Kuchnia polska - Grochówka - przepisy i pomysły:

Kuchnia polska

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Niezmiennie od lat kojarzy się z wojskiem, ale także z plenerowym biesiadowaniem. Grochówka zyskała sobie sławę zupy serwowanej żołnierzom i wszystkim tym, którzy potrzebują szybkiej i dużej dawki energii. W końcu zupa grochowa z dodatkiem boczku i kiełbasy to jedno z najbardziej sycących dań w swojej kategorii. Jak ją przygotować? Tylko spójrzcie!

Grochówka wojskowa – jak ją przygotować?

Typowa grochówka wojskowa jest zupą przyrządzaną na bazie łuskanego grochu. Do jej przygotowania, w zależności od indywidualnych preferencji, potrzebne są też różnego rodzaju mięsa i kiełbasy. Resztę grochówki wojskowej stanowią dodatki w postaci ziemniaków i przypraw, wśród których istotny jest majeranek. I choć skład zupy grochowej, zwanej potocznie wojskową, wydaje się być niezwykle prosty, to jej przyrządzenie jest już dość czasochłonne. Tradycyjna grochówka żołnierska wymaga bowiem kilkugodzinnego namaczania grochu w wodzie. Dopiero po takim wstępnym przygotowaniu głównego składnika można zabierać się do gotowania zupy. Planując grochówkę na obiad czy też na inną okazję, warto więc opierać się na sprawdzonym przepisie, a taki znajdziecie w Kuchni Lidla. Grochówka wojskowa według przepisu podpułkownika Krzysztofa Przepiórki to klasyk w najlepszym tego słowa znaczeniu!

Zupa grochowa – przepis

Grochówka z grochu łuskanego to jednak nie tylko przysmak żołnierzy. Równie dobrze można się nią zajadać w rodzinnym czy przyjacielskim gronie. Do przygotowania zupy grochowej nie potrzebujecie wyszukanych składników ani całej sterty przepisów. Wystarczy zaledwie kilka produktów i jeden, najlepiej opracowany przez doświadczonego w jej przyrządzaniu kucharza, przepis. Jeśli więc zamierzacie skusić się na zupę grochową z grochu łuskanego, to koniecznie zajrzyjcie do wskazówek Kuchni Lidla. Z nimi, a przede wszystkim z grochówką wojskową, na którą przepis podaje ppłk Krzysztof Przepiórka, ta zupa będzie trafionym pomysłem nie tylko na codzienny obiad, ale również na szczególne spotkania. Przekonajcie się, że tradycyjna zupa grochowa z grochem łuskanym pasuje do każdej sytuacji.

Jakie mięso do grochówki?

Grochówka domowa, choć z reguły bazuje na podobnych składnikach, zawiera różne rodzaje mięs. Wśród smakoszy grochówki znajdą się zatem zwolennicy przyrządzania jej na żeberkach, boczku czy też schabie. Szczególnie intensywny aromat grochówka zyska, jeśli przygotujecie ją na wędzonce. Wtedy każdy rodzaj mięsa, który dodacie do zupy, powinien być wędzony. Bez względu jednak na to, czy wasza grochówka będzie przyrządzona z boczkiem, z kiełbasą czy też z innymi składnikami, pamiętajcie, że każda prawdziwa zupa grochowa powinna zawierać kawałki mięsa, które dodają jej charakteru i wyrazistości. Nieważne więc, czy zdecydujecie się na wersję z boczkiem czy z kiełbasą, ważne, że podstawą zupy będzie wywar mięsny.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!