Rodzinne przepisy - Pieczywo - przepisy i pomysły:
liczba przepisów: 38
Chleb z garnka
Chleb wypiekany w garnku to jeden z najprostszych i najbardziej satysfakcjonujących sposobów na upieczenie tego rodzaju pieczywa w domowym zaciszu. Ta metoda pozwala uzyskać prawdziwie chrupiącą skórkę i miękkie, puszyste wnętrze, czyli połączenie, które lubimy najbardziej. Jak przyrządzić świeży, pachnący bochen z garnka? Sprawdź nasz przepis!
![Chleb z garnka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/69062e572893-2a914e4ed110-chleb z garnka_1250x700.webp)
Świąteczne bułeczki
Przygotuj domowe bułeczki z różnymi posypkami – na słono lub na ostro. To pyszny i oryginalny pomysł na świąteczne śniadanie dla całej rodziny. Z termorobotem MC Smart przygotujesz je bardzo szybko!
![Świąteczne bułeczki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2a29e0ee5d7b-d7c386786d41-kw49-2023-kinga-paruzel-swiateczne-buleczki.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
Pyszny chleb pszenno-żytni na domowym zakwasie, z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek. To wyjątkowe pieczywo, które urozmaici niejedno śniadanie.
![Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5ea87bd97c79-7dfc9a51c0d0-kw18-2023-pawel-malecki-rustykalny-chleb-na-zakwasie-z-bakaliami-1250x700.webp)
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika
Najlepszy pomysł na śniadanie? Domowy chleb pszenno-żytni! Ten według przepisu Pawła ma chrupiącą skórkę, jest pełen ziaren słonecznika i naprawdę zachwyca smakiem.
![Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/86bfc6191656-aa3fd2068c43-kw11-2023-pawel-malecki-pelnoziarnisty-chleb-pszenno-zytni-z-ziarnami-slonecznika_1250x700.webp)
Chleb orkiszowy
Niezwykle prosty w przygotowaniu i sycący chleb orkiszowy z dodatkiem ziaren. Idealny do przygotowania kanapek dla całej rodziny.
![Chleb orkiszowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/97383c01f084-876c83f5d512-chleb-orkiszowy-kuchnialidla.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Bułka na mleku – sposób na czerstwe pieczywo
Czy wiesz, że czerstwą bułkę również można wykorzystać do przygotowania dania? Zerknij na przepis Kingi i zobacz jak przyrządzić pyszną bułkę na mleku. Wystarczy 5 minut i gotowe!
![Bułka na mleku – sposób na czerstwe pieczywo](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3241377e3f1d-a73e8bc20359-CZERSTWY_CHLEB_NA_3_SPOSOBY_1250x700_3.webp)
Rwany chlebek ziołowy
Rwany chleb z keksówki? To niecodzienny przepis na domowy chleb z dodatkiem aromatycznego masła ziołowego. Wypróbuj i zaserwuj na leniwe sobotnie śniadanie lub w czasie domówki ze znajomymi.
![Rwany chlebek ziołowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4fe3ec6109ee-0df34c5a6e7f-kw37-lidl-Rwany-chleb-z-maslem-ziolowym-1250x700.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Brioszki col tuppo w stylu sycylijskim
Puszyste, pyszne, idealne na śniadanie! Te brioszki swoją nazwę zawdzięczają kształtowi, który przypomina „tuppo”, czyli kobiecy kok. Można je podać również na deser: wypełnione lodami lub migdałową granitą.
![Brioszki col tuppo w stylu sycylijskim](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e897ceed7489-11c58f3e02c9-kw34-kinga-paruzel-brioszki-col-tuppo-w-stylu-sycylijskim.webp)
Chlebek proteinowy
Lubisz zaczynać dzień od wyjątkowych, domowych kanapek? Przygotuj chlebek proteinowy według prostej receptury i ciesz się smakiem świeżego pieczywa o poranku!
![Chlebek proteinowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6b5b1ef5a11e-baf63537101b-kw23-2022-chlebek_proteinowy_1250x700.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Chlebek z pesto i kabanosami
Fantastyczny i prosty przepis na chlebek, który każdemu wyjdzie i każdego zaskoczy. Cudownie ziołowy, z chrupiącymi kabanosami. Spróbuj!
![Chlebek z pesto i kabanosami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b096a43f9c9f-8148582df467-kw14-2022-kinga-paruzel-Chlebek-z-pesto-i-kabanosami.webp)
Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną
Przekonaj się, że pieczenie bez glutenu nie musi być trudne! Przygotuj bezglutenowy chleb z ziarnami według przepisu Pawła i ciesz się smakiem domowego pieczywa, z którym każde śniadanie nabiera wartości.
![Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1bc4d5e99538-5e9729669f81-kw01-2022-pawel-malecki-bezglutenowy-chleb-z-orzechami-i-zurawina_1250x700.webp)
Szneka z glancem, twarogiem i truskawkami
Drożdżówki zna każdy, ale szneki popularne są głównie w Wielkopolsce. Przygotuj je według przepisu Pawła i przekonaj się, jak świetnie smakują z twarogiem i truskawkami!
![Szneka z glancem, twarogiem i truskawkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/301537afe514-1bb903a21ee3-kw25-2021-pawel-malecki-szneka-z-glancem-twarogiem-i-truskawkami_1270x500-1.webp)
Chleb na zakwasie – podpowiadamy, jak go upiec
Tradycyjny chleb na zakwasie ma długoletnią historię kulinarną. Można go upiec z dowolnej mąki, jednak najlepiej sprawdzają się mąka pszenna, żytnia i orkiszowa. Przepis Kuchni Lidla na chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim bazuje na mieszance mąk pszennej i orkiszowej. Bez względu jednak na wasz wybór, zarówno chleb żytni, orkiszowy, jak i pszenny, najlepiej przygotować na zakwasie z mąki żytniej. Tak również radzi Kuchnia Lidla. Receptura na zakwas do chleba jest prosta. Wystarczy połączyć w misce 125 g mąki żytniej i 250 ml letniej wody, a następnie odstawić na 48 godzin w ciepłe miejsce. Przed upieczeniem chleba zakwas musi odstać 4 dni, ale w międzyczasie należy go doglądać i postępować zgodnie ze wskazówkami zawartymi w przepisie, aby w efekcie otrzymać lekko kwaśny smak i przyjemny zapach mikstury. Istotnym etapem wypieku chleba jest również przygotowanie zaczynu drożdżowego, który uzyskuje się w wyniku rozpuszczenia drożdży w letniej wodzie. Całość, tj. zakwas, zaczyn drożdżowy oraz pozostałe składniki wymienione w przepisie na chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim należy zagniatać do momentu, aż ciasto stanie się gładkie. Na koniec pozostaje już tylko odstawić ciasto w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny i poczekać, aż wyrośnie. Przed włożeniem do formy ciasto należy raz jeszcze wyrobić i znów poczekać, aż urośnie, tym razem ok. 30 minut. Ostatnim krokiem jest wstawienie ciasta do nagrzanego do 220°C piekarnika. Po 15 minutach temperaturę należy obniżyć do 200°C i piec chleb przez kolejne 25-35 minut.
Popularne chleby w Polsce – prezentujemy najsmaczniejsze
Coraz częściej docenia się chleby wypiekane z mąk takich jak orkiszowa, żytnia, kukurydziana czy nawet gryczana. Gatunki te są bardziej wartościowe pod względem odżywczym, a chleb smaczniejszy. Na topie jest teraz przede wszystkim chleb pełnoziarnisty, na który przepis, i to niejeden, znajdziecie w Kuchni Lidla.
- chleb gryczany z miodem
- chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
- chleb słonecznikowy z bakaliami
- chleb z pastą z serka koziego
- chleb z samych ziaren
- chlebek kukurydziany z syropem klonowym
- chlebek cukiniowy
- chlebek ryżowy
Przepis na pieczywo bezglutenowe
Wszyscy, którzy poszukują sprawdzonej receptury na chleb bezglutenowy, powinni koniecznie sięgnąć po przepis Kuchni Lidla na chleb z samych ziaren. Ten przepis przypadnie do gustu nie tylko osobom z nietolerancją glutenu, ale także weganom. Na liście składników nie widnieje bowiem ani jedno jajko. Przekonajcie się sami i spróbujcie chleba, którego sekret tkwi w odpowiedniej kompozycji ziaren!
Pieczywo na śniadanie
Jeśli zastanawiacie się, co zamiast chleba warto jadać na śniadanie, to Kuchnia Lidla podpowiada, że możecie upiec na przykład przepyszne bułeczki, rogaliki, a nawet chałkę! Sprawdźcie koniecznie przepisy na inne rodzaje pieczywa: