Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
- keksówkę o wymiarach 11 x 25 cm
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
KROK 1: ŁĄCZYMY BANANY Z MOKRYMI SKŁADNIKAMI
Banany obieramy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Następnie do owoców dodajemy cukier, oliwę i jogurt. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
W innej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Tak przygotowane składniki przesypujemy do miski z mokrymi składnikami i dokładnie mieszamy.
KROK 3: PIECZEMY CIASTO
Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i układamy na cieście. Tak przygotowane ciasto oprószamy płatkami migdałów i pieczemy przez ok. 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C lub do momentu, w którym włożony w ciasto patyczek będzie suchy.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto kokosowo-ananasowe
Niesamowicie intensywne i różnorodne w smaku ciasto z musem czekoladowym, kokosowym i kremem angielskim. Lekkie i pyszne.
Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
Łatwy w przygotowaniu, bardzo aromatyczny wypiek z suszonymi morelami i warstwą gęstego lukru. Rozpływa się w ustach!
Ciasto cynamonowe z gruszkami
Prosty sposób na oryginalny wypiek! Soczyste gruszki ukryte w aromatycznym, cynamonowym cieście zaskakują smakiem.
Ciasto jogurtowe z miodem i orzechami
Jogurt, miód i orzechy – oto podstawa greckich smakołyków. Zobacz, jak wykorzystać je w cieście!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny makowiec
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Śledzie po kaszubsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kompot z suszu z cytryną
- Piernik staropolski
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ryba po japońsku
- Ciasto marchewkowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
57 dni temu
Czy można czymś zastąpić jogurt grecki aby przepis był wegański? Bardzo chciałabym go wypróbować :)
odpowiedz
55 dni temu
Asiu, ciężko nam mieć całkowitą pewność, gdyż nie próbowaliśmy, jednak powinien się sprawdzić wegański odpowiednik śmietany. Będzie równie gęsty i kremowy :)