
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- trzepaczkę do jajek
- chochlę
- łyżkę cedzakową
Przygotuj wcześniej:
Mrożone wiśnie przełóż na patelnię i gotuj, mieszając od czasu do czasu, do momentu uzyskania gęstej konfitury.
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: GOTUJEMY MLEKO Z PRZYPRAWAMI
Mleko przelewamy do rondelka i gotujemy na średnim ogniu. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i czubkiem noża wyjmujemy ze środka ziarenka, które dodajemy do mleka. Dodajemy cynamon. Całość mieszamy i dalej gotujemy.
KROK 2: UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM
Żółtka wbijamy do miski. Dodajemy brązowy cukier i energicznie ucieramy trzepaczką do jajek na puszysty krem.
KROK 3: ŁĄCZYMY MLEKO Z ŻÓŁTKAMI
Połowę zagotowanego mleka dodajemy powoli do żółtek cienkim strumieniem za pomocą chochli, cały czas delikatnie mieszając krem (w ten sposób hartujemy żółtka).
Zahartowane żółtka przelewamy do pozostałej części mleka i wstawiamy na gaz. Gotujemy ok. 7-10 minut, cały czas mieszając (nie możemy pominąć mieszania, bo powstaną grudki!). Zestawiamy z gazu i odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY TWARÓG NA KLUSKI
Zmielony twaróg przekładamy na głęboki talerz. Dodajemy białka i dokładnie mieszamy za pomocą widelca.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cynamon i cukier wanilinowy. Całość ponownie mieszamy.
KROK 5: FORMUJEMY KLUSKI
Blat oprószamy mąką. Ser rozwałkowujemy i formujemy wałek o grubości ok. 3 cm. Kluseczki odkrawamy ukośnie, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 1,5 minuty.
KROK 6: PODAJEMY ZUPĘ
Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy na głębokich talerzach. Zupę nalewamy chochlą. Dodajemy konfiturę wiśniową i porwane na kawałki listki mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa z mango z imbirem i limonką
Zupa to danie, w którym możemy zamknąć szerokie spektrum smaku. Tym razem serwujemy krem z mango w azjatyckim stylu.

Kluski serowe z chłodnikiem z melona
Przygotuj chłodnik w wersji owocowej – z melona i arbuza! Podany ze słodkimi kluskami serowymi smakuje wyśmienicie!

Zupa jabłkowo-ziemniaczana
Zachwyć się połączeniem warzyw, kwaśnych jabłek i orzechów! Przygotuj rozgrzewającą zupę pełną aromatów!

Leniwe pierogi
Łatwy przepis na pyszne kluski leniwe z okrasą orzechową! Sprawdź przepis Pawła Małeckiego na słodkie kopytka!

Komentarze (0)