Kuchnia polska - Zupa owocowa - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Zupa wiśniowa
Zupa wiśniowa to niezwykłe danie, które łączy w sobie orzeźwiający smak wiśni z delikatnym aromatem przypraw. Obecna zarówno w polskiej, jak i w innych europejskich kuchniach, zupa ta jest idealnym wyborem na letnie dni. Tradycyjnie podawana na zimno, z dodatkiem śmietany lub makaronu, zupa wiśniowa doskonale sprawdza się w roli deseru, jak i obiadu. Odkryjcie tajniki jej przyrządzania!
Zupa owocowa – przepisy
Zupa owocowa z pewnością nie jest daniem, które często gości w waszym menu. Panuje przekonanie, że najlepiej smakuje wyłącznie ze świeżych owoców i że nie należy do samodzielnych dań, które są w stanie nasycić. Jednak jeśli znajdziecie odpowiedni przepis, zupa owocowa spełni wszystkie wasze oczekiwania. Wystarczy zajrzeć do Kuchni Lidla!
Gdy macie ochotę na konkretne danie obiadowe, to zupę owocową można przygotować z kluskami lanymi albo z makaronem. Trafioną propozycją Kuchni Lidla na danie z tej kategorii jest m.in. przepis na zupę śliwkową z kluskami z semoliny. Produkty mączne, takie jak makaron czy wspomniane kluski, bywają też dodatkiem do tradycyjnej zupy owocowej serwowanej na Wigilię. Jej bazą są zwykle suszone owoce, dlatego podczas gotowania wigilijnej zupy owocowej cały dom wypełnia ich aromat.
Zupę owocową, którą przyrządza się na Wigilię według regionalnych receptur, można ugotować z owoców z kompotu. Taką zupę gotuje się szybciej i łatwiej. Często spotyka się przepisy na zupę owocową z kisielem, który, podobnie jak śmietana z mąką, zagęszcza ją. Zupę owocową na kisielu warto podać z makaronem, wtedy danie jest jeszcze bardziej sycące.
W poszukiwaniu inspiracji na zupę owocową sięgnijcie koniecznie po nasze przepisy:
- kluski serowe z chłodnikiem z melona
- arbuzowo-truskawkowy chłodnik z fetą i miętą
- zupa jagodowa z pianką z białek
- zupa jabłkowo-ziemniaczana
- zupa migdałowa
Z czego zupa owocowa?
Zupa owocowa może być przygotowana z wielu różnych owoców. Latem najchętniej przyrządzana jest z owoców sezonowych – z truskawek lub wiśni. Gdy zbliża się jesień, często na stołach gości zupa owocowa ze śliwek węgierek. Bez względu na porę roku zawsze trafioną propozycją będzie zupa owocowa z jabłek albo z suszonych owoców. Oczywiście możemy przemycić smak lata i korzystać zimą z mrożonych owoców. Zupa owocowa z dodatkiem rozgrzewającego cynamonu lub kardamonu będzie miłym wspomnieniem ciepłych chwil.
Przepis na orzeźwiającą zupę owocową
Latem, kiedy temperatura sięga zenitu, zupa owocowa smakuje najlepiej, gdy jest podawana na zimno. W takich sytuacjach sprawdzają się zwłaszcza chłodniki. Kuchnia Lidla jest na to gotowa i poleca w szczególności przepisy na orzeźwiające: