Walentynki - Gofry - przepisy i pomysły:

Walentynki

Gofry

wróć do Śniadania

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Chrupiące i pulchne wafle, podawane najczęściej z bitą śmietaną i owocami. Tak właśnie jawią się gofry. Wielu kojarzą się głównie ze słodkim przysmakiem spożywanym letnią porą, np. podczas wakcji nad morzem. A przecież goframi można delektować się przez cały rok, wystarczy tylko dobry przepis. Jeśli chcecie, aby wasze gofry smakowały podobnie jak te w nadmorskich miejscowościach, albo były jeszcze lepsze, to koniecznie sprawdźcie wskazówki Kuchni Lidla.

Sprawdzone przepisy na pyszne, chrupiące gofry!

Poszukując sprawdzonego przepisu na gofry domowe, warto zajrzeć do Kuchni Lidla. Z niej dowiecie się, jak zrobić ciasto na chrupiące gofry, które będą smakować zarówno na słodko, jak i na słono. Zwróćcie uwagę szczególnie na przepis prezentujący przygotowanie gofrów na dwa sposoby. Dzięki niemu poznacie dwie receptury gofrów – tradycyjnych i drożdżowych, czyli belgijskich. Te drugie, przyrządzane z rozczynu drożdżowego, w porównaniu do tradycyjnych gofrów są niekształtne i o wiele bardziej puszyste. Gofry przygotowane według jednego i drugiego przepisu są jednak tak chrupiące, że musicie wypróbować obie receptury i wybrać swoją ulubioną.

Pamiętajcie też o pozostałych przepisach na gofry, które znajdziecie w Kuchni Lidla. Oto one:

Gofry wegańskie – sprawdź, jak je przyrządzić

Kuchnia Lidla pokaże wam również, jak zrobić gofry wegańskie bez użycia mleka krowiego i oczywiście bez jajek. Zamiast tych składników dodajecie do ciasta mleko migdałowe lub sojowe oraz siemię lniane wymieszane z wodą albo po prostu mąkę ziemniaczaną. Do przyrządzenia wegańskich gofrów możecie wykorzystać dowolną mąkę. Wasze gofry mogą więc powstać z mąki kokosowej, ryżowej, gryczanej, a nawet owsianej. Należy tylko pamiętać, aby decydując się na gofry owsiane, jak np. w przepisie na wegańskie gofry dyniowe, zmniejszyć o połowę porcję mąki owsianej, ponieważ jest ona bardzo chłonna. Podmiana rodzajów mąki na liście składników na ciasto pozwoli jednocześnie przygotować wam gofry bezglutenowe. A jeśli chcecie, aby wasze gofry były fit, to zamiast cukru i innych kalorycznych dodatków użyjcie alternatywnego słodziwa lub skuście się po prostu na gofry z owocami. Smacznego!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!