Bulion drobiowy

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • sito

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ BULIONU

Mięso dokładnie myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na średnim ogniu ok. 1 godziny.

Krok 2: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Dodajemy umyte i obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, seler naciowy, suszone grzyby, por, pęczek pietruszki i koperku, ząbki czosnku obrane z łupin, suszone pomidory i cebulę podpieczoną na brązowy kolor na suchej patelni.

Dodajemy piramidkę smaku.

Krok 3: GOTUJEMY BULION DROBIOWY

Zmniejszamy ogień do minimum, a garnek przykrywamy pokrywką, pozostawiając ujście dla pary. Gotujemy ok. 3-4 godzin.

Bulion powinien delikatnie mrugać, nie może się zagotować - wtedy będzie mętny.

Kiedy warzywa staną się miękkie, bulion przecedzamy przez sito do osobnego garnka. Doprawiamy solą i pieprzem.

WSKAZÓWKA! Bulion drobiowy oraz składniki użyte do jego przygotowania (marchewkę i udka kurczaka) możesz wykorzystać do przygotowania prostego i pysznego obiadu - delikatnej POTRAWKI Z KURCZAKA z ryżem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!