
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: Rozdrabnianie warzyw i ziół
Warzywa i świeże zioła oczyścić, umyć, rozdrobnić nożem. Razem z oregano, majerankiem i pieprzem rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 6. Łopatką zgarnąć na dno pojemnika.
Krok 2: Przygotowanie bulionu
Dodać sól, ciepły wywar warzywny oraz oliwę. Wszystko gotować (bez miarki) 25 minut/prędkość 2/100°C, następnie miksować (z zatkniętą miarką) 1 minutę/prędkość 10.
Krok 3: Przekładanie do słoików
Wyparzone słoiki napełnić masą, zamknąć i ostudzić. Przechowywać w chłodnym miejscu.
RADA
Jeśli dzieci nie będą z nami jadły, wywar warzywny można zastąpić białym winem.
Zobacz podobne
przepisy
Bulion warzywny
Oto baza wielu zup i dań – bulion! Sprawdź, jakie warzywa połączyć ze sobą, aby otrzymać z nich niezwykle smaczną esencję.

Bulion wołowy
Głęboki w smaku, niezwykle aromatyczny bulion wołowy. Wybierz do niego kawałki mięsa z kością, by stworzyć wyjątkową bazę wielu potraw!

Bulion rybny
Głęboki, rybny smak bulionu nasycony aromatem warzyw i przypraw. Przygotuj go, wykorzystując sprawdzony przepis Kingi!

Bulion drobiowy
Bogaty w smak, tradycyjny bulion drobiowy jest bazą wielu klasycznych potraw. Może być stosowany w zapiekankach, daniach z ryżu i innych potrawach, które wymagają wykorzystania rosołu.

Komentarze (3)
333 dni temu
gotować wywar warzywny żeby wlać 30 ml? nie mogę po prostu wlać wody?
odpowiedz
329 dni temu
Jak najbardziej możesz dodać 30 ml wody lub białego wina.
329 dni temu
Jak najbardziej możesz dodać 30 ml wody lub białego wina.
zobacz wszystkie