Rodzinne przepisy
Domowe wypieki – przepisy na tradycyjne domowe ciasta
Kuchnia Lidla pełna jest domowych przepisów na wypieki, z których znane są wasze babcie i mamy. Domowe ciasta, takie jak placek drożdżowy czy sernik, to tylko przykłady ponadczasowych klasyków cukiernictwa, w przygotowaniu których bierze często udział cała rodzina. Wśród nich znajdują się również pomysły Kuchni Lidla na domowe ciasteczka, np. francuskie rurki z kremem, herbaciane paluszki albo domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe. Wspólne pieczenie takich przysmaków to najlepsza zabawa nie tylko dla dzieci, ale również dla dorosłych członków rodziny! Wśród domowych przepisów nie może też zabraknąć tych na domowe pączki, drożdżówki czy gofry. A gdy zbliża się wyjątkowa okazja, warto rozważyć przygotowanie domowego tortu z bitą śmietaną i owocami, który sprawdzi się podczas każdej rodzinnej uroczystości. Tort można upiec na urodziny, np. roczek dziecka, na rocznicę ślubu czy też z okazji innego rodzinnego spotkania. W świąteczny czas, kiedy dom wypełnia aromat pieczonych ciast i cała rodzina zasiada przy stole, koniecznie sięgnijcie też po przepis na piernik domowy z powidłami. Niech przepisy na wypieki Kuchni Lidla towarzyszą wam nie tylko od święta, ale zawsze wtedy, gdy potrzebujecie ich najbardziej!
Jak przygotować domowe lody?
Kto choć raz próbował samodzielnie przygotować lody, doskonale wie, że to znakomita zabawa, zwłaszcza dla dzieci. Przyrządzenie domowych lodów, na które prosty i szybki przepis znajdziecie w Kuchni Lidla, to wielka frajda, a efekt pyszny i kolorowy! Wystarczy wybrać preferowany smak lodów, a następnie postępować zgodnie ze wskazówkami Kuchni Lidla. W zależności od rodzaju lodów, które chcecie zrobić, zwykle pierwszym krokiem jest zagotowanie mleka albo cukru z wodą, a następnie dodanie uzyskanego roztworu do owoców i zmiksowanie całości. Ostatnia czynność to wypełnienie tak przygotowaną mieszanką foremek do lodów i wstawienie ich do zamrażalnika. To zadanie, oczywiście wykonane pod nadzorem dorosłych, możecie powierzyć nawet najmłodszym kucharzom. A jeśli chcecie szczegółowo wiedzieć, jak zrobić pyszne lody, w tym m.in. domowe lody waniliowe, to koniecznie zapoznajcie się z pozostałymi przepisami Kuchni Lidla na:
- domowe lody waniliowo-truskawkowe
- lody domowe w dwóch smakach
- domowe lody śmietankowe z kruszonką
- domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
- domowe lody truskawkowo-jogurtowe na 3 sposoby
Zaangażujcie w tę kulinarną przygodę całą swoją rodzinę i cieszcie się wspólną lodową ucztą!
Przyrządzamy amerykańskie dania w domowym zaciszu
Choć kuchnia amerykańska nie kojarzy się z domowym jedzeniem i rodzinnym gotowaniem, to przekonacie się, że pozory mogą mylić. W Kuchni Lidla nie można przejść obojętnie obok przepisów na domowe hamburgery, hot dogi czy frytki, dzięki którym typowy amerykański fast food zyskuje zupełnie nowe, bo o wiele cieplejsze oblicze. Okazuje się bowiem, że zamiast smażyć domowe frytki na głębokim tłuszczu, warto podać je wprost z piekarnika, a kotlety do hamburgerów z łatwością można przygotować nie tylko z mięsa, ale np. z tofu i z ciecierzycą. Z kolei domowe zapiekanki, które z apetytem zostaną zjedzone podczas rodzinnego obiadu czy kolacji, mogą powstać w godzinę z najzwyklejszego bochenka chleba, jak np. chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego czy schab na chlebie zapiekany pod beszamelem. A jeśli nadal wam mało, to w ramach przekąski sięgnijcie po domowe chipsy ziemniaczane z solą, tymiankiem i kolorowym pieprzem, które z pomocą całej rodziny przygotujecie jeszcze szybciej, niż sugeruje przepis. Pamiętajcie – im więcej rąk w kuchni, tym lepiej!
Tradycyjne potrawy – sprawdzone domowe przepisy
Trudno wyobrazić sobie prawdziwą kuchnię bez domowych potraw, a w szczególności bez obiadów spożywanych przy wspólnym stole. Zupa pomidorowa z domowym makaronem lub domowy rosół według przepisu babci, która z pamięci potrafi podać przepis na to danie, to tylko niektóre z przysmaków, za którymi wielu skoczyłoby w przysłowiowy ogień. Tradycyjne potrawy przyrządzane na rodzinny obiad czy kolację zajmują też swoje miejsce w Kuchni Lidla, dlatego bez problemu znajdziecie w niej przepis na pasztet, smalec czy też makaron domowy, najlepiej serwowany z domowym pesto. Oto wybrane przepisy na:
- pasztet domowy:
- domowe pesto z:
W rodzinnej książce kucharskiej warto też mieć pod ręką sprawdzony przepis na domowy chleb, którego przygotowywanie należy już w zasadzie do rzadkości. Tego rodzaju pieczywo z powodzeniem może stać się powodem do dumy podczas wizyty rodziny czy gości. Sprawdźcie koniecznie przepisy na domowy chleb polecany przez Kuchnię Lidla:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Udziec z sarny pieczony w rękawie
Pieczona sarnina to wykwintne danie, które, odpowiednio przygotowane, zachwyci głębią smaku i delikatnością. Przekonaj się, testując przepis na udziec z sarny pieczony w rękawie!

Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
Jeśli pieczeń, to tylko z jelenia! Sprawdź, jak to szlachetne mięso zyskuje na smaku dzięki winno-musztardowej marynacie i wolnemu pieczeniu. Dla takiego dania zawsze znajdzie się okazja!

Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
Domowy obiad inny niż zwykle? Na specjalną okazję podaj pieczeń z dzika w sosie myśliwskim, która świetnie komponuje się z pyzami i surówką z modrej kapusty. Pycha!

Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
Kawałki szlachetnego mięsa z sarny warto wykorzystać do przygotowania aromatycznego gulaszu na bazie wina. Dodaj do niego pieczarki lub ulubione grzyby i ciesz się smakiem prawdziwych darów

Babka mocno cytrynowa
Kiedy zrobisz babkę mocno cytrynową, pamiętaj – jedz ją szybko, zanim inni zrobią to za Ciebie! To połączenie kwaśnego ze słodkim daje efekt, któremu nie sposób się oprzeć.

Perliczka pieczona w tymianku z ziemniakami
Jeśli lubisz pieczony drób, wybierz perliczkę! Szlachetne mięso podane z prostym dodatkiem: pieczonymi ziemniaczkami to świetny pomysł na obiad inny niż zwykle – dla Ciebie i bliskich.

Wegańska polędwica wellington z burakami
Niemożliwe? Spróbuj i się przekonaj, że smakuje lepiej niż oryginał, a przy tym jest prostsza i szybsza w przygotowaniu. Fantastyczny przepis na roślinną wersję polędwicy wellington!

Wegańska chałka
Najlepsza wegańska chałka, jaką można zrobić, i zarazem najpyszniejsza, jaką jadłeś. Wypróbuj ten przepis na roślinną wersję klasyka. Zawsze się udaje i zawsze smakuje!

Kruche ciasteczka z maszynki
Smak dzieciństwa przypomniany dzięki przepisowi Pawła! Te kruche, maślane ciasteczka z maszynki skórki przywołają najlepsze wspomnienia, a ich pieczenie stanie się Waszą rodzinną tradycją.

Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
Sięgnij po klasyk w nowej, wegetariańskiej wersji! Ten przepis z pewnością zagości u Ciebie na dłużej!

Ribollita: toskańska zupa fasolowa
Zupa, dzięki której nic się w kuchni nie zmarnuje, czyli ribollita inspirowana kuchnią toskańską, to sycąca propozycja dla miłośników mniej znanej kuchni w stylu włoskim. Sprawdź, jak pachnie i smakuje!

Chicago’s pizza
Pizza jak z Chicago? To żadna sztuka! Sprawdź ten przepis i zrób ją we własnej kuchni!
