Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- sito
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: GOTUJEMY MIĘSO
Mięso dokładnie myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy ½ łyżeczki soli i zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu jeszcze ok. 5 minut. Mięso wyjmujemy i usuwamy z niego szumowiny (pianę).
Krok 2: GOTUJEMY BULION
Do umytego garnka przekładamy oczyszczone mięso wołowe oraz umyte i obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, korzeń selera, seler naciowy, suszone grzyby, por, pęczek pietruszki i koperku, ząbki czosnku obrane z łupin i cebulę podpieczoną na brązowy kolor na suchej patelni. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalewamy wodą.
Garnek stawiamy na małym ogniu, przykrywamy pokrywką, pozostawiając ujście dla pary. Gotujemy ok. 3-4 godzin.
WSKAZÓWKA! Bulion powinien delikatnie mrugać, nie może się zagotować - wtedy będzie mętny.
Kiedy warzywa staną się miękkie, bulion przecedzamy przez sito do osobnego garnka. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Bulion drobiowy
Bogaty w smak, tradycyjny bulion drobiowy jest bazą wielu klasycznych potraw. Może być stosowany w zapiekankach, daniach z ryżu i innych potrawach, które wymagają wykorzystania rosołu.
Bulion rybny
Głęboki, rybny smak bulionu nasycony aromatem warzyw i przypraw. Przygotuj go, wykorzystując sprawdzony przepis Kingi!
Bulion warzywny
Oto baza wielu zup i dań – bulion! Sprawdź, jakie warzywa połączyć ze sobą, aby otrzymać z nich niezwykle smaczną esencję.
Koncentrat bulionu wołowego
Aromatyczny koncentrat bulionu wołowego przygotowany ze świeżych warzyw, ziół i mięsa z dodatkiem suszonych pomidorów. Ten wyjątkowy bulion może stać się bazą wielu pysznych zup.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami
- Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki
- Pieczona dynia w ziołach
- Marynata azjatycka
- Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką
- Zupa instant
- Ramen
- Konfitura z cukinii i pomidorów
- Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
- Bulion drobiowy
- Bulion warzywny
- Koncentrat bulionu wołowego
- Domowy zakwas na żurek
- Sos czosnkowy
- Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami
- Pulpety z indyka w sosie kurkowym
- Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
- Sok pomarańczowo-marchewkowo-jabłkowy z kurkumą
- Wrapy z kurczakiem w sosie mango
- Agarowe galaretki jagodowe
- KRUSZONKA WEGAŃSKA I MALINY ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ
- Sakiewki nadziewane plamiakiem i krewetkami podawane z zielonymi szparagami
- Sałatka z homara z arbuzem
- Crostini z serkiem, ogórkiem i łososiem
- Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
- Tarta z pomarańczami i kumkwatami
- Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
- Warkocz z ciasta francuskiego z szynką
- Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)