Kuchnia polska - Zupa wegetariańska - przepisy i pomysły:

Kuchnia polska

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
1 2 »
Smakosze zup doskonale wiedzą, że nie potrzeba wielu składników, aby je przyrządzić. Wystarczą same warzywa i przyprawy, aby danie nabrało odpowiedniego kształtu i aromatu. Włoszczyzna i pozostałe warzywa, zwłaszcza w sezonie letnim, skutecznie zrekompensują brak mięsa w zupie. Tak właśnie przyrządza się zupy wegetariańskie, które bazują wyłącznie na bulionie warzywnym. Chcecie się przekonać, jak pyszne mogą być zupy bezmięsne? Nic prostszego! Udajcie się do Kuchni Lidla i znajdźcie przepis na swoją ulubioną zupę wegetariańską.

Sprawdź nasze pomysły na wegetariańskie zupy

Być może trudno będzie Wam uwierzyć, że najpopularniejsze zupy, takie jak jarzynowa czy pieczarkowa, można w prosty i szybki sposób przyrządzić w wersji wegetariańskiej. Jak tego dokonać? Sięgnijcie po przepisy Kuchni Lidla na zupę jarzynową z pastą ziołową lub letnią zupę jarzynową z ciecierzycą albo na zupę z porów i pieczarek z serem pleśniowym. A jeśli ciągle mało Wam inspiracji, to łapcie kolejne pomysły na wegetariańskie zupy Kuchni Lidla. Zaskakujące, jak pod wieloma tradycyjnymi nazwami zup kryją się zupełnie nowe ich wersje! Sprawdźcie, jak przyrządzić:

  • wegetariańską zupę fasolową: śródziemnomorska zupa z ziemniaków i kopru włoskiego

Jak doskonale widać na powyższych przykładach, właściwie każdą zupę, czy to z bardziej znanych warzyw, czy np. z soczewicy albo z batatów i z dyni, uda się przygotować w taki sposób, aby można było ją określić mianem wegetariańskiej. Nawet zupa meksykańska, tradycyjnie przyrządzana z mięsem mielonym, może występować w wersji wegetariańskiej. Należą do nich także mniej popularne dania, takie jak zupa szczawiowa, często serwowana w postaci chłodnika, albo kaszubska zupa z brukwi, która zasmakuje szczególnie entuzjastom kalarepy i rzodkwi. Ich wegetariańskie wersje zaskoczą pozytywnie każdego wielbiciela zup!

Wegezupy – 11 sprawdzonych przepisów

Przyrządzenie wegezupy nie wymaga wielkiego zachodu. Wystarczy zastąpić mięso lub ryby garścią aromatycznych przypraw, a czasami specyficznych dla danej zupy przysmaków, które nadadzą jej odpowiedni smak. O ile przyrządzenie zupy z soczewicy czy też zupy pomidorowej albo ziemniaczanej w wersji wege nie wymaga zbyt wielu umiejętności, to już zupa tajska, meksykańska albo pho, którą można by zaliczyć do potraw wege, stanowi prawdziwe wyzwanie kulinarne. W przypadku zup, w których składnikiem praktycznie zawsze jest mięso, ryby albo owoce morza, godny polecenia jest tofu. I tak oto tym sposobem można zrobić np. zupę miso z warzywami i tofu, a nawet – uwaga – zupę grochową, której prawie że niezbędnym składnikiem jest mięso. A jednak można zjeść grochówkę wege! Przekonajcie się, że ile zup, tyle ich odpowiedników w wersji wege:

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!