
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (góra-dół)
- blachę wyłożoną papierem do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PIECZEMY WARZYWA Z JABŁKAMI
W dużej misce łączymy: oczyszczone brukselki, jabłka pokrojone w talarki, obrane ząbki czosnku oraz cebulę pokrojoną w ćwiartki. Skrapiamy oliwą z oliwek, sosem sojowym, syropem klonowym i oprószamy solą. Mieszamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut.
KROK 2: MIKSUJEMY ZUPĘ NA KREM
Podpieczone warzywa przekładamy do garnka (5-10 brukselek zostawiamy do dekoracji zupy), zalewamy bulionem, dodajemy gałkę muszkatołową i gotujemy 10 minut. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy mleko i miksujemy zupę na krem.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Na rozgrzanej patelni prażymy miks orzechów. Kiedy ich orzechowy smak będzie wyczuwalny, posypujemy je startym parmezanem i zdejmujemy z ognia. Całość mieszamy tak, aby parmezan pokrył orzechy. Przekładamy na deskę lub do rozdrabniacza i siekamy, ale niezbyt drobno.
Zupę podajemy z kruszonką z orzechów i podpieczonymi brukselkami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Jajka na miękko
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Boczek pieczony
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sałatka gyros
- Klasyczna sałatka grecka
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto marchewkowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Nuggetsy z kurczaka
- Makówki śląskie
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba z piekarnika
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)