
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- łyżkę do szumowania
- sito
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: ŁĄCZYMY W GARNKU SKŁADNIKI BULIONU
Resztki ryb dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i przekładamy do garnka.
WSKAZÓWKA! Pamiętaj, by z resztek ryb usunąć skrzela, które mogą sprawić, że bulion stanie się gorzki.
Dodajemy umyte i obrane warzywa: marchew, pietruszkę, seler naciowy, czosnek pozbawiony łupin, koperek i cebulę podpieczoną na brązowy kolor na suchej patelni. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy zimną wodą.
Krok 2: GOTUJEMY I DOPRAWIAMY BULION
Całość zagotowujemy, a następnie gotujemy na średnim ogniu ok. 60 minut. W trakcie gotowania, zwłaszcza na wstępnym etapie, z powierzchni bulionu zbieramy szumowiny (pianę) za pomocą łyżki do szumowania. Gotowy wywar przelewamy do osobnego garnka lub naczynia przez sito. Doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze (0)