Łatwe przepisy - Ciasto ze śliwkami - przepisy i pomysły:

Łatwe przepisy
Kategorie Filtry
Ma wiele odmian, a każdą z nich możemy wykorzystać w kuchni w inny sposób. Najlepiej znana nam śliwka węgierka nadaje się do wędzenia, możemy przygotować z niej powidła, chutney, relisz lub dodać ją do mięsnych dań. Lato i wczesna jesień to także dobry moment na to, by przypomnieć sobie ulubiony przepis na ciasto ze śliwkami lub upiec coś w całkiem nowy sposób! Ciasto drożdżowe ze śliwkami lub ciasto kruche, ciasto ze śliwkami i budyniem, bezą lub kruszonką – śliwka to owoc, który uzupełni swoim smakiem każdy wypiek! Pasuje do orzechów, komponuje się z gruszką, smakuje z cynamonem, pomarańczami i czekoladą. Przygotuj ciasto ze śliwkami według przepisu, który najbardziej Ci odpowiada!

Ciasto ze śliwkami i bezą to świeżość i kwaśny smak owoców w połączeniu z chrupką kruszonką oraz słodką pianą z białek. Jeśli chcesz, by Twój wypiek był bardziej efektowny, użyj rękawa cukierniczego i szprycuj wzory na wierzchu ciasta. Śliwki natomiast lepiej się upieką i nabiorą smaku, jeśli posypiesz je mieszanką cukru i cynamonu.

Lubisz bakalie? Całkiem możliwe, że pokochasz ciasto ze śliwkami suszonymi! Po keks warto sięgnąć nie tylko od święta – ciemne biszkoptowe ciasto z polewą i masą dodatków będzie smacznym i sycącym deserem, który przygotujesz szybko i z łatwo dostępnych składników.

Jeśli sezonowe pieczenie to Twój konik, połącz w cieście kilka składników, które są dostępne tylko przez chwile. Ciasto orzechowe ze śliwkami, w którym wykorzystasz dodatkowo jabłka, śmietankę, miętę i cynamon, będzie pyszną jesienną wariacją na temat kruchego ciasta, które znają wszyscy.  

Jeśli spóźnisz się na jesienny sezon owocowy, zawsze możesz przygotować ciasto ze śliwkami mrożonymi! Takie śliwki będą jednak miały zupełnie inną konsystencję niż świeże owoce – warto o tym pamiętać i wykorzystywać je do przepisów, w których sprawdzi się nadzienie przypominające dżem. Mrożone śliwki przed dodaniem do ciasta należy również odparować z nadmiaru płynu i przestudzić.

Śliwki zyskują na miękkości podczas pieczenia i właśnie dlatego doskonale komponują się z ciastem francuskim. Ciasto francuskie ze śliwkami i budyń wyjątkowo do siebie pasują.

Ciasto ze śliwkami, które zawsze się udaje

Czy istnieje niezawodny sposób na to, by przygotować idealne ciasto ze śliwkami, które zawsze się udaje? Taki przepis powinien zawierać produkty, które dobrze znasz i które jesteś w stanie umiejętnie ze sobą połączyć! Istnieją jednak przepisy proste z natury – ciasto drożdżowe, ciasto kruche lub ciasto ucierane ze śliwkami i olejem prawdopodobnie często gościło w Twojej kuchni.

Jak zrobić ciasto ze śliwkami, które uda się każdemu?

Do przygotowania bazy ciasta ucieranego potrzebujemy miękkiego masła, jajek, cukru i mąki pszennej – wyrabianie takiego ciasta polega na stopniowym ucieraniu składników dodawanych do powstającej masy w odpowiedniej kolejności. Śliwki układamy na powierzchni ciasta, posypujemy cukrem i cynamonem. Ciasto ze śliwkami na oleju najlepiej smakuje, jeśli posypiemy je kruszonką przygotowaną z masła, cukru i mąki, a z wierzchu posypiemy cukrem pudrem.

A jeśli chcesz mieć gwarancję, że ciasto ze śliwkami, które przygotujesz, uda się, koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis na ciasto ze śliwkami z orzechami nerkowca!

Jak zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami?

Podstawą udanego ciasta drożdżowego jest zaczyn – przygotujesz go z lekko podgrzanego mleka, cukru i świeżych drożdży. W połączeniu z mąką, masłem i jajkami stworzysz masę, która po ugnieceniu i ponownym wyrośnięciu będzie gotowa, by połączyć ją ze śliwkami. Ciasto drożdżowe, w zależności od piekarnika, zwykle pieczemy w temperaturze 180-200°C przez ok. 30 minut.

Tak przygotowane ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub cynamonem i podawać z bitą śmietaną. Ciasto ze śliwkami i kruszonką to także bardzo popularne rozwiązanie – kruszonkę przygotujesz z mąki, cukru i masła, ale ciekawym pomysłem może być również dodanie do mąki zmielonych orzechów. Taka kruszonka doskonale uzupełni smak śliwek i zaskoczy swoją delikatną chrupkością. Jeśli chcesz skorzystać z dokładnego przepisu, koniecznie wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Ciasto ze śliwkami bezglutenowe

Mąka pszenna, choć najczęściej używana do pieczenia na słodko, nie jest jedyną, z której możemy przygotować ciasto ze śliwkami. Bezglutenowe wersje tego wypieku będą różniły się smakiem od klasycznych (smak mąki bez glutenu jest bardziej wyrazisty i rozpoznawalny), ale warto ich spróbować! Podczas przygotowywania ciasta musimy mieć na uwadze mniejszą kleistość bezglutenowej mąki oraz to, że każdy rodzaj takiej mąki ma nieco inne właściwości. Jeśli zależy nam na najbardziej neutralnych smakach, warto wybrać mąkę ryżową, owsianą lub jaglaną.

By przygotować bezglutenowe ciasto ze śliwkami, potrzebujemy masła, cukru pudru, żółtek i mąki, które zmiksujemy stopniowo na puszystą, gładką masę. Jeśli zależy nam na ciekawym, świeżym smaku, możemy doprawić ciasto skórką z pomarańczy i wyciśniętym z niej sokiem – właśnie o tym dowiecie się z przepisu na bezglutenowe ciasto śliwkowe. Następnie wystarczy połączyć ciasto z ubitą pianą z białek, a na wierzchu ułożyć śliwki pokrojone w ćwiartki. Ciasto ze śliwkami bezglutenowe pieczemy w temperaturze 170°C przez ok. 50-55 minut.

Ciasta ze śliwkami w różnych odsłonach

Placek ze śliwkami to wypiek, który można przygotować na wiele sposobów. Znane jest nie tylko klasyczne ciasto śliwkowe, ale również ciasto ze śliwką w wersji bezglutenowej lub z innymi dodatkami. Bez względu na to, co zastosujesz w takim wypieku i który dostępny na naszej stronie przepis na ciasto ze śliwkami wykorzystasz, zajadaj się nim, popijając go ulubionymi napojami, np. kawą, herbatą czy sokiem. Takim przysmakiem poczęstuj również swoich znajomych i bliskich. Smakowite ciasto ze śliwek stanowi doskonały przerywnik w ciągu dnia i pozwala na małą chwilę odprężenia w trakcie realizacji różnych obowiązków.

Jak zrobić ciasto ze śliwkami? Propozycji tego, jak przygotować taki wypiek, jest w Kuchni Lidla bardzo dużo. Dlatego decydując się na konkretny przepis na ciasto śliwkowe, weź pod uwagę przede wszystkim własne preferencje. Jakimi kryteriami warto się kierować podczas wyboru odpowiedniej receptury? Przeanalizuj, co jest dla Ciebie najistotniejsze – dodatki, stopień trudności wykonania czy czas niezbędny do stworzenia wypieku. Na tej podstawie dokonaj selekcji naszych przepisów na ciasto ze śliwkami i wybierz ten, który odpowiada Twoim potrzebom.

Każde nasze ciasto ze śliwkami bazuje na wskazanych w nazwie owocach. Jak je przygotować do wypieku? Konkretne wskazówki znajdziesz w wybranej recepturze, jednak – co do zasady – przepisy wskazują, by śliwki umyć, przekroić na pół i pozbyć się pestek z wnętrza. W przypadku, gdy stanowią one nadzienie, wymieszaj je z cukrem żelującym, a czasem także z cynamonem i posiekanymi orzechami. Ostatecznie to, na czym bazuje taki przysmak, zależy już od indywidualnie wybranej receptury.

Placki ze śliwkami – czym je wzbogacić?

Przepis ciasto ze śliwkami urozmaicisz o inne dodatki owocowe i nie tylko. Miłośnikom jesiennych smaków do gustu przypadnie z pewnością placek na śliwkach i jabłkach. Taki przysmak świetnie smakuje również z orzechami. Do jego przyrządzenia potrzebujesz klasycznych składników, jak również drobno siekanych orzechów włoskich, okraszonych szczyptą cynamonu. Ten ostatni dodatek wprowadza już nie tylko jesienną, ale bardzo świąteczną atmosferę.

Z kolei wedle przepisu na placek ze śliwkami w wersji bezglutenowej, istotnym dodatkiem do ciasta jest pomarańcza. Jak zrobić taki placek ze śliwkami? Na początek przygotuj składniki: 30 g cukru, 150 g cukru pudru, 3 jajka, 150 g masła, 150 g orzechów włoskich, 2 sztuki pomarańczy, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 120 g mąki bezglutenowej. Nie zapomnij również o owocu, który odgrywa tu główną rolę, a mianowicie – o śliwkach. Do takiego placka potrzebujesz 300 g śliwek. Oddziel białka od żółtek. Utrzyj masło z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj żółtka. Do takiej masy dołącz 100 g orzechów mielonych włoskich połączonych wcześniej z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Następnie do masy dolej około 60 ml soku z pomarańczy. Natomiast drugą pomarańczę umyj, zetrzyj z niej skórkę i dodaj do masy. W kolejnym kroku ubij białka z cukrem kryształem. Mieszankę połącz z masą na placek ze śliwką i przełóż do wcześniej przygotowanej formy. Brytfanna powinna mieć około 30 cm średnicy i być wysmarowana masłem i oprószona mąką. Na koniec, na wierzchu placka umieść śliwki pozbawione pestek i pokrojone na kawałki. Ciasto ze śliwkami posyp dodatkowo kawałkami orzechów. W razie, gdy masz ochotę na jeszcze słodszy dobry placek ze śliwkami, posyp go cukrem trzcinowym. Gotowe ciasto ze śliwką wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. Celsjusza na około 50-55 minut.

Jak zrobić śliwki do ciasta? Przygotuj je wcześniej, nim przyrządzisz masę. W tym przypadku wystarczy wydrążenie tych owoców i pokrojenie na mniejsze kawałki. Natomiast wiele innych przypisów sugeruje, by do śliwek dodawać np. cukier żelujący.

Ciasta ze śliwkami – przepisy na smaczny deser

Placek ze śliwek znajdziesz na naszej stronie w różnych odsłonach. Na uwagę zasługuje m.in. przepis na placek ze śliwkami oraz bezą. Na jego przyrządzenie zarezerwuj około 2 godzin. Czego potrzebujesz do przygotowania 16 porcji tego ciasta ze śliwkami? Koniecznie sprawdź na stronie przepisu.   Sprawdź także krok po kroku, jak wykonać placek śliwkowy z wersji bezowej. Na sam koniec posyp ciasto kruche ze śliwkami kruszonką i umieść je w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza na 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 st. Celsjusza i piecz przez kolejne 35 minut.

Cały proces przygotowywania tego kruchego ciasta ze śliwkami trwa 2 godziny. Co jednak, gdy chcesz przyrządzić szybkie ciasto ze śliwkami? W takich sytuacjach skorzystaj z naszych przepisów zakładających krótszy czas realizacji. Przykładem jest np. ciasto drożdżowe, na którego wykonanie potrzeba 1 godzinę i 15 minut. Wystarczy przygotować zaczyn, zagnieść ciasto i poukładać kawałki śliwek na wypieku.

Jak przygotować mrożone śliwki do ciasta? Jeżeli nie masz świeżych owoców, sięgnij po te mrożone. Zazwyczaj wystarczy rozmrozić je w lodówce i odsączyć od nadmiaru wody. Takie ciasto z mrożonymi śliwkami to idealny deser np. w zimowe wieczory, gdy trudno o te owoce w naszym klimacie. Ciasto ze śliwkami mrożonymi to również ekologiczne rozwiązanie, ponieważ pozwala na kreatywne wykorzystanie tych owoców nie tylko do przetworów, ale też do wypieków.

Pyszne i łatwe ciasta ze śliwkami – idealne na różne okazje!

Ile czasu potrzebujesz do tego, by przygotować ciasto kruche ze śliwkami? Okazuje się, że wystarczy już nieco ponad godzina, by stworzyć znakomity wypiek. Pamiętaj, że najlepsze ciasto ze śliwkami bazuje na prostych, naturalnych składnikach. Dlatego zaglądaj na nasz Ryneczek Lidla.

Siłą każdego dobrego ciasta ze śliwkami są z pewnością różnego rodzaju przyprawy i inne pozornie drobne składniki, które dodają mu właściwego aromatu. To m.in. cynamon, wprowadzający świąteczny nastrój, ale też pachnąca skórka pomarańczowa albo orzechy. Dlatego, gdy planujesz np. pominąć jakiś składnik, pamiętaj, że bez niego cały wypiek może mieć zupełnie inny charakter. Chcąc mieć pewność, że konkretny placek, np. ciasto ze śliwkami na kruchym cieście na pewno wyjdzie, kieruj się wskazaniami w przepisach i stosuj je właśnie w takiej kolejności, jak w recepturze.

Pyszne kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką straci cały swój urok, gdy nie dodasz do niego odrobiny skórki pomarańczy lub zupełnie pominiesz kwestię przygotowania kruszonki na wierzch. Ogromne znaczenie mają też śliwki na kruchym cieście, których gatunek dostosuj do własnych preferencji smakowych. Z kolei drożdżowe wykwintne ciasto ze śliwkami nie będzie smakować tak samo, gdy zrezygnujesz z dodania cynamonu.

Drożdżowy czy kruchy placek ze śliwkami przechowuj w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Nadmiar wilgoci szkodzi wypiekowi i prowadzi do jego szybkiego zepsucia. Wilgotne powietrze sprawia, że np. drożdżowy prosty placek ze śliwkami staje się twardy już na drugi dzień. Dzieje się tak, ponieważ w tych warunkach woda uwalnia się z ciasta drożdżowego i wchłania do powietrza. Z kolei temperatura pokojowa sprzyja temu, by ciasto zachowało świeżość. Zbyt niska prowadzi do zepsucia ciasta. Podobnie na temperaturę reaguje placek kruchy ze śliwkami. Pamiętaj, że na ciasto kruche ze śliwkami negatywnie oddziałuje zbyt niska temperatura, dlatego nie przechowuj go w lodówce. Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką trzymaj w blaszanej formie albo w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Z naszą pomocą przygotuj pyszne i łatwe ciasto ze śliwkami. Ciesz się jego smakiem w gronie rodziny i znajomych!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!