imprezę - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Śledzie w sosie musztardowym
Śledzie w sosie musztardowym to klasyczna i niezwykle smaczna przekąska, która doskonale wpisuje się w świąteczny stół. Ich wyrazisty smak, łączący ostrość musztardy z delikatnością śledzia, sprawia, że są chętnie wybierane jako jedno z wigilijnych dań. Przygotowanie tego przysmaku jest szybkie i proste. Sprawdź nasz przepis!
Schab w galarecie
Schab w galarecie to elegancka i smaczna przekąska, która idealnie sprawdza się na uroczystych przyjęciach i rodzinnych spotkaniach. Delikatne mięso, otoczone aromatyczną, klarowną galaretką, stanowi niezwykle efektowne danie. Spróbuj naszej wersji schabu w galarecie ze śliwką!
Galaretka z kurczaka
Galareta drobiowa to jedno z tradycyjnych polskich dań, które od lat gości na stołach podczas rodzinnych spotkań i różnych uroczystości. Delikatne mięso kurczaka otulone przezroczystą galaretką z warzywami tworzy harmonijną i apetyczną kompozycję smakową. Jak zrobić pyszną galaretę z kurczaka? Poznaj nasz przepis!
Galareta wieprzowa
Galareta wieprzowa, znana również jako zimne nóżki, zylc, meduza czy galart, to potrawa, którą znamy z rodzinnych uroczystości. Ta wyjątkowa przekąska potrafi zachwycić swoim smakiem i wyglądem. Galareta jest w naszej tradycji kulinarnej od wieków i przepisy na nią zmieniały się wraz z czasem. Jak dziś zrobić pyszną galaretę wieprzową? W tym artykule zdradzimy Ci, jak to zrobić!
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Paszteciki z delikatnego ciasta francuskiego w połączeniu z kapustą i grzybami to uwspółcześniona wersja klasycznych, drożdżowych pasztecików serwowanych w okresie świątecznym. Wykorzystanie do tej przekąski lekkiego ciasta francuskiego nadaje jej nowoczesnego charakteru. Jak zrobić tę pyszną przekąskę? Poznaj nasz sposób na paszteciki z ciasta francuskiego nadziane grzybami i kapustą.
Tradycyjna maczanka krakowska
Tradycyjny przepis na maczankę krakowską autorstwa Roberta Makłowicza to prawdziwy rarytas! Przygotuj to pachnące kminkiem danie, które uważane jest za polskiego kuzyna burgera i zachwyca smakiem każdego, kto go spróbuje.
Nowoczesna maczanka w azjatyckim stylu
Maczanka krakowska to dość tradycyjne danie pochodzące z tego miasta. Warto jednak poza klasycznym przepisem wypróbować propozycję Karola z dodatkiem imbiru, kolendry, chili i limonki!
Tatar z buraków z żółtkiem z mango
Lubisz eksperymentować ze smakiem i próbować nowych, wegańskich potraw? Jeśli tak, koniecznie przygotuj ten tatar z buraków z żółtkiem z mango! Z pewnością będzie świetnym urozmaiceniem wielkanocnego stołu.
Zapiekanki w stylu meksykańskim
Zapiekanki według przepisu Karola to prawdziwa podróż dookoła świata! Te pyszne, zapiekane z serem cheddar kromki chleba podane ze świeżym guacamole i pomidorkami zachwycą na każdej imprezie lub będą wyjątkowym śniadaniem.
Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
Zapiekanki z grillowanymi warzywami i kurczakiem, pełne żółtego sera i sera feta. To pomysł na niesamowicie sycącą, pyszną przekąskę, której trzeba spróbować!
Zapiekanki w stylu włoskim
Suszone pomidory, mozzarella, mascarpone i szynka parmeńska? To musi być zapiekanka w stylu włoskim! Koniecznie wypróbujcie ten wyjątkowy pomysł na przekąskę.
Zielone szparagi z burratą
Otwórz wiosenny sezon w kuchni z przepisem Kingi! Zielone szparagi podane z burratą i kruszonką z pieczywa to prosty i szybki sposób na lunch lub dodatek do obiadu.
Przepisy na przekąski – niezbędnik
Przekąski to kojarzone głównie z przyjęciami niewielkie porcje jedzenia, które świetnie smakują, a ich przygotowanie jest szybkie. Przygotowując się do zaproszenia gości, warto zaproponować więcej niż jeden rodzaj przekąsek. Większość dostępnych na Kuchni Lidla propozycji jest prosta w przygotowaniu. Do ich przyrządzenia niekiedy mogą przydać się akcesoria kuchenne, np. blender. Do ciepłych tostów, świetnych również na śniadanie doskonale sprawdzą się tostery lub grille kontaktowe. W okolicznościach działkowych do przygotowania ciepłych przystawek doskonalone nadadzą się mobilne urządzania takie jak mobilne płyty grzewcze. Oczywiście, do przyrządzenia sporej grupy przekąsek wystarczą odpowiednie składniki i chwilka czasu. Takie przepisy na przystawki też znajdziesz w Kuchni Lidla!
Szybkie przekąski na każdą okazję
Szybkie przekąski pasują nie tylko do piwa czy na grilla. Równie dobrze, a może przede wszystkim sprawdzą się podczas większości imprez, dlatego warto je przygotować np. na urodziny, na sylwestra, a nawet na święta. Przekąski na Wielkanoc czy Boże Narodzenie, pomimo bogatego i zróżnicowanego menu głównego, z pewnością znajdą swoich zwolenników. Jeśli więc poszukujecie sprawdzonych przepisów na przekąski imprezowe, to koniecznie sprawdźcie, co na ten temat ma do powiedzenia Kuchnia Lidla. Oto propozycje:
przekąsek sylwestrowych:
- 2 przekąski na imprezę sylwestrową
- sylwestrowe przekąski z awokado
- sylwestrowe przekąski z pomidorkami koktajlowymi
- sylwestrowe przekąski Krzysztofa Ibisza
- sylwestrowe przekąski Karola Okrasy
przekąsek na każdą inną imprezę:
- faszerowana papryka z serem halloumi
- ziemniaki hasselback
- spring rollsy
- owocowe smoothie bowl
- sushi sandwich
- grillowe wypieki na słodko i wytrawnie
- grillowane tofu na bagietce z ziarnami
Przepisy na szybkie przekąski
Jednak przyrządzenie przekąsek nie musi zajmować zbyt wiele czasu w kuchni. Z przepisami Kuchni Lidla na pewno wam się to uda. Najlepiej rozpocząć od prostych i szybkich przekąsek z tortilli, które można przygotować z zaledwie kilku składników. Tylko spójrzcie, jak w niecałą godzinę powstają przekąski z tortillą. Oto przepisy:
- wrapy z szynką i mango
- ruloniki z truflową sałatką jajeczną
- zapiekane roladki z tortilli
- tortilla z kurczakiem i guacamole
Pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu przekąski, to jednak nie tylko tortilla, ale również mnóstwo innych produktów, takich jak ciasto francuskie, krakersy czy wreszcie ryby. Wszystko to jest w zasięgu waszych rąk, wystarczy sięgnąć po przepisy Kuchni Lidla na:
przekąski z ciasta francuskiego na słono:
przekąski z łososiem:
- wrapy z łososiem, jajkiem i rzeżuchą
- roladki z wędzonego łososia z jabłkiem
- terrina z łososia z serem feta
- peklowany łosoś skandynawski – gravlax
- tatar z łososia
- przekąski na imprezę
przekąski na krakersach:
Z takimi pomysłami wasze imprezowe menu jest w zasadzie gotowe! Przekąski na wieczór możecie podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Serwując zimne przekąski, zaoszczędzicie dodatkowo czas na ich podgrzewanie i będziecie dłużej cieszyć się towarzystwem gości. Czego chcieć więcej?