Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- łyżkę do szumowania
- sito
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: ŁĄCZYMY W GARNKU SKŁADNIKI BULIONU
Resztki ryb dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i przekładamy do garnka.
WSKAZÓWKA! Pamiętaj, by z resztek ryb usunąć skrzela, które mogą sprawić, że bulion stanie się gorzki.
Dodajemy umyte i obrane warzywa: marchew, pietruszkę, seler naciowy, czosnek pozbawiony łupin, koperek i cebulę podpieczoną na brązowy kolor na suchej patelni. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy zimną wodą.
Krok 2: GOTUJEMY I DOPRAWIAMY BULION
Całość zagotowujemy, a następnie gotujemy na średnim ogniu ok. 60 minut. W trakcie gotowania, zwłaszcza na wstępnym etapie, z powierzchni bulionu zbieramy szumowiny (pianę) za pomocą łyżki do szumowania. Gotowy wywar przelewamy do osobnego garnka lub naczynia przez sito. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Bulion drobiowy
Bogaty w smak, tradycyjny bulion drobiowy jest bazą wielu klasycznych potraw. Może być stosowany w zapiekankach, daniach z ryżu i innych potrawach, które wymagają wykorzystania rosołu.
Bulion wołowy
Głęboki w smaku, niezwykle aromatyczny bulion wołowy. Wybierz do niego kawałki mięsa z kością, by stworzyć wyjątkową bazę wielu potraw!
Bulion warzywny
Oto baza wielu zup i dań – bulion! Sprawdź, jakie warzywa połączyć ze sobą, aby otrzymać z nich niezwykle smaczną esencję.
Koncentrat bulionu warzywnego
Koncentrat bulionu warzywnego to Twój niezbędnik w kuchni. Przygotuj go wcześniej i przechowuj w spiżarni, a kiedy najdzie Cię ochota na pyszną zupę, będziesz go mieć pod ręką.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Migdałowe ciasteczka
- Żurek babci
- Kurczak w śmietanie z szampanem i pilawem grzybowym
- Karp w galarecie
- Kompot z suszonych owoców
- Kaszotto ze szparagami, groszkiem cukrowym i krewetkami
- Domowy sos barbecue
- Zupa prowansalska z francuskim serem
- Zupa jarzynowa ze smażonymi pierożkami panzerotti
- Sambar z czerwonej soczewicy z rzepą i bakłażanem
- Muffinki brownie
- Koncentrat bulionu warzywnego
- Koncentrat bulionu drobiowego
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- Domowy zakwas na żurek
- Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
- Sos czosnkowy
- Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
- Ryba po japońsku
- Musli z gotowanymi gruszkami i ze skyrem
- Nowojorskie bajgle z łososiem z równoległego uniwersum
- Fasolka z żurawinowo-ziołowym masłem
- Japońska kanapka onigirazu
- Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
- TRADYCYJNY MAJONEZ
- Kopytka z dyni
- Sos teriyaki
- Agarowe galaretki malinowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)