Śniadania
Przepisy na pyszne śniadania – sprawdź nasze propozycje!
O tym, dlaczego właściwie warto jeść śniadanie, nie trzeba chyba specjalnie dużo mówić. To sprawa oczywista, że śniadanie spożywane na ciepło jest źródłem wielu witamin i z założenia ma stanowić najbardziej energetyczny posiłek dnia. I choć każdy marzy, aby śniadanie zjeść w spokoju, najlepiej podane do łóżka, to rzeczywistość najczęściej zmusza nas do spożywania go w biegu. Z przepisami Kuchni Lidla uda wam się nawet tak trudna sztuka, jaką jest śniadanie przygotowane na szybko. Spójrzcie na wybrane propozycje śniadań, wśród których znajdziecie także oryginalne pomysły na śniadanie m.in. bez chleba:
- racuszki jogurtowe
- jajka w kokilkach
- smoothie z żółtych owoców
- ciabatta z indykiem
- tortilla z jajkiem i bekonem
- croque monsieur z serem gouda
- omlet cesarski
A jeśli zastanawiacie się, co przyrządzić na śniadanie dla dziecka, to i tu Kuchnia Lidla służy pomocą. Oprócz owocowego śniadania, np. z uwielbianymi przez najmłodszych truskawkami, natraficie na mnóstwo przepisów, dzięki którym przygotujecie smaczny pierwszy posiłek dnia. Oto i one:
- owocowe smoothie dla dzieci
- pancakes szpinakowe z owocami i syropem
- owsianka z żurawiną i świeżymi owocami
- lunchbox dla dzieci
- placuszki jaglane z jabłkami
Śniadanie fit – wybieramy najlepsze przepisy
Są różne powody, dla których wybór pada na lekkie śniadanie, zwane też inaczej i modniej po prostu fit. Niektórzy tłumaczą te preferencje żywieniowe nietolerancją wybranych składników, np. glutenu, inni sprowadzają ten fakt do świadomych ograniczeń w diecie, np. eliminacji mięsa. Są też najzwyczajniej w świecie tacy, którzy zamierzają zrzucić zbędne kilogramy i stąd ich śniadanie, również to przyrządzane do pracy, często obywa się bez chleba. Bez względu na to, jaki jest powód spożywania śniadania dietetycznego, warto zapoznać się z przepisami Kuchni Lidla, które bez wątpienia stanowią szeroki przekrój propozycji pierwszego posiłku dnia. Wypróbujcie pomysły na:
- śniadanie bez chleba:
- śniadanie bezglutenowe:
- śniadanie wegetariańskie:
- śniadanie z awokado:
Międzynarodowe śniadanie – przepisy
Dla skutecznego urozmaicenia poranków Kuchnia Lidla proponuje również śniadania w zupełnie innym stylu niż polskie tradycyjne kanapki czy bułeczki z dżemem. Warto więc sięgnąć po przepisy na międzynarodowe śniadania, w tym m.in. na:
- śniadanie angielskie:
- śniadanie amerykańskie:
- śniadanie francuskie:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Clafoutis z czereśniami
Clafoutis – słodka zapiekanka w stylu kuchni francuskiej. Idealna na letni obiad lub pyszne śniadanie, świetnie nada się do wykorzystania pełni smaku sezonowych owoców.

Frittata z cukinią i szpinakiem
Niech Twój dzień zacznie się pożywnie: od jajecznej frittaty pełnej warzyw podanej ze świeżą sałatką! Przygotuj pyszne i wartościowe śniadanie, wykorzystując przepis Karola.

Chlebek z pesto i kabanosami
Fantastyczny i prosty przepis na chlebek, który każdemu wyjdzie i każdego zaskoczy. Cudownie ziołowy, z chrupiącymi kabanosami. Spróbuj!

Perłowa owsianka
Cudownie kremowa i kokosowa alternatywa dla owsianki to świetna propozycja pożywnego śniadania! Podawaj ją z dowolnymi owocami.

Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną
Przekonaj się, że pieczenie bez glutenu nie musi być trudne! Przygotuj bezglutenowy chleb z ziarnami według przepisu Pawła i ciesz się smakiem domowego pieczywa, z którym każde śniadanie nabiera wartości.

Najprostsze naleśniki z serem
Proste i pyszne naleśniki z serem przywołają wspomnienia dzieciństwa! Wypróbuj sprawdzony przepis Pawła na ten klasyczny przysmak – z taką recepturą idealne naleśniki wyjdą każdemu.

Szneka z glancem, twarogiem i truskawkami
Drożdżówki zna każdy, ale szneki popularne są głównie w Wielkopolsce. Przygotuj je według przepisu Pawła i przekonaj się, jak świetnie smakują z twarogiem i truskawkami!

Wielkanocne babeczki śniadaniowe
Babka wielkanocna to klasyk, ale te babeczki są zupełnie inne! Zaproś je na świąteczne śniadanie, a będziesz z nimi spędzać każdą kolejną Wielkanoc!

Wegańska chałka
Najlepsza wegańska chałka, jaką można zrobić, i zarazem najpyszniejsza, jaką jadłeś. Wypróbuj ten przepis na roślinną wersję klasyka. Zawsze się udaje i zawsze smakuje!

Galettes bretonnes, czyli naleśniki po bretońsku
Proste składniki i oryginalny sposób podania – gryczane naleśniki z szynką, serem i jajkiem, czyli galettes bretonnes, to świetny pomysł na szybki obiad, który zasmakuje każdemu!

3 sposoby na dania z ryżu
Jak wykorzystać ryż w kuchni? Poznaj 3 pomysły Karola na proste i szybkie dania, które zasmakują całej rodzinie!

Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem
Domowe drożdżówki to świetny dodatek do kawy lub herbaty. A jeśli dodamy do niech jeszcze karmelizowany rabarbar, to stworzymy połączenie idealne! Upieczcie pyszne drożdżówki razem z Pawłem!
