
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy pesto
Pomidory odsączamy. Rozmaryn myjemy, igły obrywamy. Oba składniki miksujemy z orzechami nerkowca i parmezanem pokrojonym w kostkę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dolewamy oliwę i mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 2: Podsmażamy warzywa
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na kawałki. Cukinię kroimy w grube plastry, a następnie na pół. Strąki fasolki kroimy na pół. Brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę, cukinię i paprykę podsmażamy przez 3 minuty na rozgrzanym oleju. Zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i fasolkę – gotujemy przez 7 minut. Dodajemy różyczki brokułu i gotujemy przez kolejne 4-5 minut. Cykorię myjemy, odsączamy i rwiemy na duże kawałki.
Krok 3: Podajemy zupę
Liść laurowy wyjmujemy z zupy. Zupę doprawiamy do smaku sokiem i skórką z cytryny,
solą i pieprzem. Dodajemy cykorię i pozostawiamy na 1-2 minuty, aż się rozpadnie. Bagietkę opiekamy, aż będzie chrupiąca. Zupę dekorujemy pesto, podajemy z bagietką.
Zobacz podobne
przepisy
Tagliatelle z bakłażanem, papryką, rukolą i szynką San Daniele
Makaron w stylu włoskim z fantastycznym sosem według pomysłu samego mistrza kuchni - Karola Okrasy!

Pappardelle z szynką parmeńską i gorgonzolą
Poczuj się jak w słonecznej Italii! Przygotuj pyszny makaron inspirowany kuchnią Włoch według przepisu samego Stefano Terrazzino!

Makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone
Danie w stylu włoskim w kilkanaście minut! Wypróbuj pomysł Doroty na makaron z pysznymi dodatkami!

Makaron z pieczonym kurczakiem i szpinakiem
Szybie w przygotowaniu, smaczne danie - makaron z pieczonym kurczakiem i pieczonymi pomidorkami.

Komentarze (1)
2481 dni temu
Zupa bardzo dobra, polecam z tym, że moim zdaniem pomysł na dekoracje jest totalnie nietrafiony. Pesto jest najdroższym z elementów zupy, a właściwie służy do dekoracji talerza...
odpowiedz