Grochówka z kiszoną kapustą

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart

Sposób przygotowania:

KROK 1: SMAŻYMY BOCZEK

Boczek kroimy w kostkę i przekładamy do pojemnika miksującego. Następnie podsmażamy go, bez pokrywy, używając programu przypiekanie / temperatura 130°C / czas 14 minut / obroty 1. Gotowy boczek przekładamy do miseczki.

WSKAZÓWKA! Gdyby boczek nie był złocisty, możemy podsmażać go przez kolejne 5 minut.

KROK 2: SIEKAMY KAPUSTĘ

Kiszoną kapustę opłukujemy na sitku i siekamy w termorobocie MC Smart, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 5. Rozdrobnioną kapustę przekładamy do miski.

KROK 3: SIEKAMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Następnie przekładamy je do pojemnika miksującego i siekamy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 6. Tak przygotowane ziemniaki również przekładamy do miski.

KROK 4: SIEKAMY POZOSTAŁE WARZYWA

Cebulę kroimy w ćwiartki i siekamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5. Marchewkę, selera, pietruszkę i pora kroimy na 2-centymetrowe kawałki i dodajemy do posiekanej cebuli. Całość ponownie rozdrabniamy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 3 sekundy / obroty 6.

KROK 5: PODSMAŻAMY WARZYWA

Do podsmażonych warzyw dodajemy masło i wszystko podsmażamy, bez miarki w pokrywie, wykorzystując program przypiekanie / temperatura 120°C / czas 5 minut / obroty 1.

KROK 6: GOTUJEMY ZUPĘ

Łuskany groch dokładnie płuczemy. Do pojemnika miksującego z warzywami wlewamy bulion i dodajemy groch. Zupę gotujemy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 35 minut / obroty w lewo.

KROK 7: GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Do gotującej się zupy dodajemy ziemniaki i całość gotujemy ponownie, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 10 minut / obroty w lewo.

KROK 8: GOTUJEMY ZUPĘ Z BOCZKIEM I KAPUSTĄ

Na koniec do zupy dodajemy kapustę, boczek, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 10 minut / obroty w lewo.

WSKAZÓWKA! Gotową zupę możemy podawać oprószoną drobno posiekaną pietruszką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!