
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Jajka gotuj we wrzącej wodzie przez ok. 6,5 minuty. Zalej je lodowatą wodą, odstaw na chwilę i obierz.
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY BULION
Żeberka, przekrojoną na pół główkę czosnku i suszone grzyby (np. prawdziwki i podgrzybki) zalewamy zimną wodą i gotujemy przez ok. 5 godzin na niewielkim ogniu, aż powstanie aromatyczny i dość ciemny bulion. Z gotowego bulionu wyjmujemy mięso, grzyby i czosnek.
KROK 2: DOPRAWIAMY BULION
Bulion doprawiamy sosem rybnym, sosem sojowym i większością oleju sezamowego. Następnie 2 ząbki czosnku i połowę imbiru siekamy w plasterki i dodajemy do bulionu. Na koniec do garnka wlewamy żur. Całość zagotowujemy.
KROK 3: DOPRAWIAMY MIĘSO
Pozostały imbir bardzo drobno siekamy. Z ugotowanych żeberek obieramy mięso, rwiemy je na mniejsze kawałki i przekładamy do misek. Mięso doprawiamy odrobiną oleju sezamowego i pozostałym imbirem. Całość mieszamy.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO ŻURAMENU
Cebulę kroimy w plastry, pod dość dużym kątem. Szczypior cebuli kroimy na kawałki o grubości ok. 1 cm. Chili, jeden z grzybów z bulionu i pozostały ząbek czosnku siekamy w cienkie plasterki. Makaron przekładamy na sito i gotujemy go ok. 4-5 minut w zupie.
KROK 5: PODAJEMY ŻURAMEN
Ugotowany makaron przekładamy do misek i zalewamy zupą. Następnie układamy wszystkie dodatki tak, aby delikatnie leżały na makaronie.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Jajka na miękko
- Uszka z grzybami
- Śledź w oleju
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Domek z piernika
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Makówki śląskie
- Makowiec japoński
- Śledzie po kaszubsku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Boczek pieczony
- Nuggetsy z kurczaka
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Krokiety z mięsem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Spaghetti carbonara
- Sernik pistacjowy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
324 dni temu
Pomysł fajny, ale niedopracowane proporcje składników. Jeszcze kiedyś to powtórzę.
Odpowiedz
150 dni temu
Żyjesz?
35 dni temu
Żyjesz?
10 dni temu
Żyjesz?