Bulion drobiowy

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • sito

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ BULIONU

Mięso dokładnie myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na średnim ogniu ok. 1 godziny.

Krok 2: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Dodajemy umyte i obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, seler naciowy, suszone grzyby, por, pęczek pietruszki i koperku, ząbki czosnku obrane z łupin, suszone pomidory i cebulę podpieczoną na brązowy kolor na suchej patelni.

Dodajemy piramidkę smaku.

Krok 3: GOTUJEMY BULION DROBIOWY

Zmniejszamy ogień do minimum, a garnek przykrywamy pokrywką, pozostawiając ujście dla pary. Gotujemy ok. 3-4 godzin.

Bulion powinien delikatnie mrugać, nie może się zagotować - wtedy będzie mętny.

Kiedy warzywa staną się miękkie, bulion przecedzamy przez sito do osobnego garnka. Doprawiamy solą i pieprzem.

WSKAZÓWKA! Bulion drobiowy oraz składniki użyte do jego przygotowania (marchewkę i udka kurczaka) możesz wykorzystać do przygotowania prostego i pysznego obiadu - delikatnej POTRAWKI Z KURCZAKA z ryżem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Kinga Paruzel

Bulion rybny

Głęboki, rybny smak bulionu nasycony aromatem warzyw i przypraw. Przygotuj go, wykorzystując sprawdzony przepis Kingi!

Bulion rybny

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:20 liczba porcji: 6 ten przepis nie jest wegetariański

Kinga Paruzel

Bulion wołowy

Głęboki w smaku, niezwykle aromatyczny bulion wołowy. Wybierz do niego kawałki mięsa z kością, by stworzyć wyjątkową bazę wielu potraw!

Bulion wołowy

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 4:00 liczba porcji: 6 ten przepis nie jest wegetariański

Kinga Paruzel

Bulion warzywny

Oto baza wielu zup i dań – bulion! Sprawdź, jakie warzywa połączyć ze sobą, aby otrzymać z nich niezwykle smaczną esencję.

Bulion warzywny

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 4:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!