Kuchnia polska - Zupa z ziemniakami - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Grochówka z kiszoną kapustą
Połączenie klasycznej grochówki z kiszoną kapustą to zupa, którą zapamiętasz na długo! Wypróbuj przepis i sprawdź, jak ta zupa świetnie smakuje.
Zupa jarzynowa z lanymi kluskami
Pełna warzyw i rozgrzewająca zupa jarzynowa z brokułem, fasolką i dodatkiem aromatycznej kurkumy. Wypróbuj ten przepis z klasycznymi lanymi kluskami i w pełni wykorzystaj możliwości termorobota MC Smart.
Zupa klopsikowa
Zapraszamy do odkrycia tajemnic przepisu na zupę klopsową, która jest prawdziwym klasykiem domowej kuchni. Ta aromatyczna zupa, złożona z delikatnych klopsików i aromatycznego bulionu, nie tylko rozgrzewa ciało w chłodniejsze dni, ale także kusi bogactwem smaków i interesującym wyglądem.
Zupa ogonowa
Zupa ogonowa to nieco zapomniana potrawa, która jest prawdziwą kulinarną perełką. Odpowiednio przygotowana zupa z ogonów wołowych zachwyca wyjątkowym smakiem i jego złożonością. Ta potrawa jest przyrządzana od XVII wieku, chociaż jej początków można szukać już w czasach starożytnych. Jak ją zrobić? Poznajcie nasz przepis!
Barszcz czerwony z ziemniakami
Barszcz czerwony z ziemniakami to mniej klasyczna odsłona tego pysznego dania kuchni polskiej i ukraińskiej. Idealnie sprawdza się zarówno jako codzienny obiad, jak i świąteczna potrawa, wnosząc na stół bogactwo tradycji i aromatu. Poznajcie sposób na tę smaczną zupę!
Kwaśnica — przepis na góralską zupę
Kwaśnica to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni góralskiej, które od wieków cieszy się niesłabnącą popularnością wśród mieszkańców górzystych terenów Polski. Ta wyjątkowa zupa o intensywnie kwaśnym smaku, przyrządzana na bazie kiszonej kapusty i sporej ilości mięsa potrafi rozkochać w sobie już od pierwszej łyżki!
Kapuśniak z młodej kapusty
Pomysłów na wykorzystanie młodej kapusty jest wiele, ale jednym z najbardziej tradycyjnych przepisów jest niewątpliwie kapuśniak. Ta zupa jest zupełnie inna niż zimowy kapuśniak z kapusty kiszonej - jest lekka, delikatna, świetna na ciepłą kolację lub pierwsze danie obiadowe. Masz do dyspozycji główkę młodej kapusty? Spójrz, jak wykorzystać ją do wiosenno-letniego kapuśniaczka!
Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
Rozgrzewająca, regionalna zupa z zaskakującym dodatkiem suszonych pomidorów i pieczonymi pulpetami z karpia. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny lub jedno z dań serwowanych podczas kolacji wigilijnej. Wypróbuj przepis Karola i przekonaj się, jaka jest pyszna!
Zalewajka
Jedna z najbardziej charakterystycznych zup kuchni regionalnych, która w smaku przypomina żurek. To pyszne danie, dzięki dodatkowi kiełbasy i boczku, jest nie tylko niezwykle aromatyczne, ale też sycące.
Regionalna kartoflanka
Regionalny klasyk w nowej, kremowej odsłonie! Pyszna zupa ziemniaczana, z sokiem z kiszonej kapusty i wyjątkowym, wędzonym twarogiem.
Parzybroda
Znana w wielu częściach kraju parzybroda to zupa z kapustą o ciekawej nazwie i jeszcze ciekawszym smaku. Jest sycąca, prosta i pełna smaków kojarzonych z regionalną polską kuchnią. Spróbuj!
Zupa szczawiowa
Błyskawiczna w przygotowaniu zupa szczawiowa z gotowanym jajkiem. To pyszny i pożywny posiłek – idealny na lato.
Kartoflanka – tradycyjna zupa z ziemniaków
Tradycyjna zupa ziemniaczana w polskiej kuchni to inaczej kartoflanka. Jej bazą są, jak sama nazwa wskazuje, ziemniaki, choć oczywiście nie mogą one obyć się bez towarzystwa włoszczyzny. Każda zupa, która nosi miano kartoflanki, powinna zatem zawierać również marchew, pietruszkę i seler, a do tego musi zostać przyprawiona solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Zupa ziemniaczana jest w większości przepisów potrawą, w której znajdują się pokrojone w kostkę warzywa, rzadziej zdarza się, że mamy do czynienia z kremem. Niektórzy preferują też kartoflankę z zacierkami, jeszcze inni z grzybami. Takie dodatki sprawiają, że nawet najprostsza zupa, jaką bez wątpienia jest kartoflanka bez mięsa, zyskuje na aromacie. Trafionym pomysłem okazać się może także wersja tej zupy z zasmażką. Oczywiście, nie brakuje osób, które wolą jednak zupę ziemniaczaną z kiełbasą czy z boczkiem. W takiej wersji zupa ta znana jest bliżej jako kartoflanka śląska. Nic więc dziwnego, że Kuchnia Lidla nie pominęła saksońskiej zupy ziemniaczanej z boczkiem, dla której inspiracją jest kuchnia niemiecka. Jeśli ciekawi jesteście innych wariacji na temat zupy kartoflanki, to sięgnijcie po kolejne przepisy, które znajdziecie w Kuchni Lidla. Wśród nich jest m.in. kartoflanka krem, czyli zupa porowo-ziemniaczana, a ponadto:
- zupa ziemniaczana z łososiem
- zupa jabłkowo-ziemniaczana
- zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi
Do jakich zup dodać ziemniaki?
Ziemniaki mimo wszystko uwielbiają być jednak zestawiane z innymi warzywami. Tym sposobem tworzą znacznie bardziej urozmaicone zupy aniżeli kartoflanka. Mało tego! Z ziemniakami smakują wybornie nawet zupy rybne, np. śledziowa. A jeśli interesuje was więcej ciekawych połączeń, w których sprawdzą się ziemniaki, to Kuchnia Lidla poleca przepisy na:
- zupę szczawiową na gęsinie z ziemniakami i jajem poszetowym
- zupę serowo-cebulową z ziemniakami
- zupę pieczarkową z ziemniakami
- zupę czosnkową z ziemniakami
- zupę chrzanową z szynką i z ziemniakami
- zupę gulaszową z kminkiem i pieczoną papryką oraz z ziemniakami
Jak widać, lista przepisów na zupę warzywną z ziemniakami jest długa. Tymczasem Kuchni Lidla nie brakuje kolejnych pomysłów na zupę jarzynową z ziemniakami:
- zupa fasolowa z ziemniakami: śródziemnomorska zupa z ziemniaków i kopru włoskiego
- zupa grochowa z ziemniakami: grochówka wojskowa
- zupa szparagowa z ziemniakami:
- zupa ze świeżych grzybów z ziemniakami: