Ciasteczka migdałowe - przepisy i pomysły:

Kuchnia włoska

Ciasteczka migdałowe

wróć do Ciastka

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Kto by przypuszczał, że zmielone migdały mogą odgrywać tak istotną rolę w wyrobach cukierniczych. A jednak to właśnie one nadają wyjątkowy aromat ciasteczkom, które nie bez powodu znikają ze stołu z szybkością światła. Ciasteczka migdałowe przygotujecie błyskawicznie, używając zaledwie kilku składników. Nie wierzycie? Przekonajcie się, odwiedzając Kuchnię Lidla!

Kruche ciastka migdałowe – sprawdzony przepis

Ciastka migdałowe robi się naprawdę szybko. Przekonacie się o tym, korzystając z choćby jednego przepisu, który proponuje Kuchnia Lidla. Dzięki znajdującym się tam wskazówkom i poradom upieczecie pyszne i kruche ciastka migdałowe.

Jak widać, zdecydowana większość ciasteczek migdałowych powstaje z mielonych migdałów. Warto jednak wspomnieć, że można też przygotować kruche ciastka z migdałami tylko lekko rozdrobnionymi lub pozostawionymi w całości. I tak np. do przyrządzenia włoskich ciasteczek cantuccini nie potrzebujecie mąki z mielonych migdałów – wystarczy, że użyjecie całych oraz drobno posiekanych orzechów. Piekąc ciasteczka z migdałów niekoniecznie też musicie posłużyć się blenderem czy młynkiem. Czasami bowiem migdały należy pokroić tylko w kostkę lub, jak w przypadku hiszpańskich ciasteczek migdałowych, w słupki. Zresztą co tu dużo mówić, sprawdźcie sami w Kuchni Lidla, która jest pełna inspiracji i podaje przepisy nie tylko na ciasteczka z migdałami mielonymi!

Ciasteczka migdałowe fit

Jeśli obawiacie się, że wasze smakołyki mogą być zbyt kaloryczne, to koniecznie sięgnijcie po przepisy na ciasteczka migdałowe fit. W takiej wersji ciasteczka migdałowe występują najczęściej bez cukru, który zastępowany jest alternatywnym słodziwem, np. syropem daktylowym, klonowym czy ksylitolem. Polecamy też  ciasteczka migdałowe bez mąki i bez jajek. Do ich przyrządzenia zachęca Kuchnia Lidla, w której znajdziecie przepis na tradycyjny przysmak z Florencji, czyli tzw. florentynki migdałowe.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!