Zupa chrzanowa na zakwasie

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • praskę do czosnku

Sposób przygotowania:

KROK 1: ROZDRABNIAMY CEBULĘ

Cebulę kroimy w ćwiartki i przekładamy do pojemnika miksującego. Następnie rozdrabniamy ją, wykorzystując program „własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 5.

KROK 2: PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK

Do cebuli dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę i masło. Składniki podsmażamy, używając programu „własne ustawienia” / temperatura: 120°C / czas: 3 minuty / obroty: 1.

KROK 3: GOTUJEMY ZIEMNIAKI W BULIONIE

Ziemniaki kroimy w kostkę i wraz z liściem laurowym i zielem angielskim przekładamy do pojemnika miksującego z podsmażonymi cebulą i czosnkiem. Składniki zalewamy bulionem i gotujemy, wykorzystując program „własne ustawienia” / temperatura: 100°C / czas: 30 minut / obroty: w lewo.

KROK 4: PODGRZEWAMY ZUPĘ

Po zakończeniu gotowania wyjmujemy z pojemnika miksującego liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dodajemy zakwas żytni i tarty chrzan i całość podgrzewamy, używając programu „własne ustawienia” / temperatura: 80°C / czas: 5 minut / obroty: 1.

KROK 5: PODAJEMY ZUPĘ

Śmietankę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy ją do pojemnika miksującego. Zupę ostatni raz mieszamy, wykorzystując program „własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 2 i podajemy ją z ugotowanym jajkiem.

WSKAZÓWKA! Śmietankę możemy zastąpić taką samą ilością jogurtu naturalnego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!