Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- sito
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ BULIONU
Mięso dokładnie myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na średnim ogniu ok. 1 godziny.
Krok 2: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Dodajemy umyte i obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, seler naciowy, suszone grzyby, por, pęczek pietruszki i koperku, ząbki czosnku obrane z łupin, suszone pomidory i cebulę podpieczoną na brązowy kolor na suchej patelni.
Dodajemy piramidkę smaku.
Krok 3: GOTUJEMY BULION DROBIOWY
Zmniejszamy ogień do minimum, a garnek przykrywamy pokrywką, pozostawiając ujście dla pary. Gotujemy ok. 3-4 godzin.
Bulion powinien delikatnie mrugać, nie może się zagotować - wtedy będzie mętny.
Kiedy warzywa staną się miękkie, bulion przecedzamy przez sito do osobnego garnka. Doprawiamy solą i pieprzem.
WSKAZÓWKA! Bulion drobiowy oraz składniki użyte do jego przygotowania (marchewkę i udka kurczaka) możesz wykorzystać do przygotowania prostego i pysznego obiadu - delikatnej POTRAWKI Z KURCZAKA z ryżem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Makówki śląskie
- Boczek pieczony
- Makowiec japoński
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Guacamole
- Mini burgery
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Sernik pistacjowy
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
- Ryba z piekarnika
- Przekąski sylwestrowe
- Krokiety z mięsem
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)