Szczypiorek

Szczypiorek w Polsce pojawił się w XVI wieku i od tego czasu nie chcemy się z nim rozstawać. Spożywamy jego liście, ale mało kto wie, że jego fioletowe kwiaty też są jadalne. Przeczytaj, jakie właściwości ma ta niepozorna roślina.

Dlaczego warto jeść szczypiorek?

Szczypiorek pochodzi z rodziny czosnkowych, tej samej co czosnek, cebula czy por. I choćby z tego tylko powodu warto włączyć go do swojej diety. Nasz organizm na pewno odczuje jego zdrowotne właściwości. Przy tym szczypiorek jest bardzo smaczny.

Czy szczypiorek jest zdrowy?

Szczypiorek ma działanie przeciwnowotworowe, zwłaszcza jeśli chodzi o nowotwory żołądka, przełyku czy prostaty. Szczypiorek wpływa na dobry nastrój, pomaga też w stanach bezsenności. Jest dobry na trawienie i działa przeczyszczająco. Ma właściwości bakteriobójcze. Obniża także ciśnienie krwi.

Co zawiera szczypiorek?

Roślina ma mnóstwo wartości odżywczych. Jest bogata w karoten, witaminę A, C oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy. W szczypiorku znajdziemy także magnez, wapń, fosfor i potas. Antynowotworowe działanie zawdzięcza on składnikom organosiarkowym. Jest w nim także cholina wspomagająca walkę z bezsennością.

Jakie witaminy ma szczypiorek?

Szczypiorek jest bogaty w witaminę C. W 100 g jest jej ponad 50 mg. Inne witaminy, które wpływają na jego wartość, to witamina A oraz witaminy z grupy B.

Ile kalorii ma szczypiorek?

Jeśli chodzi o kaloryczność, szczypiorek jest naszym sprzymierzeńcem. Kalorii ma niewiele. W 100 g jest ich tylko 30. Śmiało więc możesz włączyć go do diety, bez obaw o linię.

Jak przechowywać szczypiorek?

Masz problem z tym, że świeży szczypiorek zbyt szybko więdnie? Z powodzeniem przechowasz go w lodówce. Najlepiej pokroić go i włożyć do zamkniętego słoika lub szklanej miseczki. Dobrze sprawdzą się także plastikowe woreczki. Skropione wodą listki należy szczelnie w nich zamknąć. W ten sposób przetrwa on w lodówce nawet do kilku dni.

Czy szczypiorek można mrozić?

Może Cię to zdziwi, ale szczypiorek świetnie nadaje się do mrożenia. Należy go opłukać, osuszyć i pokroić. Następnie włożyć do woreczka lub plastikowego pojemnika, zamknąć i włożyć do zamrażarki. To dobry sposób, żeby zawsze mieć go pod ręką, choćby do porannej jajecznicy lub jajka zapiekanego w bagietce.                                                               

Czy szczypiorek można suszyć?

Innym sposobem na przechowanie szczypiorku jest ususzenie jego liści. W takiej postaci także możesz dodawać go do potraw.

Jak jeść szczypiorek?

Zwykle spożywa się świeże liście szczypiorku, drobno posiekane. Posypujemy nimi gotowe już potrawy, gdyż wtedy nie traci on aromatu i właściwości. Może być dodatkiem do omletu czy tarty. Można go zapiec w wytrawnych muffinkach. Potrawy można posypać także suszonym szczypiorkiem. Nie wszyscy wiedzą, że szczypiorek usmażony na maśle zyskuje jeszcze bardziej intensywny smak.

Wypróbuj doskonałe przepisy na śniadanie z dodatkiem szczypiorku:

Jak kroić szczypiorek?

Szczypiorek przed jedzeniem trzeba pokroić. W tym celu należy zaopatrzyć się w naprawdę ostry nóż. Innym sposobem jest pocięcie go specjalnymi nożyczkami, dzięki którym szybko uzyskamy pożądany efekt.

Z czym jeść szczypiorek?

Ta smaczna roślina jest składnikiem, który idealnie dopełnia smak potraw. Jajecznica bez szczypiorku nie jest już tą samą jajecznicą. Podobnie jak pasta jajeczna. Dodawany jest do kanapek, sałatek, surówek, białego serka z rzodkiewką czy chłodnika.

Niepozorny szczypiorek jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych. A co nie mniej ważne, podkreśla i wydobywa smak niektórych potraw. Aby zawsze mieć świeży szczypiorek pod ręką, możesz włożyć do doniczki z ziemią kilka cebul. Wkrótce wypuszczą pędy, a Ty będziesz cieszyć się świeżym szczypiorkiem z własnej uprawy.

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram