
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Bulion podgrzej tak, aby w momencie użycia był ciepły.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PESTO
Do pojemnika miksującego dodajemy parmezan i rozdrabniamy go, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 10. Do sera dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 8. Gotowe pesto przekładamy do słoika.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CHRUPIĄCE ZIEMNIACZKI
Ziemniaki kroimy w ćwiartki, przekładamy do pojemnika miksującego, siekamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 6, i zgarniamy na dno naczynia. Następnie do warzyw dodajemy oliwę i sól i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ziemniaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.
KROK 3: ROZDRABNIAMY SZALOTKĘ I CZOSNEK
Szalotkę kroimy w ćwiartki i przekładamy ją wraz z ząbkami czosnku do pojemnika miksującego. Warzywa rozdrabniamy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 7, i zgarniamy je na dno naczynia.
KROK 4: PODSMAŻAMY SZALOTKĘ I CZOSNEK
Do rozdrobnionych warzyw dodajemy oliwę i masło i podsmażamy je, bez miarki w pokrywie, używając programu przypiekanie / temperatura 130°C / czas 2 minuty / obroty 1. Ziemniaki kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm i dodajemy je do podsmażonych składników. Całość ponownie smażymy, bez miarki w pokrywie, wykorzystując program przypiekanie / temperatura 120°C / czas 1 minuta / obroty 1.
KROK 5: GOTUJEMY ZUPĘ
Do podsmażonych warzyw wlewamy ciepły bulion i gotujemy zupę, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 20 minut / obroty w lewo. Pod koniec gotowania przez otwór w pokrywie do zupy dodajemy chrzan.
KROK 6: ZABIELAMY I BLENDUJEMY ZUPĘ
Do gotowej zupy wlewamy śmietankę, doprawiamy całość solą i pieprzem i miksujemy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 7.
KROK 7: PODAJEMY ZUPĘ
Zupę przelewamy do misek i dekorujemy pesto oraz chrupiącymi ziemniaczkami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba po japońsku
- Pierniki
- Domek z piernika
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Przekąski sylwestrowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Burek ze szpinakiem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Piernik świąteczny
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Guacamole
- Makówki śląskie
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba z piekarnika
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
122 dni temu
Potwierdzam, zupa jest bardzo gorzka i ohydna. Sam przepis napisany jakby przez AI.
Odpowiedz
192 dni temu
Nie polecam. Zupa wyszła tak gorzka, że nie dało się jej zjeść. Niestety wylądowała w kanalizacji.
Odpowiedz