Kartoflanka śląska MCS

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie:

Krok 1: Siekamy warzywa

Do misy MCS wkładamy cebulę pokrojoną na ćwiartki i czosnek. Siekamy, czas: 5 sekund / obroty 6. Zgarniamy ze ścianek.

Krok 2: Podsmażamy

Dodajemy olej oraz wędzony boczek i uruchamiamy program „Przypiekanie” / czas: 5 minut / temperatura: 120°C / obroty: 1, bez górnej miarki.

Krok 3: Dodajemy warzywa korzeniowe i ziemniaki

Do misy wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy za pomocą programu „własne ustawienia” / czas: 5 minut / temperatura: 100°C / obroty w lewo: 1, bez górnej miarki.

Krok 4: Gotujemy zupę

Do misy wlewamy bulion i gotujemy z pomocą programu „własne ustawienia” / czas: 20 minut / temperatura: 100°C / obroty w lewo: 1, aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 5: Odlewamy i miksujemy część zupy

Odlewamy około połowy zupy. Pozostałą w misie zupę miksujemy na krem za pomocą programu „własne ustawienia” / czas: 20 sekund / prędkość: 6, a następnie wlewamy z powrotem odlaną zupę. Dzięki temu uzyskamy aksamitnie kremową zupę z kawałkami warzyw.

Krok 6: Podajemy zupę

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy posypaną świeżą natką pietruszki.

WSKAZÓWKA: Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możemy ją rozrzedzić, dodając więcej bulionu lub wody.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl