Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- mikser
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- pędzelek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Wszystkie składniki wyjmij z lodówki odpowiednio wcześniej – w momencie przygotowywania ciastek powinny mieć temperaturę pokojową.
PRZYGOTOWANIE
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Masło ucieramy w mikserze wraz z cukrem i ekstraktem waniliowym, aż będzie puszyste. Do masy dodajemy stopniowo (po jednym) 3 jajka, cały czas miksując. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki dodajemy do pozostałej masy i miksujemy.
KROK 2: DODAJEMY ORZECHY I MIGDAŁY
Orzechy laskowe i migdały siekamy. Do gotowego ciasta wsypujemy posiekane orzechy, migdały i całe pistacje, wszystko delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub łyżki.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY CHLEBEK
Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy chlebek o długości ok. 25 cm i wysokości ok. 3 cm. Tak przygotowany chlebek smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok. 35 minut. Chlebek wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na ok. 10 minut.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY BISCOTTI
Następnie, najlepiej za pomocą noża z ząbkami, kroimy go na równe kawałki o grubości ok. 1,5 cm. Kromki przenosimy z powrotem na blaszkę. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150°C i pieczemy biscotti przez ok. 12 minut. Ciastka wyjmujemy, ostrożnie obracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 12 minut. Po tym czasie biscotti wyjmujemy z pieca i studzimy.
Zobacz podobne
przepisy
Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową
Inspirowany kuchnią Włoch przysmak w wydaniu naszego cukiernika – pyszne ciasteczka z orzechami i konfiturą.
Ciasteczka bakaliowe
Zobacz, jak połączenie różnych odmian orzechów i suszonych owoców zamienić w pyszne i chrupiące ciastka! Paweł Małecki już wie i chętnie dzieli się swoim przepisem!
Ciasteczka jaglano-kokosowe
Idealna słodka przekąska dla każdego, w dodatku z zaledwie 6 składników? To muszą być ciasteczka bez glutenu, bez dodatku cukru i odpowiednie dla wegan. To deser, który naprawdę zachwyca smakiem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Walentynkowe ravioli z burakiem i fetą
- Florentynki migdałowe
- Greckie ciasteczka orzechowe
- Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli
- Małe serniczki kawowe
- Owsianka z żurawiną i świeżymi owocami
- Wianki z orzechami i polewą
- Trifle kawowo-bananowy
- Ciasteczka z ciecierzycy
- Ciasto kawowe z kremem z awokado
- Konfitura żurawinowa
- Kotleciki z tofu
- Pulled pork z jackfruita
- Ciabatta
- Ciasteczka z suszonymi jagodami
- Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Łosoś spalony sianem z salsą z papryki
- Zupa z zielonych szparagów z ziemniaczaną słomą
- Indyczka faszerowana piernikiem
- Pikantne curry z kurczakiem i ciecierzycą
- Sałatka z szynką szwarcwaldzką
- Minizapiekanki z ziemniaczkami
- Kiszona sałatka z warzyw na ostro
- Czekoladki z masłem orzechowym i bez dodatku cukru
- Syrop z szypułek truskawek
- Szybkie ciasto w 20 minut
- BIGOS W 25 MINUT
- Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
- Klasyczna sałatka z mozzarellą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)