Kuchnia polska - Zupa jarzynowa - przepisy i pomysły:

Kuchnia polska

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Zupa jarzynowa smakuje wyśmienicie o każdej porze roku, dlatego powinna na stałe zagościć w waszym jadłospisie. Grzechem jest nie ugotować jej podczas sezonu letniego, gdy wszystkie młode warzywa mają najwięcej wartości odżywczych i nadają daniom smak i aromat. W chłodniejsze dni, kiedy nie dysponujecie świeżą marchewką czy kalafiorem, warto natomiast korzystać z mrożonek. Nic nie może was powstrzymać przed przygotowaniem pysznej zupy jarzynowej! A z Kuchnią Lidla będzie tylko łatwiej. Sprawdźcie!

Zupa jarzynowa – przepis

Zupa jarzynowa jest tak różnorodnym daniem pod względem składników, że trudno wskazać jeden właściwy przepis. Z pewnością każdy choć raz w życiu miał okazję, jeśli nie zrobić, to przynajmniej spróbować zupy jarzynowej, która zawierała cały bukiet warzyw. A przecież nie tylko dodane warzywa są jej wyróżnikiem. Istotne jest również to, czy zupę jarzynową ugotujecie na mięsie albo czy zmiksujecie ją na krem. Każdy detal ma w tym przypadku znaczenie. Zupełnie inny smak uzyskacie też, gdy przyrządzicie zupę jarzynową z mrożonki. Chcąc przekonać się, jak wiele jest wersji zupy warzywnej, zajrzyjcie do Kuchni Lidla i sięgnijcie po przepis na:

Jak widać, wasza zupa warzywna za każdym razem może być inna, a to przecież nie wszystkie przepisy, które znajdziecie w Kuchni Lidla. Warto rozważyć również pozostałe propozycje!

Z czym zupa jarzynowa?

Jednym z najczęstszych dylematów, przed którym zapewne stoicie, planując przygotowanie zupy jarzynowej, jest w pierwszej kolejności dobór warzyw, a następnie dodatków. Wybór jest ogromny! Zupę jarzynową możecie na przykład ugotować z ziemniakami i z kalafiorem, z fasolką szparagową albo z kapustą. Tak naprawdę nic was nie ogranicza. Ostatnio popularność zdobywają także zupy jarzynowe z udziałem zielonych warzyw, m.in. z brukselką i jarmużem. Każde takie danie warto wzbogacić o dodatki, serwując zupę jarzynową z makaronem, ryżem czy, zdobywającą coraz większe grono zwolenników, kaszą jaglaną. Mięsnym uzupełnieniem zupy jarzynowej najczęściej są klopsiki. W Kuchni Lidla znajdziecie przepisy właśnie na takie dania. Zupa serowo-jarzynowa z klopsikami czy chinka z klopsikami, czyli orientalna zupa z makaronem i z warzywami, są tego najlepszymi przykładami. Niekiedy wkładką do zup stają się również sery. Taka zasada obowiązuje z reguły przy kremach z warzyw. Wasza zupa jarzynowa może więc nabrać intensywniejszego aromatu i stać się jeszcze gęstsza, jeśli zmiksujecie ją z serkiem topionym lub śmietankowym. Sprawdźcie, a przekonacie się, że smak będzie doskonały!

Zupa jarzynowa dla najmłodszych

O najmłodszych smakoszach pomyślała także Kuchnia Lidla, która proponuje kilka pożywnych i pysznych zup jarzynowych, a wśród nich m.in.:

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!