Ciasto jogurtowo-bananowe ze śliwkami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
  • keksówkę o wymiarach 11 x 25 cm
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

KROK 1: ŁĄCZYMY BANANY Z MOKRYMI SKŁADNIKAMI

Banany obieramy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Następnie do owoców dodajemy cukier, oliwę i jogurt. Całość dokładnie mieszamy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

W innej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Tak przygotowane składniki przesypujemy do miski z mokrymi składnikami i dokładnie mieszamy.

KROK 3: PIECZEMY CIASTO

Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i układamy na cieście. Tak przygotowane ciasto oprószamy płatkami migdałów i pieczemy przez ok. 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C lub do momentu, w którym włożony w ciasto patyczek będzie suchy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Asiula Asiula
    57 dni temu
    Czy można czymś zastąpić jogurt grecki aby przepis był wegański? Bardzo chciałabym go wypróbować :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    55 dni temu
    Asiu, ciężko nam mieć całkowitą pewność, gdyż nie próbowaliśmy, jednak powinien się sprawdzić wegański odpowiednik śmietany. Będzie równie gęsty i kremowy :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!