Romantyczna kolacja - Zapiekanki makaronowe - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
Włoskie makaronowe rurki nadziewane szpinakiem oraz serem to pyszna i niezwykle sycąca potrawa, która potrafi zachwycić swoim smakiem. Niewątpliwą jej zaletą jest to, że ją przygotować na kilka różnych sposobów. Dziś zdradzimy Ci przepis na cannelloni ze szpinakiem i ricottą.
Lasagne ze szpinakiem i beszamelem
Spróbuj lasagne w innym wydaniu – z mintajem, szpinakiem i pomidorami koktajlowymi!
Cannelloni z ricottą i orzeszkami piniowymi
Cannelloni z kremowym farszem z ricottą, zapieczone w mocno pomidorowym sosie – to włoski styl w najlepszym wydaniu.
Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)
Mięso mielone, penne, pomidory, cebula, ser feta i przyprawy – proste składniki, z których stworzysz wyborne danie.
Przepis na zapiekanki makaronowe
Przepis na smaczne zapiekanki makaronowe może być naprawdę prosty. Wystarczy dobrze poszukać – na przykład w Kuchni Lidla. Przekonacie się, że zapiekanka makaronowa w Lidlu to trafiony dobór składników i zaskakujący pod względem walorów smakowych efekt końcowy! Sprawdźcie już teraz, jakie przepisy na zapiekanki z makaronu poleca Kuchnia Lidla.
Zapiekanki makaronowe – przepis
Choć wielu sądzi, że zapiekanki makaronowe z mięsem są najlepsze, to czasami warto skosztować również wersji wegetariańskiej. Spójrzcie, jak zrobić pyszną zapiekankę makaronową bez mięsa. Kuchnia Lidla poleca np. włoski przysmak, tj. lasagne ze szpinakiem i pomidorami, jedną z kilku propozycji zapiekanki makaronowej wegetariańskiej.
A jeśli danie ma być nie tylko bezmięsne, ale również niezbyt czasochłonne, to frittata z makaronem i szparagami będzie propozycją idealną. To się nazywa szybka zapiekanka makaronowa! Innym, równie ciekawym pomysłem zapiekanki makaronowej na szybko będzie spaghetti cake. Co wy na to?
Pamiętajcie, nigdy nie pomijajcie tak istotnego elementu zapiekanki z makaronu, jakim jest sos, który jest szczególnie ważny w zapiekance makaronowej typu gyros. To oczywiście tylko przykład jednej z zapiekanek makaronowych z kurczakiem, w której znaczną rolę odgrywają dodatki. Sos sprawdzi się nawet w przypadku zapiekanki makaronowej fit. Jak więc zrobić sos do zapiekanki makaronowej, aby był niskokaloryczny? Wystarczy zamiast majonezu użyć jogurtu naturalnego.
Co do zapiekanki makaronowej?
Mięso mielone z wieprzowiny, wołowiny czy drobiu, kiełbasa, a może szynka? Do tego warzywa, np. pomidory, cukinia, bakłażan albo kalafior i garść zielonych warzyw, takich jak szpinak, brokuł albo szparagi. Doskonale sprawdzą się tutaj również rośliny strączkowe zamiast mięsa! Wierzch zapiekanki makaronowej najlepiej natomiast posypać żółtym serem lub położyć plasterki mozzarelli.
- zapiekanki makaronowe z mięsem mielonym:
- zapiekanka makaronowa warzywna:
Choć wielu sądzi, że zapiekanki makaronowe z mięsem są najlepsze, to czasami warto skosztować również wersji wegetariańskiej. Spójrzcie, jak zrobić pyszną zapiekankę makaronową bez mięsa. Kuchnia Lidla poleca np. włoski przysmak, tj. lasagne ze szpinakiem i pomidorami, jedną z kilku propozycji zapiekanki makaronowej wegetariańskiej.
A jeśli danie ma być nie tylko bezmięsne, ale również niezbyt czasochłonne, to frittata z makaronem i szparagami będzie propozycją idealną. To się nazywa szybka zapiekanka makaronowa! Innym, równie ciekawym pomysłem zapiekanki makaronowej na szybko będzie spaghetti cake. Co wy na to?
Pamiętajcie, nigdy nie pomijajcie tak istotnego elementu zapiekanki z makaronu, jakim jest sos, który jest szczególnie ważny w zapiekance makaronowej typu gyros. To oczywiście tylko przykład jednej z zapiekanek makaronowych z kurczakiem, w której znaczną rolę odgrywają dodatki. Sos sprawdzi się nawet w przypadku zapiekanki makaronowej fit. Jak więc zrobić sos do zapiekanki makaronowej, aby był niskokaloryczny? Wystarczy zamiast majonezu użyć jogurtu naturalnego.
Co do zapiekanki makaronowej?
Mięso mielone z wieprzowiny, wołowiny czy drobiu, kiełbasa, a może szynka? Do tego warzywa, np. pomidory, cukinia, bakłażan albo kalafior i garść zielonych warzyw, takich jak szpinak, brokuł albo szparagi. Doskonale sprawdzą się tutaj również rośliny strączkowe zamiast mięsa! Wierzch zapiekanki makaronowej najlepiej natomiast posypać żółtym serem lub położyć plasterki mozzarelli.