zobacz film Tarta rabarbarowa

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • garnek
  • sitko o drobnych oczkach
  • blender
  • formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm
  • papier do pieczenia
  • suche nasiona roślin strączkowych lub kulki do pieczenia
  • obieraczkę do warzyw
  • kostki lodu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Do miski dodajemy mąkę, żółtko, cukier puder, szczyptę soli, cukier waniliowy. Schłodzone masło kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pozostałych składników.

Wszystkie składniki energicznie zagniatamy w kulę.

WSKAZÓWKA:

Jeśli składniki ciasta nie będą się chciały połączyć, dodajemy po łyżce zimną wodę lub kwaśną śmietanę.

KROK 2: STUDZIMY CIASTO

Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki na 15-20 minut.

KROK 3: WAŁKUJEMY CIASTO

Stolnicę posypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na kształt koła o średnicy odrobinę większej niż średnica formy. Przekładamy do formy, dociskamy do boków i dna, następnie odrywamy nadmiar wystający za brzegi. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.

KROK 4: PIECZEMY CIASTO

Na tak przygotowane ciasto kładziemy papier do pieczenia, dociskamy go do ciasta i wypełniamy formę suchymi strączkami lub kulkami do pieczenia. 

Spód tarty wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 10-12 minut. Następnie zdejmujemy papier do pieczenia i podpiekamy jeszcze przez kolejne kilka minut w temperaturze 180°C.

Gotowy spód studzimy.

KROK 5: GOTUJEMY RABARBAR

Umyty, oczyszczony i pokrojony na małe kawałki rabarbar przekładamy do garnka. Dodajemy 140 ml mleka, cukier waniliowy, zwykły cukier i śmietankę. Całość gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż rabarbar się rozpadnie.

Żelatynę namaczamy w pozostałych 60 ml mleka.

KROK 6: MIKSUJEMY KREM

Gdy rabarbar się rozgotuje, zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy masę blenderem na gładki krem. Następnie przecieramy przez drobne sitko.

Do jeszcze gorącego kremu dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Następnie odstawiamy całość do wystudzenia.

WSKAZÓWKA:

Żelatynę dodajemy do jeszcze gorącego kremu.

KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY WSTĄŻKI Z RABRBARU

Przygotowujemy zimną wodę z kostkami lodu. Rabarbar myjemy, odkrawamy liście i dolne części. Następnie za pomocą obieraczki do warzyw kroimy rabarbarowe wstążki i przekładamy je do zimnej wody.

KROK 8: PRZELEWAMY KREM NA UPIECZONY SPÓD

Gdy krem będzie zimny, przelewamy go na upieczony i wystudzony spód. Następnie całość wstawiamy do lodówki na około 1 godziny, do całkowitego stężenia.

KROK 9: DEKORUJEMY TARTĘ

Tartę dekorujemy wstążkami z rabarbaru i posypujemy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!