
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- garnek
- sitko o drobnych oczkach
- blender
- formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm
- papier do pieczenia
- suche nasiona roślin strączkowych lub kulki do pieczenia
- obieraczkę do warzyw
- kostki lodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Do miski dodajemy mąkę, żółtko, cukier puder, szczyptę soli, cukier waniliowy. Schłodzone masło kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pozostałych składników.
Wszystkie składniki energicznie zagniatamy w kulę.
WSKAZÓWKA:
Jeśli składniki ciasta nie będą się chciały połączyć, dodajemy po łyżce zimną wodę lub kwaśną śmietanę.
KROK 2: STUDZIMY CIASTO
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki na 15-20 minut.
KROK 3: WAŁKUJEMY CIASTO
Stolnicę posypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na kształt koła o średnicy odrobinę większej niż średnica formy. Przekładamy do formy, dociskamy do boków i dna, następnie odrywamy nadmiar wystający za brzegi. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO
Na tak przygotowane ciasto kładziemy papier do pieczenia, dociskamy go do ciasta i wypełniamy formę suchymi strączkami lub kulkami do pieczenia.
Spód tarty wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 10-12 minut. Następnie zdejmujemy papier do pieczenia i podpiekamy jeszcze przez kolejne kilka minut w temperaturze 180°C.
Gotowy spód studzimy.
KROK 5: GOTUJEMY RABARBAR
Umyty, oczyszczony i pokrojony na małe kawałki rabarbar przekładamy do garnka. Dodajemy 140 ml mleka, cukier waniliowy, zwykły cukier i śmietankę. Całość gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż rabarbar się rozpadnie.
Żelatynę namaczamy w pozostałych 60 ml mleka.
KROK 6: MIKSUJEMY KREM
Gdy rabarbar się rozgotuje, zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy masę blenderem na gładki krem. Następnie przecieramy przez drobne sitko.
Do jeszcze gorącego kremu dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Następnie odstawiamy całość do wystudzenia.
WSKAZÓWKA:
Żelatynę dodajemy do jeszcze gorącego kremu.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY WSTĄŻKI Z RABRBARU
Przygotowujemy zimną wodę z kostkami lodu. Rabarbar myjemy, odkrawamy liście i dolne części. Następnie za pomocą obieraczki do warzyw kroimy rabarbarowe wstążki i przekładamy je do zimnej wody.
KROK 8: PRZELEWAMY KREM NA UPIECZONY SPÓD
Gdy krem będzie zimny, przelewamy go na upieczony i wystudzony spód. Następnie całość wstawiamy do lodówki na około 1 godziny, do całkowitego stężenia.
KROK 9: DEKORUJEMY TARTĘ
Tartę dekorujemy wstążkami z rabarbaru i posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą
Pyszne ciasto z rabarbarem i malinami, skrytymi pod warstwą chrupiącej puszystej bezy!

Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem
Domowe drożdżówki to świetny dodatek do kawy lub herbaty. A jeśli dodamy do niech jeszcze karmelizowany rabarbar, to stworzymy połączenie idealne! Upieczcie pyszne drożdżówki razem z Pawłem!

Wegańskie ciasto z rabarbarem
Lubisz rabarbar? Musisz więc spróbować tego prostego i spektakularnego ze względu na smak ciasta. Jest idealne nie tylko dla fanów kuchni wegańskiej!

Tarta rabarbarowa
Rozsmakuj się w przepysznej tarcie rabarbarowej. Kruchy spód, aksamitna panna cotta z rabarbarem, a do tego wstążkowe dekoracje.

Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)