Kuchnia polska - Ramen - przepisy i pomysły:

Kuchnia polska

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Ramen – japoński rosół, wywodzący się z Chin. Istnieje wiele przepisów na tę zupę. Przyrządzana na bazie bulionu, z mnóstwem dodatków, z których obowiązkowym jest makaron, staje się powoli jedną z symbolicznych potraw Dalekiego Wschodu. Jak smakuje zupa ramen? Przekonajcie się, sięgając po przepis Kuchni Lidla.

Ramen – najlepszy przepis na udany ramen

Ramen to zupa, na którą trudno znaleźć uniwersalny przepis. Choć jego podstawą jest wywar mięsny lub warzywny, to gama dodatków podkreślających smak ramenu bywa bardzo szeroka. Zazwyczaj skład tej zupy zależy od regionu. Przepis może więc sugerować, aby ramen podawać z wołowiną, wieprzowiną, a nawet, jak w przypadku Kuchni Lidla, gotować na bulionie kaczym i serwować z pieczoną kaczką. Do tego garść aromatycznych przypraw, wśród których prym wiodą goździki, anyż oraz cynamon, i ramen z przepisu Karola Okrasy gotowy! Jeśli więc zastanawiacie się, jak zrobić pyszny ramen, to koniecznie wypróbujcie przepis Kuchni Lidla na ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką. Zupa godna japońskiej kuchni!

Ramen wegetariański – przepis

Każda zupa, również ramen, może mieć postać bezmięsną. Przepis Darii Ładochy na wegetariański ramen jest pełen chrupiących warzyw, aromatycznych przypraw i tofu. Jego nieodłącznym elementem są także suszone grzyby shitake (mun), które wraz z pastami z tamaryndowca i miso oraz sosem sojowym nie pozwalają zapomnieć, że ramen wywodzi się z kuchni azjatyckiej. Chcecie się przekonać, jak smakuje ta mieszanka warzyw i dodatków? Nic prostszego! Sięgnijcie po wegetariański ramen!

Ramen – rodzaje

Co prawda przepis na tradycyjny ramen w zasadzie nie istnieje, ale można skategoryzować jego rodzaje. Jednym z nich jest ramen miso. Jego bazę stanowi pasta sojowa, która nadaje tej odmianie ramenu dominujący smak. Na liście składników znajdują się ponadto mięso oraz dodatki, takie jak kiełki sojowe, cebula, sezam czy kapusta pekińska. Zdecydowanie gęstszą konsystencją wyróżnia się natomiast ramen tonkotsu, który powstaje na długo gotowanych kościach wieprzowych. Charakteryzuje się nie tylko większym zagęszczeniem od pozostałych odmian tej japońskiej zupy, ale również ciemniejszą barwą i mniejszą ilością warzyw w składzie. O wiele lżejszą podstawę ma z kolei ramen shio, który jest gotowany na mięsie drobiowym. Przyprawą dominującą w tego typu rosole jest sól, a zwyczajowymi dodatkami są ryby, pędy bambusa, cebula, por, szczypiorek i kapusta pekińska. Na mięsie drobiowym powstaje także ramen shoyu, w którym główną rolę odgrywa sos sojowy, a często mieszanka nawet kilku jego rodzajów. Podawany jest w towarzystwie ryb, jajek, pędów bambusa, cebuli czy też wodorostów.

Jeśli chcielibyście przekonać się osobiście, jak smakuje ramen i co to właściwie jest za rodzaj zupy, to musicie sami ją przyrządzić. Koniecznie wypróbujcie przepisy na ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką oraz na wegetariański ramen, które znajdziecie w Kuchni Lidla.

Z czym ramen?

Ramen obowiązkowo należy spożywać ze specjalnie do niego przeznaczonym makaronem pszennym, który można kupić. Drugą w kolejności istotną kwestią w przypadku przyrządzania ramenu pozostaje bulion. To właśnie on stanowi jeden z wyróżników tego japońskiego specjału. Ramen można ugotować z wołowiną, wieprzowiną, ale także z drobiem. W przepisie najczęściej spotkacie się z kurczakiem lub z kaczką. Równie ważne są dodatki, które wykorzystamy w tej zupie. Dobiera się je w zależności od odmiany japońskiego rosołu. Zazwyczaj w miseczkach podaje się rozdrobnione mięso, ryby, połówki jajka, ale także posiekaną dymkę, sezam, kapustę pekińską lub pak choi, pędy bambusa czy wodorosty.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!