
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
• piekarnik rozgrzany do temp. 180°C (góra-dół)
• foremkę o średnicy 18 cm
• woreczek strunowy
• wałek
• papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE
Ciasto francuskie wykrawamy w kształcie koła za pomocą foremki do pieczenia i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut (180°C, góra-dół, bez termoobiegu), aż ciasto się zarumieni.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Ciasteczka wkładamy do woreczka strunowego, zamykamy i rozdrabniamy je za pomocą wałka. Dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy, a następnie przekładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki na około 10 minut.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Do miski przekładamy mascarpone i dodajemy cukier puder. 100 g truskawek blendujemy na mus i łączymy z pozostałymi składnikami. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
KROK 4: SKŁADAMY TORCIK
Pozostałe truskawki przekrawamy na połówki lub ćwiartki i wykładamy na schłodzony spód. Na owoce nakładamy przygotowany krem. Ciasto francuskie kroimy na 4 równe części (powstaną 4 trójkąty) i układamy je na wierzchu torcika. Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
KROK 5: PODAJEMY TORCIK
Posypujemy deser cukrem pudrem i serwujemy.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta czekoladowa z truskawkami
Spodziewasz się gości? Przygotuj słodką francuską tartę! Połączenie czekolady i truskawek z pewnością im zasmakuje.

Minitorcik migdałowy "Paris"
Cukiernicza inspiracja prosto z Francji! Torcik na bazie migdałów, pistacji i czekolady to deser, który pokochasz!

Karpatka fit
Dla Kingi Paruzel nie ma rzeczy niemożliwych! Nawet karpatkę przygotuje w wersji odchudzonej z kremem na bazie kaszy jaglanej.

Ciasto francuskie z truskawkami
Połączenie chrupiącego ciasta francuskiego i soczystych truskawek to prawdziwa uczta dla podniebienia, a przy tym prosty i szybki deser, który da się przygotować bez specjalistycznej wiedzy i umiejętności cukierniczych. Zobacz, jak w kilku krokach stworzyć ten niezwykły deser!

Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)