Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- duży garnek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Marchewkę, pietruszkę oraz korzeń selera obieramy i wkładamy do garnka.
Kapustę włoską, seler naciowy, pieczarki, por, pęczek pietruszki i koperku myjemy i dodajemy do garnka. Na końcu dodajemy ząbki czosnku pozbawione łupin, suszone pomidory i cebulkę posiekaną i podsmażoną na suchej patelni na złoty kolor.
Krok 2: GOTUJEMY BULION
Całość zalewamy wodą, dodajemy ziarenka pieprzu, liście laurowe. Garnek stawiamy na małym ogniu, przykrywamy pokrywką tak, aby była lekko uchylona. Całość gotujemy ok. 4 godzin.
Krok 3: PRZELEWAMY I DOPRAWIAMY BULION
Bulion nie może się zagotować – wtedy będzie mętny. Całość odcedzamy, gdy warzywa staną się miękkie. Bulion doprawiamy solą i pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Bulion drobiowy
Bogaty w smak, tradycyjny bulion drobiowy jest bazą wielu klasycznych potraw. Może być stosowany w zapiekankach, daniach z ryżu i innych potrawach, które wymagają wykorzystania rosołu.
Bulion rybny
Głęboki, rybny smak bulionu nasycony aromatem warzyw i przypraw. Przygotuj go, wykorzystując sprawdzony przepis Kingi!
Bulion wołowy
Głęboki w smaku, niezwykle aromatyczny bulion wołowy. Wybierz do niego kawałki mięsa z kością, by stworzyć wyjątkową bazę wielu potraw!
Koncentrat bulionu warzywnego
Koncentrat bulionu warzywnego to Twój niezbędnik w kuchni. Przygotuj go wcześniej i przechowuj w spiżarni, a kiedy najdzie Cię ochota na pyszną zupę, będziesz go mieć pod ręką.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami
- Pieczony kurczak chermoula z warzywami
- Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami
- Szybkie lasagne
- Zupa krem z kukurydzy
- Pyzy ziemniaczane
- Risotto ze szparagami
- Ramen
- Makaron z sosem blue cheese
- Wegańskie knedle ze śliwkami i sosem waniliowym
- Bulion wołowy
- Przepis na włoską babkę Panettone
- Koncentrat bulionu wołowego
- Sos czosnkowy
- Kokosowy pudding chia z doliny
Komentarze (0)