Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 4 słoiki o pojemności ok. 250 ml
- robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart
Przygotuj wcześniej:
Pieprz rozgnieć używając moździerza lub młynka do pieprzu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: ROZDRABNIANIE MIĘSA
Mięso pokroić w kostkę (o boku ok. 3 cm), włożyć na 20 minut do zamrażalnika, a potem rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką) w dwóch partiach, za każdym razem po 30 sekund/prędkość 8. Przełożyć do innego naczynia.
KROK 2: GOTOWANIE KONCENTRATU
Warzywa i świeże zioła umyć, oczyścić, z grubsza rozdrobnić nożem. Razem z tymiankiem i pieprzem rozdrabniać w pojemniku (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 6. Masę zgarnąć ze ścianek na dno pojemnika. Dodać sól, wino albo ciepły wywar mięsny, oliwę oraz mięso. Wszystko gotować (bez miarki) 25 minut/prędkość 2/100°C.
KROK 3: MIKSOWANIE KONCENTRATU
Następnie miksować (z zatkniętą miarką) 1 minutę/prędkość 10. Wyparzone słoiki napełnić gorącą masą, zakręcić i ostudzić. Przechowywać w chłodnym miejscu.
RADA
1–2 łyżki koncentratu dodać do 500 ml gorącej wody i rozpuścić jak kupną kostkę rosołową.
Zobacz podobne
przepisy
Koncentrat bulionu drobiowego
Naszła Cię ochota na rosół? Z domowym bulionem drobiowym zrobisz go bardzo szybko! Zobacz, jak przygotować koncentrat bulionu, aby mieć go zawsze pod ręką!
Koncentrat bulionu warzywnego
Koncentrat bulionu warzywnego to Twój niezbędnik w kuchni. Przygotuj go wcześniej i przechowuj w spiżarni, a kiedy najdzie Cię ochota na pyszną zupę, będziesz go mieć pod ręką.
Bulion rybny
Głęboki, rybny smak bulionu nasycony aromatem warzyw i przypraw. Przygotuj go, wykorzystując sprawdzony przepis Kingi!
Bulion azjatycki z chow mein i krewetkami
Pyszna rozgrzewająca zupa, mająca swe korzenie w kuchni azjatyckiej – delikatny bulion wzbogacony smakiem krewetek.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Spaghetti z soczystymi pulpecikami
- Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii
- Burger z fasoli z kremem z mango
- Zupa migdałowa
- Zupa pomidorowa z bazylią
- Kaszotto ze szparagami, groszkiem cukrowym i krewetkami
- Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
- Bulion drobiowy
- Bulion wołowy
- Bulion warzywny
- Koncentrat bulionu drobiowego
- Shake jagodowo-bananowy z nasionami chia
- Kebab z karkówki z grilla i sos z pieczoną papryką
- Wrapy z kurczakiem w sosie mango
- Spaghetti z wołowym ragu
- Śródziemnomorski burger z paprykowym relishem
- Wielkanocna brioszka
- Zupa krem z białych warzyw z krakersami z orzechów
- Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur
- Antipasti
- Semifreddo z czarnym sezamem
- Jambalaya z kurczakiem, kiełbasą i krewetkami
- Krem ziemniaczany
- Sernik na zimno z mango i nasionami chia
- Sum w śmietanie
- Pampuchy z masłem makowym i sosem waniliowym
- Grillowane ziemniaki i pierś kurczaka – pomysł na lunchbox
- Jogurt
- Tosty z awokado i jajkiem
- Zapiekanka ziemniaczana z serem camembert
Komentarze (0)