Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- sito
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: GOTUJEMY MIĘSO
Mięso dokładnie myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy ½ łyżeczki soli i zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu jeszcze ok. 5 minut. Mięso wyjmujemy i usuwamy z niego szumowiny (pianę).
Krok 2: GOTUJEMY BULION
Do umytego garnka przekładamy oczyszczone mięso wołowe oraz umyte i obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, korzeń selera, seler naciowy, suszone grzyby, por, pęczek pietruszki i koperku, ząbki czosnku obrane z łupin i cebulę podpieczoną na brązowy kolor na suchej patelni. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalewamy wodą.
Garnek stawiamy na małym ogniu, przykrywamy pokrywką, pozostawiając ujście dla pary. Gotujemy ok. 3-4 godzin.
WSKAZÓWKA! Bulion powinien delikatnie mrugać, nie może się zagotować - wtedy będzie mętny.
Kiedy warzywa staną się miękkie, bulion przecedzamy przez sito do osobnego garnka. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Piernik świąteczny
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka gyros
- Spaghetti carbonara
- Kutia
- Klasyczna sałatka grecka
- Uszka z grzybami
- Ciasto na pierogi
- Makowiec japoński
- Jajka na miękko
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Nuggetsy z kurczaka
- Makówki śląskie
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Mini burgery
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)