Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- sito
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ BULIONU
Mięso dokładnie myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na średnim ogniu ok. 1 godziny.
Krok 2: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Dodajemy umyte i obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, seler naciowy, suszone grzyby, por, pęczek pietruszki i koperku, ząbki czosnku obrane z łupin, suszone pomidory i cebulę podpieczoną na brązowy kolor na suchej patelni.
Dodajemy piramidkę smaku.
Krok 3: GOTUJEMY BULION DROBIOWY
Zmniejszamy ogień do minimum, a garnek przykrywamy pokrywką, pozostawiając ujście dla pary. Gotujemy ok. 3-4 godzin.
Bulion powinien delikatnie mrugać, nie może się zagotować - wtedy będzie mętny.
Kiedy warzywa staną się miękkie, bulion przecedzamy przez sito do osobnego garnka. Doprawiamy solą i pieprzem.
WSKAZÓWKA! Bulion drobiowy oraz składniki użyte do jego przygotowania (marchewkę i udka kurczaka) możesz wykorzystać do przygotowania prostego i pysznego obiadu - delikatnej POTRAWKI Z KURCZAKA z ryżem.
Zobacz podobne
przepisy
Bulion rybny
Głęboki, rybny smak bulionu nasycony aromatem warzyw i przypraw. Przygotuj go, wykorzystując sprawdzony przepis Kingi!
Bulion wołowy
Głęboki w smaku, niezwykle aromatyczny bulion wołowy. Wybierz do niego kawałki mięsa z kością, by stworzyć wyjątkową bazę wielu potraw!
Bulion warzywny
Oto baza wielu zup i dań – bulion! Sprawdź, jakie warzywa połączyć ze sobą, aby otrzymać z nich niezwykle smaczną esencję.
Koncentrat bulionu drobiowego
Naszła Cię ochota na rosół? Z domowym bulionem drobiowym zrobisz go bardzo szybko! Zobacz, jak przygotować koncentrat bulionu, aby mieć go zawsze pod ręką!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Filet z pstrąga łososiowego z sosem maślanym i zapiekanką bakłażanowo-pomidorową
- Baba drożdżowa
- Baklawa grecka
- Zupa migdałowa
- Panna cotta fit
- Tort sernikowy z polewą ze smoothie
- Kawa z imbirem
- Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
- Bulion wołowy
- Bulion warzywny
- Koncentrat bulionu wołowego
- Pasztet z soczewicy
- Domowy zakwas na żurek
- Sos czosnkowy
- Sos chrzanowy
- Wegańskie hot dogi z soczewicy
- Bitki z szynki z dzika
- Marynowana cukinia słodko-kwaśna
- Deser à la mleczna kanapka
- Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
- Tatarskie manty z twarogiem i malinami
- Kruche ciastka przez maszynkę
- Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
- Oliwa bazyliowa
- Korzenne pancakes
- Czekoladowe tiramisu z truskawkami
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko i słono
- Bażant w limonkach
- Rolada z boczku z kolorowym pieprzem
- Słodki chlebek skubany
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)