
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- durszlak
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Ryż ugotuj w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Opłucz pod zimną wodą i odcedź na durszlaku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim mąkę. Kiedy zawartość patelni zacznie się pienić, wlewamy ciepły bulion i cały czas mieszamy, aż całość nieco zgęstnieje. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, rozcieńczamy go odrobiną bulionu lub wody.
Krok 2: GOTUJEMY POTRAWKĘ
Marchewki kroimy w kostkę i dodajemy do sosu wraz z mrożonym groszkiem i mięsem obranym z udek kurczaka. Całość gotujemy ok. 5 minut, aż groszek będzie miękki. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Krok 3: PODAJEMY DANIE
Potrawkę z kurczaka podajemy z ugotowanym ryżem. Z wierzchu obficie posypujemy natką pietruszki.
Komentarze (1)
426 dni temu
Bardzo lubię potrawkę z kurczaka, muszę spróbować tego przepisu, bo do tej pory znałam inny ;-)
odpowiedz