Kuchnia polska - Zupa pomidorowa - przepisy i pomysły:

Kuchnia polska

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Jedna z ulubionych zup Polaków, którą przyrządza się w mgnieniu oka. Uwielbiana nie tylko za łatwość i szybkość w przygotowaniu, ale przede wszystkim za intensywny smak pomidorów. Zupa pomidorowa w polskiej kuchni zajmuje już prawie tak ważne miejsce jak rosół. O tym, jak wiele jest wersji powszechnie znanej pomidorówki, przekonacie się, odwiedzając Kuchnię Lidla.

Zupa pomidorowa – sprawdź nasze przepisy!

Trudno znaleźć osobę, która nigdy nie skosztowała tradycyjnej zupy pomidorowej, przygotowywanej najczęściej z ugotowanego wcześniej rosołu. Taki klasyk gości na stole praktycznie w każdym polskim domu i zazwyczaj znika szybciej, niż się na nim pojawił. I choć zupa pomidorowa z przepisu babci czy mamy to podstawa, warto wiedzieć, że w prosty i szybki sposób można ją nieco urozmaicić. Często do zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów wystarczy dodać odrobinę równie świeżych ziół, np.  bazylii czy oregano, aby wzmocnić nieco aromat dania. Poza sezonem, kiedy smak pomidorów nie jest już tak intensywny, zupę pomidorową przyrządza się raczej z przecieru, koncentratu albo z passaty. A jaki pomysł na popularną pomidorówkę ma Kuchnia Lidla? Sprawdźcie!

Jak widać, zupę pomidorową można zrobić nie tylko z samych pomidorów. Grunt to dobry przepis!

Co do zupy pomidorowej?

Zupa pomidorowa lubi doborowe towarzystwo, a to zapewniają jej różnorodne dodatki. Standardem jest oczywiście zupa pomidorowa z makaronem, na którą można znaleźć niejeden przepis. Podobną popularnością cieszy się także zupa pomidorowa z ryżem, znacznie mniejszą natomiast z ziemniakami czy z mozzarellą. A szkoda, bo przecież nie samą zupą pomidorową z makaronem żyje człowiek! Od czasu do czasu warto więc lekko zmodyfikować tradycyjny przepis i ugotować np. paprykową zupę pomidorową z azjatyckim akcentem, czyli zamiast ze śmietaną z mlekiem kokosowym. Wyjątkowo zaskakujący może być też przepis Kuchni Lidla na zupę pomidorową z kiszoną kapustą. Próbowaliście? Jeśli nie, to koniecznie to zróbcie. Nietypowe połączenie smaków zamknięte w zupie pomidorowej z passaty to trafiony pomysł na pierwsze danie obiadowe. Przekonajcie się sami!

Zupa pomidorowa fit

Zupę pomidorową możecie też przygotować w wersji fit. Jak to zrobić? Bardzo prosto. Wystarczy przepis Kuchni Lidla na zupę pomidorową z mlekiem kokosowym i kaloryczna śmietana znika sama! A jeśli lubicie orientalne smaki, to możecie również spróbować marokańskiej zupy pomidorowej bez śmietany w interpretacji Karola Okrasy. Zupa harira pełna jest pomidorów, ciecierzycy i soczewicy, które idealnie komponują się z aromatem przypraw Maghrebu. Z kolei wszyscy, którzy chcieliby zrezygnować z tradycyjnej zupy pomidorowej, powinni poznać jej wersję wegetariańską, czyli:

Dla każdego coś smacznego!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!