Koncentrat bulionu wołowego
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • 4 słoiki o pojemności ok. 250 ml
  • termorobota MC Smart

Przygotuj wcześniej:

Pieprz rozgnieć używając moździerza lub młynka do pieprzu.

Sposób przygotowania:

KROK 1: ROZDRABNIANIE MIĘSA

Mięso pokroić w kostkę (o boku ok. 3 cm), włożyć na 20 minut do zamrażalnika, a potem rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką) w dwóch partiach, za każdym razem po 30 sekund/prędkość 8. Przełożyć do innego naczynia.

KROK 2: GOTOWANIE KONCENTRATU

Warzywa i świeże zioła umyć, oczyścić, z grubsza rozdrobnić nożem. Razem z tymiankiem i pieprzem rozdrabniać w pojemniku (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 6. Masę zgarnąć ze ścianek na dno pojemnika. Dodać sól, wino albo ciepły wywar mięsny, oliwę oraz mięso. Wszystko gotować (bez miarki) 25 minut/prędkość 2/100°C.

KROK 3: MIKSOWANIE KONCENTRATU

Następnie miksować (z zatkniętą miarką) 1 minutę/prędkość 10. Wyparzone słoiki napełnić gorącą masą, zakręcić i ostudzić. Przechowywać w chłodnym miejscu.

RADA

1–2 łyżki koncentratu dodać do 500 ml gorącej wody i rozpuścić jak kupną kostkę rosołową.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!