Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- łyżkę do szumowania
- sito
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: ŁĄCZYMY W GARNKU SKŁADNIKI BULIONU
Resztki ryb dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i przekładamy do garnka.
WSKAZÓWKA! Pamiętaj, by z resztek ryb usunąć skrzela, które mogą sprawić, że bulion stanie się gorzki.
Dodajemy umyte i obrane warzywa: marchew, pietruszkę, seler naciowy, czosnek pozbawiony łupin, koperek i cebulę podpieczoną na brązowy kolor na suchej patelni. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy zimną wodą.
Krok 2: GOTUJEMY I DOPRAWIAMY BULION
Całość zagotowujemy, a następnie gotujemy na średnim ogniu ok. 60 minut. W trakcie gotowania, zwłaszcza na wstępnym etapie, z powierzchni bulionu zbieramy szumowiny (pianę) za pomocą łyżki do szumowania. Gotowy wywar przelewamy do osobnego garnka lub naczynia przez sito. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Klasyczna sałatka grecka
- Mini burgery
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Śledź w oleju
- Makówki śląskie
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Guacamole
- Makowiec japoński
- Świąteczne pierniczki
- Burek ze szpinakiem
- Domek z piernika
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Śledzie po kaszubsku
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Krokiety z mięsem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)