Zupa chrzanowo-ziemniaczana z pesto

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Bulion podgrzej tak, aby w momencie użycia był ciepły.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PESTO

Do pojemnika miksującego dodajemy parmezan i rozdrabniamy go, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 10. Do sera dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 8. Gotowe pesto przekładamy do słoika.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CHRUPIĄCE ZIEMNIACZKI

Ziemniaki kroimy w ćwiartki, przekładamy do pojemnika miksującego, siekamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 6, i zgarniamy na dno naczynia. Następnie do warzyw dodajemy oliwę i sól i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ziemniaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.

KROK 3: ROZDRABNIAMY SZALOTKĘ I CZOSNEK

Szalotkę kroimy w ćwiartki i przekładamy ją wraz z ząbkami czosnku do pojemnika miksującego. Warzywa rozdrabniamy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 7, i zgarniamy je na dno naczynia.

KROK 4: PODSMAŻAMY SZALOTKĘ I CZOSNEK

Do rozdrobnionych warzyw dodajemy oliwę i masło i podsmażamy je, bez miarki w pokrywie, używając programu przypiekanie / temperatura 130°C / czas 2 minuty / obroty 1. Ziemniaki kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm i dodajemy je do podsmażonych składników. Całość ponownie smażymy, bez miarki w pokrywie, wykorzystując program przypiekanie / temperatura 120°C / czas 1 minuta / obroty 1.

KROK 5: GOTUJEMY ZUPĘ

Do podsmażonych warzyw wlewamy ciepły bulion i gotujemy zupę, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 20 minut / obroty w lewo. Pod koniec gotowania przez otwór w pokrywie do zupy dodajemy chrzan.

KROK 6: ZABIELAMY I BLENDUJEMY ZUPĘ

Do gotowej zupy wlewamy śmietankę, doprawiamy całość solą i pieprzem i miksujemy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 7.

KROK 7: PODAJEMY ZUPĘ

Zupę przelewamy do misek i dekorujemy pesto oraz chrupiącymi ziemniaczkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!