![Bulion wołowy Bulion wołowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/676955e8d0b4-2fb1bb160cf6-kw49-kinga-paruzel-bulion-wolowy-1244x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- sito
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: GOTUJEMY MIĘSO
Mięso dokładnie myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy ½ łyżeczki soli i zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu jeszcze ok. 5 minut. Mięso wyjmujemy i usuwamy z niego szumowiny (pianę).
Krok 2: GOTUJEMY BULION
Do umytego garnka przekładamy oczyszczone mięso wołowe oraz umyte i obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, korzeń selera, seler naciowy, suszone grzyby, por, pęczek pietruszki i koperku, ząbki czosnku obrane z łupin i cebulę podpieczoną na brązowy kolor na suchej patelni. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalewamy wodą.
Garnek stawiamy na małym ogniu, przykrywamy pokrywką, pozostawiając ujście dla pary. Gotujemy ok. 3-4 godzin.
WSKAZÓWKA! Bulion powinien delikatnie mrugać, nie może się zagotować - wtedy będzie mętny.
Kiedy warzywa staną się miękkie, bulion przecedzamy przez sito do osobnego garnka. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Bulion drobiowy
Bogaty w smak, tradycyjny bulion drobiowy jest bazą wielu klasycznych potraw. Może być stosowany w zapiekankach, daniach z ryżu i innych potrawach, które wymagają wykorzystania rosołu.
![Bulion drobiowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/33bb2af24bf8-4385e2f7f0ec-kw49-kinga-paruzel-Bulion-drobiowy-1243x700.webp)
Bulion rybny
Głęboki, rybny smak bulionu nasycony aromatem warzyw i przypraw. Przygotuj go, wykorzystując sprawdzony przepis Kingi!
![Bulion rybny](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/dfc70d68cfd7-56ca4b49f453-kw49-kinga-paruzel-bulion-rybny-1243x700.webp)
Bulion warzywny
Oto baza wielu zup i dań – bulion! Sprawdź, jakie warzywa połączyć ze sobą, aby otrzymać z nich niezwykle smaczną esencję.
![Bulion warzywny](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/55163eab9c00-9f45821b49f6-kw49-kinga-paruzel-bulion-warzywny-1245x700.webp)
Koncentrat bulionu wołowego
Aromatyczny koncentrat bulionu wołowego przygotowany ze świeżych warzyw, ziół i mięsa z dodatkiem suszonych pomidorów. Ten wyjątkowy bulion może stać się bazą wielu pysznych zup.
![Koncentrat bulionu wołowego](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/032b99ad0597-9b7358062a8d-kw49-2022-koncentrat-bulionu-wolowego.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami
- Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki
- Pieczona dynia w ziołach
- Marynata azjatycka
- Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką
- Zupa instant
- Ramen
- Konfitura z cukinii i pomidorów
- Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
- Bulion drobiowy
- Bulion warzywny
- Koncentrat bulionu wołowego
- Domowy zakwas na żurek
- Sos czosnkowy
- Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami
- Pulpety z indyka w sosie kurkowym
- Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
- Sok pomarańczowo-marchewkowo-jabłkowy z kurkumą
- Wrapy z kurczakiem w sosie mango
- Agarowe galaretki jagodowe
- KRUSZONKA WEGAŃSKA I MALINY ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ
- Sakiewki nadziewane plamiakiem i krewetkami podawane z zielonymi szparagami
- Sałatka z homara z arbuzem
- Crostini z serkiem, ogórkiem i łososiem
- Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
- Tarta z pomarańczami i kumkwatami
- Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
- Warkocz z ciasta francuskiego z szynką
- Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą
Komentarze (0)