Zupa z mięsem
Zupy z mięsem mielonym – sprawdź nasze przepisy
Zupa z mięsem? Pierwszym skojarzeniem, które się nasuwa, jest zupa jarzynowa przygotowywana na mięsie, zazwyczaj na kościach lub na kawałkach różnych gatunków mięsa. Tymczasem zupę, nie tylko jarzynową, ale w zasadzie każdą, można przyrządzić również z mięsem mielonym. Uformowane z niego pulpety będą znakomitym dodatkiem do zupy serowo-jarzynowej z klopsikami – przepis na nią znajdziecie w Kuchni Lidla. Podobny skład ma zupa niemiecka z mięsem mielonym i serkiem topionym. Jeśli natomiast gustujecie raczej w zupie z białych warzyw z pulpetami, to koniecznie użyjcie sporej ilości selera, pora i pietruszki. Odkryjcie, jak pyszna może być zupa z mięsem mielonym i m.in. porem w roli głównej! Koniecznie skuście się także na zupę cebulową z mięsem mielonym, znaną szczególnie jako przysmak kuchni francuskiej. Razem z zupą z pora francuska zupa z mięsem mielonym tworzy ze względu na smak zgrany duet. Spróbujcie zupy cebulowej z pulpecikami wg przepisu Kuchni Lidla.
Z kolei osobom, które preferują bardziej urozmaicony smak zupy, polecić trzeba zupę gulaszową z mięsem mielonym, ziemniakami i pieczarkami. Równie treściwa jest również zupa hiszpańska czy cygańska z mięsem mielonym.
Zupy z kurczakiem – nasze propozycje
Chyba najbardziej znaną zupą z kurczakiem jest w polskiej kuchni rosół z makaronem. Przyrządzany na bulionie drobiowym, stanowi znakomitą bazę, którą można wykorzystać np. do przygotowania zupy jarzynowej z mięsem. Wystarczy dodać kilka warzyw więcej, aby zupa jarzynowa na kurczaku stała się smacznym daniem obiadowym. Mięso z wywaru można w zasadzie wykorzystać do większości zup, nawet do zupy cebulowej, która spożywana z kurczakiem zastąpi Wam w zupełności drugie danie obiadowe. Pożywną potrawą okaże się również marokańska zupa harira, którą przygotowuje się m.in. z soczewicy i z kurczakiem. Jeśli chcecie poznać więcej pomysłów na zupę z kurczakiem, to odwiedźcie Kuchnię Lidla:
- zupa krem z kawałkami kurczaka
- rosół azjatycki
- tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem
- zupa piwna z bekonem
- pikantna zupa tajska z krewetkami
- zupa z czerwonej papryki
Zupy z kiełbasą – przepisy
Kiełbasa to smaczny dodatek do wielu zup, choć najczęściej dodajemy ją do wielkanocnego żurku. Nikt chyba nie zaprzeczy, że z białą kiełbasą i jajkiem smakuje wybornie! Równie znanym połączeniem jest grochówka albo zupa ziemniaczana, inaczej kartoflanka z kiełbasą. Znacznie bardziej odległą propozycją polskiej kuchni jest natomiast pomysł podania zupy z soczewicy z kiełbasą. Sprawdźcie w Kuchni Lidla, z jakimi jeszcze zupami kiełbasa tworzy najlepsze duety:
- żurek chrzanowy z kiełbasą
- grochówka rybna
- zupa solanka
- barszcz chrzanowy z pieczoną białą kiełbasą
- różowa zupa buraczkowa
- barszcz na wędzonce zabielany
Zupy z boczkiem – nasze pożywne przepisy
W tradycyjnej polskiej kuchni grochówka z boczkiem to podstawa! Nie można temu zaprzeczyć, bo przecież smak zupy grochowej z boczkiem jest obłędny i nie ma sobie równych. Ale nie tylko grochówkę można przyrządzić na boczku. Dla odmiany można czasem zjeść zupę zwaną kartoflanką, która z boczkiem nabiera wyraźniejszego smaku. Prawdziwym rarytasem jest jednak zupa krem z ziemniaków z boczkiem wg przepisu z Kuchni Lidla. Inspirowana wpływami niemieckimi saksońska zupa ziemniaczana z boczkiem to godna polecenia propozycja obiadu. Przy okazji, jak będziecie już przeglądać zasoby Kuchni Lidla, warto od razu sięgnąć po przepisy na bałkańskie zupy, w których często łączy się warzywa strączkowe z mięsem. Tak właśnie powstaje m.in. serbska zupa fasolowa, w której, jeśli tylko macie ochotę, to możecie zamiast fasoli użyć soczewicy, grochu czy innego warzywa strączkowego. Przekonajcie się tym samym, że zupa z soczewicy z boczkiem i na dodatek w połączeniu z pomidorami i papryką, to naprawdę trafiona kompozycja! Więcej takich zestawień znajdziecie w przepisach Kuchni Lidla na:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Fabada
Bardzo sycąca zupa z fasolą i chorizo to klasyczne danie w stylu iberyjskim, które świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu dla całej rodziny!

Lekkostrawne klopsiki na parze i solianka
Lekko, smacznie, pełnowartościowo: dzięki klopsikom na parze, pieczonemu kalafiorowi i soliance! Ten prosty jadłospis pomoże seniorom dbać o zbilansowaną dietę każdego dnia!

Zupa meksykańska z indykiem
Idealna dla miłośników chudego mięsa i kuchni świata! Spróbuj zupy w stylu meksykańskim z indykiem, fasolą i kolendrą – prostej, sycącej i z charakterem!

Najlepszy rosół
Szukasz przepisu na najlepszy rosół? Przygotuj go na bazie drobiowego mięsa i pieczonych warzyw, korzystając z receptury Karola Okrasy!

Zupa jarzynowa z klopsikami
Zupa jarzynowa z klopsikami z mięsa indyka – bez grama soli! Wypróbuj pyszny przepis Karola Okrasy!

KARTOFLANKA Z KURKAMI
Zupa ziemniaczana z przesmażonymi kurkami, to smak każdej jesieni. Sięgnij po przepis Karola i przygotuj prawdziwą ucztę dla podniebienia!

Klasyczna grochówka
Klasyczna grochówka Karola to mięso, warzywa i czas, który poświęcisz na umiejętne połączenie wszystkich smaków. Ugotuj ją na obiad dla całej rodziny!

Żurek chrzanowy z kiełbasą
Wielkanocne śniadanie smakuje najlepiej, kiedy rozpoczyna je domowy żurek z suszonymi grzybami i śląską kiełbasą.

Rosół z makaronem
Doskonały na obiad, rozgrzewa w zimne wieczory i smakuje każdemu! Poznaj przepis na rosół z kurczaka z warzywami.

Krupnik
Tradycyjne przepisy tylko od Karola Okrasy! Tym razem spróbuj krupniku na wywarze z żeberek z kaszą jęczmienną i ziemniakami.

Kapuśniak gryczany
Karol przygotował kapuśniak na wywarze z kaczki z dodatkiem orzeźwiającej sałatki z nutą limonki i kolendry!
