Rodzinne przepisy
Domowe wypieki – przepisy na tradycyjne domowe ciasta
Kuchnia Lidla pełna jest domowych przepisów na wypieki, z których znane są wasze babcie i mamy. Domowe ciasta, takie jak placek drożdżowy czy sernik, to tylko przykłady ponadczasowych klasyków cukiernictwa, w przygotowaniu których bierze często udział cała rodzina. Wśród nich znajdują się również pomysły Kuchni Lidla na domowe ciasteczka, np. francuskie rurki z kremem, herbaciane paluszki albo domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe. Wspólne pieczenie takich przysmaków to najlepsza zabawa nie tylko dla dzieci, ale również dla dorosłych członków rodziny! Wśród domowych przepisów nie może też zabraknąć tych na domowe pączki, drożdżówki czy gofry. A gdy zbliża się wyjątkowa okazja, warto rozważyć przygotowanie domowego tortu z bitą śmietaną i owocami, który sprawdzi się podczas każdej rodzinnej uroczystości. Tort można upiec na urodziny, np. roczek dziecka, na rocznicę ślubu czy też z okazji innego rodzinnego spotkania. W świąteczny czas, kiedy dom wypełnia aromat pieczonych ciast i cała rodzina zasiada przy stole, koniecznie sięgnijcie też po przepis na piernik domowy z powidłami. Niech przepisy na wypieki Kuchni Lidla towarzyszą wam nie tylko od święta, ale zawsze wtedy, gdy potrzebujecie ich najbardziej!
Jak przygotować domowe lody?
Kto choć raz próbował samodzielnie przygotować lody, doskonale wie, że to znakomita zabawa, zwłaszcza dla dzieci. Przyrządzenie domowych lodów, na które prosty i szybki przepis znajdziecie w Kuchni Lidla, to wielka frajda, a efekt pyszny i kolorowy! Wystarczy wybrać preferowany smak lodów, a następnie postępować zgodnie ze wskazówkami Kuchni Lidla. W zależności od rodzaju lodów, które chcecie zrobić, zwykle pierwszym krokiem jest zagotowanie mleka albo cukru z wodą, a następnie dodanie uzyskanego roztworu do owoców i zmiksowanie całości. Ostatnia czynność to wypełnienie tak przygotowaną mieszanką foremek do lodów i wstawienie ich do zamrażalnika. To zadanie, oczywiście wykonane pod nadzorem dorosłych, możecie powierzyć nawet najmłodszym kucharzom. A jeśli chcecie szczegółowo wiedzieć, jak zrobić pyszne lody, w tym m.in. domowe lody waniliowe, to koniecznie zapoznajcie się z pozostałymi przepisami Kuchni Lidla na:
- domowe lody waniliowo-truskawkowe
- lody domowe w dwóch smakach
- domowe lody śmietankowe z kruszonką
- domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
- domowe lody truskawkowo-jogurtowe na 3 sposoby
Zaangażujcie w tę kulinarną przygodę całą swoją rodzinę i cieszcie się wspólną lodową ucztą!
Przyrządzamy amerykańskie dania w domowym zaciszu
Choć kuchnia amerykańska nie kojarzy się z domowym jedzeniem i rodzinnym gotowaniem, to przekonacie się, że pozory mogą mylić. W Kuchni Lidla nie można przejść obojętnie obok przepisów na domowe hamburgery, hot dogi czy frytki, dzięki którym typowy amerykański fast food zyskuje zupełnie nowe, bo o wiele cieplejsze oblicze. Okazuje się bowiem, że zamiast smażyć domowe frytki na głębokim tłuszczu, warto podać je wprost z piekarnika, a kotlety do hamburgerów z łatwością można przygotować nie tylko z mięsa, ale np. z tofu i z ciecierzycą. Z kolei domowe zapiekanki, które z apetytem zostaną zjedzone podczas rodzinnego obiadu czy kolacji, mogą powstać w godzinę z najzwyklejszego bochenka chleba, jak np. chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego czy schab na chlebie zapiekany pod beszamelem. A jeśli nadal wam mało, to w ramach przekąski sięgnijcie po domowe chipsy ziemniaczane z solą, tymiankiem i kolorowym pieprzem, które z pomocą całej rodziny przygotujecie jeszcze szybciej, niż sugeruje przepis. Pamiętajcie – im więcej rąk w kuchni, tym lepiej!
Tradycyjne potrawy – sprawdzone domowe przepisy
Trudno wyobrazić sobie prawdziwą kuchnię bez domowych potraw, a w szczególności bez obiadów spożywanych przy wspólnym stole. Zupa pomidorowa z domowym makaronem lub domowy rosół według przepisu babci, która z pamięci potrafi podać przepis na to danie, to tylko niektóre z przysmaków, za którymi wielu skoczyłoby w przysłowiowy ogień. Tradycyjne potrawy przyrządzane na rodzinny obiad czy kolację zajmują też swoje miejsce w Kuchni Lidla, dlatego bez problemu znajdziecie w niej przepis na pasztet, smalec czy też makaron domowy, najlepiej serwowany z domowym pesto. Oto wybrane przepisy na:
- pasztet domowy:
- domowe pesto z:
W rodzinnej książce kucharskiej warto też mieć pod ręką sprawdzony przepis na domowy chleb, którego przygotowywanie należy już w zasadzie do rzadkości. Tego rodzaju pieczywo z powodzeniem może stać się powodem do dumy podczas wizyty rodziny czy gości. Sprawdźcie koniecznie przepisy na domowy chleb polecany przez Kuchnię Lidla:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Knedle ze śliwkami w polewie miodowo-migdałowej
Śliwkowe serce z cynamonową nutą otoczone delikatnym ziemniaczanym ciastem: to muszą być knedle na słodko! Podane z polewą z migdałów zyskują na charakterze i smaku.

Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami
Efektowne i smaczne danie, które zrobi wrażenie na Twoich gościach? To musi być aromatyczna gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami. Wypróbuj ten przepis i smacznie zaskocz swoich gości!

Wytrawny crème brûlée z czarnym kawiorem
Crème brûlée to klasyka deserów, ale ten przepis udowadnia, że jego wytrawna wersja jest równie smaczna! Jest w niej nie tylko kulinarne szaleństwo, ale i wyjątkowy, wyrafinowany smak.

Kurczak w sosie pesto
Kremowy, zielony sos, soczyste mięso i wyjątkowy smak. Kurczak w pesto to szybki, treściwy posiłek, który zachwyci wielu z Was.

Placuszki z tuńczykiem
Tuńczyk sprawdzi się idealnie pod wieloma postaciami, a jako tuńczykowe placuszki z pewnością podbije Wasze serca! Przygotowuje się je niezwykle łatwo i szybko. Sami sprawdźcie!

Kremowa zupa z pieczonymi grzybami
Ta zupa to gwarancja udanego obiadu! Kremowa, charakterna, wyrafinowana, bardzo aromatyczna, a jednocześnie niezwykle prosta w przygotowaniu! Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci
Ciasto jak u babci? Znaczy, że najlepsze! A z tym przepisem przeniesiecie się do kuchni w stylu włoskim! Koniecznie odbądźcie tę kulinarną podróż, będzie naprawdę smacznie!

Wegetariańska zapiekanka z batatów
Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Zapiekanka z batatów z dodatkiem dipu z orzechów nerkowca to propozycja, którą musisz wypróbować!

Dynia faszerowana komosą ryżową
Dynia kocha faszerowanie i pieczenie! Wypełnij ją wspaniałym farszem na bazie komosy ryżowej, szpinaku, orzechów i pomidorów, który zaskakuje delikatną pomarańczową nutą.

Rozgrzewający napar z kurkumy i imbiru
Gdy dni są coraz krótsze i chłodniejsze, przyda się naturalny rozgrzewacz! Przygotuj prosty napar z imbiru i kurkumy, a jesienny czas wypełni się wyjątkowym ciepłem.

Złote mleko
Ten napój to złoto: dosłownie i w przenośni! Złote mleko według przepisu Kingi rozgrzeje Cię w jesienne i zimowe dni, a jego smak osłodzi każdą chwilę.

Tort marcinek z konfiturą żurawinową
Ten marcinek pochodzi z Podlasia i jest tak pyszny, że zapragniesz przygotowywać go na każdą okazję! Warstwy kruchego ciasta, śmietanowe nadzienie i konfitura z żurawin tworzą tort, któremu nie sposób się oprzeć.
