Zupa kukurydziana z cukinią i boczkiem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart

Przygotuj wcześniej:

Bulion podgrzej, aby w momencie użycia był ciepły.

Sposób przygotowania:

KROK 1: SMAŻYMY BOCZEK

Boczek kroimy w kostkę i przekładamy do pojemnika miksującego. Następnie podsmażamy go, bez pokrywy, używając programu przypiekanie / temperatura 130°C / czas 14 minut / obroty 1. Gotowy boczek przekładamy do miseczki.

WSKAZÓWKA! Gdyby boczek nie był złocisty, możemy go podsmażać przez kolejne 5 minut.

KROK 2: SIEKAMY SZALOTKĘ

Szalotkę kroimy w ćwiartki i przekładamy do pojemnika miksującego. Cebulę rozdrabniamy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5.

KROK 3: SIEKAMY CUKINIĘ I DYMKĘ

Cukinię kroimy w kostkę o boku 2 cm, a dymkę na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki dodajemy do pojemnika miksującego z szalotką i całość rozdrabniamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5.

KROK 4: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Do rozdrobnionych warzyw dodajemy masło i kukurydzę. Całość podsmażamy, bez miarki w pokrywie, wykorzystując program przypiekanie / czas 5 minut / temperatura 120°C / obroty 1.

KROK 5: GOTUJEMY I BLENDUJEMY ZUPĘ

Do pojemnika miksującego wlewamy ciepły bulion i całość gotujemy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 10 minut / obroty w lewo. Po tym czasie odlewamy ok. 600 ml zupy, a resztę blendujemy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 10.

KROK 6: PODAJEMY ZUPĘ

Do zmiksowanej zupy wlewamy odlaną wcześniej zupę, dodajemy szpinak i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość ponownie gotujemy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 5 minut / obroty w lewo. Gotową zupę podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, podsmażonym boczkiem i drobno posiekaną natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!