Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- airfryer
- blender
Przygotowanie:
Krok 1: Pieczemy warzywa
Umytą brukselkę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przekrojoną na pół cebulę oraz główkę czosnku (z odciętą końcówką) skrapiamy oliwą.
Warzywa umieszczamy w airfryerze i pieczemy 20 min w temp. 180°C. W trakcie pieczenia warto przemieszać warzywa dwa razy, aby się nie przypaliły.
Krok 2: Przygotowujemy chipsy z bekonu
Plasterki bekonu układamy na zimnej patelni – dzięki temu tłuszcz będzie się̨ wytapiał powoli i chipsy wyjdą chrupiące. Smażymy na średnim ogniu, nie przewracając zbyt często, do momentu, aż bekon będzie złocisty i chrupiący. Odkładamy na ręcznik papierowy.
Krok 3: Gotujemy zupę
W garnku zagotowujemy 1 litr wody. Upieczone warzywa przekładamy do gotującej się wody. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym gotujemy jeszcze przez 20 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy gorgonzolę z mascarpone. Całość blendujemy na gładki krem.
Krok 4: Podajemy zupę
Zupę podajemy gorącą, udekorowaną chipsami z bekonu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)