Zupa krem z pieczonej brukselki

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • airfryer
  • blender

Przygotowanie:

Krok 1: Pieczemy warzywa

Umytą brukselkę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przekrojoną na pół cebulę oraz główkę czosnku (z odciętą końcówką) skrapiamy oliwą.

Warzywa umieszczamy w airfryerze i pieczemy 20 min w temp. 180°C. W trakcie pieczenia warto przemieszać warzywa dwa razy, aby się nie przypaliły.

Krok 2: Przygotowujemy chipsy z bekonu

Plasterki bekonu układamy na zimnej patelni – dzięki temu tłuszcz będzie się̨ wytapiał powoli i chipsy wyjdą chrupiące. Smażymy na średnim ogniu, nie przewracając zbyt często, do momentu, aż bekon będzie złocisty i chrupiący. Odkładamy na ręcznik papierowy.

Krok 3: Gotujemy zupę

W garnku zagotowujemy 1 litr wody. Upieczone warzywa przekładamy do gotującej się wody. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym gotujemy jeszcze przez 20 minut.

Pod koniec gotowania dodajemy gorgonzolę z mascarpone. Całość blendujemy na gładki krem.

Krok 4: Podajemy zupę

Zupę podajemy gorącą, udekorowaną chipsami z bekonu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl