zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • trzepaczkę do jajek
  • chochlę
  • łyżkę cedzakową

 

Przygotuj wcześniej:

Mrożone wiśnie przełóż na patelnię i gotuj, mieszając od czasu do czasu, do momentu uzyskania gęstej konfitury.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: GOTUJEMY MLEKO Z PRZYPRAWAMI

Mleko przelewamy do rondelka i gotujemy na średnim ogniu. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i czubkiem noża wyjmujemy ze środka ziarenka, które dodajemy do mleka. Dodajemy cynamon. Całość mieszamy i dalej gotujemy.

KROK 2: UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM

Żółtka wbijamy do miski. Dodajemy brązowy cukier i energicznie ucieramy trzepaczką do jajek na puszysty krem.

KROK 3: ŁĄCZYMY MLEKO Z ŻÓŁTKAMI

Połowę zagotowanego mleka dodajemy powoli do żółtek cienkim strumieniem za pomocą chochli, cały czas delikatnie mieszając krem (w ten sposób hartujemy żółtka).

Zahartowane żółtka przelewamy do pozostałej części mleka i wstawiamy na gaz. Gotujemy ok. 7-10 minut, cały czas mieszając (nie możemy pominąć mieszania, bo powstaną grudki!). Zestawiamy z gazu i odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY TWARÓG NA KLUSKI

Zmielony twaróg przekładamy na głęboki talerz. Dodajemy białka i dokładnie mieszamy za pomocą widelca.  

Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cynamon i cukier wanilinowy. Całość ponownie mieszamy.


KROK 5: FORMUJEMY KLUSKI

Blat oprószamy mąką. Ser rozwałkowujemy i formujemy wałek o grubości ok. 3 cm. Kluseczki odkrawamy ukośnie, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 1,5 minuty.  


KROK 6: PODAJEMY ZUPĘ

Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy na głębokich talerzach. Zupę nalewamy chochlą. Dodajemy konfiturę wiśniową i porwane na kawałki listki mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram