Kuchnia polska - Chłodnik - przepisy i pomysły:

Kuchnia polska

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Gdy za oknem upalnie i gorąco, trudno przekonać się do degustacji jakichkolwiek dań, a tym bardziej – rozgrzewających zup. Z pomocą przychodzi w takich sytuacjach chłodnik, czyli zupa serwowana na zimno. Jej dobroczynne działanie podczas letnich dni doceni każdy, kto choć raz spróbował chłodnika i jego licznych odmian. Z czego można przygotować tak wdzięcznie orzeźwiającą zupę? Sprawdźcie!

Gdy za oknem upalnie i gorąco, trudno przekonać się do degustacji jakichkolwiek dań, a tym bardziej – rozgrzewających zup. Z pomocą przychodzi w takich sytuacjach chłodnik, czyli zupa serwowana na zimno. Jej dobroczynne działanie podczas letnich dni doceni każdy, kto choć raz spróbował chłodnika i jego licznych odmian. Z czego można przygotować tak wdzięcznie orzeźwiającą zupę? Sprawdźcie!

Chłodnik litewski – orzeźwiająca zupa na lato

Najpopularniejszą postacią chłodnika jest chłodnik litewski (chołodziec litewski), który przyrządza się z botwiny, czyli z buraków i ich młodych liści, oraz maślanki, zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany. Jak sama nazwa wskazuje, przepis na ten chłodnik pochodzi z kuchni litewskiej, choć dużą popularnością cieszy się również nad Wisłą. Tradycyjny chłodnik buraczkowy, bo tak można go również nazwać, jest dość prosty w wykonaniu, choć oczywiście nie brakuje przepisów, które odbiegają nieco od oryginału. Jeden z nich prezentuje Karol Okrasa w Kuchni Lidla. Przekonajcie się, jak smakuje wariacja na temat chłodnika z botwiny z ogórkiem i szczypiorem. Naprawdę warto!

Aby tradycyjny polski chłodnik, rzeczywiście zachwycał, musisz zadbać o kilka szczegółów. O czym pamiętać, korzystając z przepisu na chłodnik litewski? Użyj świeżych, wysokiej jakości składników, zwłaszcza botwinki (liści buraków) i ogórków kiszonych. W końcu właśnie one stanowią esencję dania! Dokładnie umyj wszystkie warzywa przed użyciem, aby pozbyć się z nich ewentualnych zanieczyszczeń.

Wspomnieliśmy, że chłodnik polski powinien zawierać ogórki kiszone. Uwzględnij, że są one już słone, dlatego oszczędnie używaj soli na poszczególnych etapach wykonania zupy. Po wymieszaniu wszystkich składników odstaw chłodnik po litewsku do lodówki, aby składniki mogły się należycie przegryźć. Nie przechowuj go jednak zbyt długo, gdyż najlepiej smakuje świeży.

Tradycyjny polski chłodnik na różne okazje

Kiedy serwować chłodnik polski? To fantastyczna propozycja na lekki obiad czy pierwsze danie, jeśli planujesz obiad na tarasie lub patio. Podany w eleganckich miseczkach lub pucharkach doda uroku każdej letniej uczcie. Nie mamy wątpliwości, że zachwyci Twoich gości. Warto też docenić jego uniwersalny charakter. Świetnie komponuje się z pieczenią, mięsem mielonym czy duszonym, a także z rybami, takimi jak łosoś czy dorsz. Chłodnik pasuje do różnych sałatek, zwłaszcza tych letnich, pełnych koloru!

Chłodnik ukraiński to oryginalny akcent menu podczas imprez rodzinnych, takich jak urodziny czy imieniny. W takim wypadku może, choć nie musi, stanowić element menu obiadowego. Ponadto dobrze spisze się jako część szwedzkiego stołu czy bufetu, z którego każdy korzysta, kiedy zechce. W ten sposób o nałożeniu odpowiedniej porcji goście decydują samodzielnie, podobnie jak o chwili, w której zechcą się orzeźwić za sprawą tej smakowitej zupy.

Jeśli kochasz organizować grille czy bardziej wystawne garden party, również rozważ jego przyrządzenie! Chłodnik pasuje do potraw grillowanych, takich jak kiełbaski, karkówka czy kurczak. Perfekcyjnie równoważy wyrazisty smak mięsa z rusztu. Przepis na chłodnik z botwiny warto też wykorzystać przy okazji komponowania świątecznego menu, szczególnie w okresie letnim. Możesz go również potraktować jak orzeźwiający lunch czy kolację w zwyczajny dzień.

Chłodnik – nie tylko z buraków

Nie da się ukryć, że chłodnik z buraczków to prawdziwy polski hit, któremu trudno się oprzeć. Jednak wbrew pozorom można przygotować nie tylko chłodnik z botwinki i ogórków. Możliwości tej orzeźwiającej zupy są znacznie większe. Do jej przyrządzenia można wykorzystać sporą część popularnych warzyw, a w regionie śląskim chłodnikiem można zajadać się w jego specyficznej wersji, bo serwowanej ze śledziem. Zdecydowana większość Polski preferuje jednak warzywne odmiany chłodnej zupy. Jedną z najczęstszych jest chłodnik przyrządzany z ogórka zielonego z dodatkiem rzodkiewki, na który przepis znajdziecie również w Kuchni Lidla. Chłodnik ogórkowy z prażonymi migdałami według receptury Karola Okrasy sprawdzi się idealnie jako lekki obiad na upalne dni. Analogicznie można także przyrządzić chłodnik z cukinii. A jeśli znudzi wam się chłodnik z ogórka, to zawsze możecie sięgnąć po więcej inspiracji na to pyszne danie. Przekonajcie się, że nie tylko chłodnik z buraków czy z ogórków ma rację bytu! Koniecznie spróbujcie:

zielonego chłodnika z awokado

taratora, bułgarskiego chłodnika

chłodnika z pomidorów i papryki

vichyssoise (zimnej zupy z ziemniaków i pora)

chłodnika pomidorowego w wersji hiszpańskiej, czyli gazpacho z pomidorów malinowych

Chłodniki owocowe – z jakich owoców korzystać?

A jeśli nie warzywa i popularny chłodnik z buraka, to co? Oczywiście owoce. Warto skusić się na chłodnik owocowy, który przyrządzisz praktycznie z każdych sezonowych owoców. Ciekawą propozycją będzie więc np. chłodnik jagodowy czy też malinowy. W Kuchni Lidla znajdziesz na przykład przepis na prawdziwy miks smaków, zupę chłodnik owocowy z truskawek i arbuza. Sprawdźcie koniecznie, jak smakuje arbuzowo-truskawkowy chłodnik z fetą i miętą. A jeśli jesteście smakoszami melonów, to nie możecie pominąć przepisów na chłodnik z melona i mięty oraz kluski serowe z chłodnikiem z melona. To zaskakujący świeżością chłodnik z owoców, po którym długo nie poczujesz głodu.

Sprawdzone przepisy na chłodniki Kuchni Lidla

Wspominaliśmy już o chłodnikach z buraczków czy ogórków. Jednak na tym nie kończy się lista warzyw, z których możesz przygotować znakomitą zimną zupę! Szczególnie zachęcamy Cię do wypróbowania przepisu na chłodnik pomidorowy! Apetyczny kolor i wyrazisty smak skuszą nawet sceptyków, którzy wciąż mają wątpliwości związane z tym daniem. Nasz chłodnik z pomidorów i papryki uwodzi zbalansowanym smakiem. To zasługa nie tylko doboru warzyw, ale i natki pietruszki, która czyni kompozycję idealnie dopieszczoną. Jak zrobić chłodnik ze wspomnianych składników? To banalnie proste! Wystarczy, że pomidory oraz paprykę pokrojoną w kostkę podsmażysz na patelni, po czym zagotujesz w bulionie. Więcej szczegółów znajdziesz oczywiście w przepisie. Zarezerwuj więc 40 minut i wypróbuj ten genialny w prostocie przepis na chłodnik.

A skoro wspomnieliśmy już o pomidorach – na specjalne wyróżnienie zasługuje wspominane już gazpacho z pomidorów malinowych według Karola Okrasy. No właśnie – gazpacho to jeden z najpopularniejszych chłodników na świecie! Jest on zimną zupą pochodzącą z regionu Andaluzji w południowej Hiszpanii. Cechuje ją typowy dla chłodników orzeźwiający smak, wprost idealny na gorące dni. Tradycyjnie powstaje z surowych warzyw, takich jak pomidory, ogórki, papryka, cebula, czosnek oraz dodatków w postaci oliwy z oliwek oraz octu winnego lub soku z cytryny. Wybrane warzywa wystarczy zmiksować na gładką masę, a następnie przyprawić solą, pieprzem i innymi przyprawami według gustu. To wszystko! Dzięki łatwości wykonania świeżości ta hiszpańska zupa chłodnik zyskała popularność również poza granicami kraju. W naszym prostym przepisie na chłodnik gazpacho pojawia się świeża bazylia, czerwony ocet winny czy sos Worcester. Zapoznaj się bliżej z tym pełnym smaku i aromatu daniem! Zapewniamy, że zechcesz przygotować je jeszcze wiele razy.

Poszukujesz czegoś specjalnego? Rozważ wykonanie zielonego chłodnika z awokado. To coś prawdziwie wyjątkowego, znajdującego się pomiędzy chłodnikiem owocowym a warzywnym. Zupa według tego przepisu jest zaskakująco sycąca, a przy tym fantastycznie się prezentuje. Przykuwa uwagę nietypowym zielonym kolorem, kojarzącym się ze świeżością i orzeźwieniem. Chłodnik z awokado jest dość gęsty, co zawdzięcza konsystencji samego owocu, jak również dodatkowi jogurtu greckiego. Ciekawe słodkie nuty w kompozycji zapewnia gruszka. Za świeży smak zupy odpowiadają mięta, ogórek (zarówno zwykły, jak i kiszony), sok z cytryny i szpinak baby. Jeśli masz ochotę na wypróbowanie czegoś specjalnego, to przepis wprost stworzony dla Ciebie. Polubisz go również za prostotę i szybkość wykonania. Zgromadź więc wszystkie składniki i do dzieła!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!