Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart
- tarkę o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Kalafior dzielimy na różyczki, a kalarepę i botwinkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywa umieszczamy w koszu do gotowania na parze.
KROK 2: GOTUJEMY WARZYWA
Do misy Monsieur Cuisine Smart wlewamy litr wody, dodajemy sól i piramidkę smaku. Na urządzenie nakładamy kosz z warzywami i wybieramy program gotowanie na parze/120°C/15 minut/prędkość 1. Gotowe warzywa przekładamy do miski a misę urządzenia przemywamy i dokładnie osuszamy.
WSKAZÓWKA! Warzywa powinny pozostać jędrne, jednak przed wyjęciem warto sprawdzić widelcem, czy są ciepłe w środku i miękkie.
KROK 3: ROZDRABNIAMY CZOSNEK I CEBULĘ
Cebulę i czosnek obieramy i umieszczamy w misie urządzenia. Następnie zamykamy pokrywę i wybieramy program gotowanie według własnych ustawień/5 sekund/prędkość 8.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na tarce o drobnych oczkach ścieramy imbir i kurkumę. Zdejmujemy pokrywę z misy urządzenia i przy użyciu łopatki zgarniamy cebulę ze ścianek. Następnie dodajemy 20 g oliwy i wybieramy program gotowanie według własnych ustawień/temperatura 120°C/5 minut/prędkość 1. Z misy urządzenia zdejmujemy miarę, aby para mogła się swobodnie ulatniać. Po ok. 2 minutach duszenia warzyw dodajemy tarte imbir i kurkumę.
KROK 5: DOPRAWIAMY SOS
Do sosu dodajemy koperek i musztardę. Całość ponownie rozdrabniamy wybierając program gotowanie według własnych ustawień/5 sekund/prędkość 8.
KROK 6: PODAJEMY POTRAWKĘ
Gotowy sos przekładamy do miski z warzywami i całość dokładnie mieszamy. Danie podajemy jeszcze ciepłe.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba z piekarnika
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Łazanki
- Pieczona ryba po grecku
- Mini burgery
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Piernik świąteczny
- Krokiety z mięsem
- Ciasto na pierogi
- Sernik pistacjowy
- Kutia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Śledzie po kaszubsku
- Przekąski sylwestrowe
- Domek z piernika
- Pierniki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Uszka z grzybami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
755 dni temu
Dziś zrobiłem potrawkę warzywną według KINGI PARUZEL Wyszła bardzo dobra Serdecznie polecam.
Odpowiedz