Gulasz - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Gęsty, domowy gulasz wołowy
Z najlepszego mięsa wołowego powstaje najlepszy gulasz! Niech kuchnia wypełni się aromatem tego sycącego dania, które z pewnością trafi na Twoją listę ulubionych.
Gulasz z jagnięciny z kopytkami
Delikatne mięso jagnięce z warzywami i bukietem przypraw, do tego domowe kopytka i… wyśmienity obiad gotowy!
Gulasz z sarny z kluskami śląskimi
Aromatyczny gulasz z sarny i kluski śląskie to klasyka w najlepszym wydaniu według Karola Okrasy!
Fasolka po bretońsku
Dania jednogarnkowe to zawsze dobry pomysł na szybki obiad! Poznaj przepis na fasolkę po bretońsku z boczkiem i kiełbasą.
Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami
Zobacz, jak kilka składników zamienić w pyszne danie jednogarnkowe! Przygotuj gulasz z szynką wieprzową i orzeźwiającą miętą!
Gulasz z jelenia
Jak przygotować mięso jelenia? Wypróbuj przepis Okrasy na gulasz z pysznym purée!
Gulasz z jelenia w warzywach
Przygotuj pyszny gulasz z mięsa jelenia w duszonych warzywach! Świetny pomysł na udany obiad!
Gulasz z dzika z grzybami
Przyrządź doskonały obiad z dziczyzny – gulasz z dzika z grzybami według pomysłu Grzegorza Russaka!
Przepis na gulasz
W zasadzie przepisy na gulasz niewiele różnią się od siebie. Do jego przygotowania potrzeba niewielu naczyń – zazwyczaj wystarczy garnek lub patelnia. Podstawą każdego gulaszu może być jednak inny rodzaj mięsa, dlatego przepis przepisowi nie jest równy. Najpopularniejszym rodzajem gulaszu w polskich domach jest oczywiście gulasz wieprzowy z łopatki albo z karkówki lub też z innej części wieprzowiny. Zdecydowanie rzadziej decydujemy się na przyrządzenie gulaszu wołowego czy drobiowego, nie wspominając już o gulaszu z tzw. podrobów, czyli np. z żołądków czy z serc drobiowych. Póki co Polacy mają więc jednoznaczne skojarzenia z gulaszem – danie to łączą z wieprzowiną. O wiele rzadziej propozycją obiadową jest np. gulasz z indyka, a to wielka szkoda! Przekonajcie się z Kuchnią Lidla, że bazą do przygotowania gulaszu mogą być rozmaite gatunki mięsa, w tym nawet dziczyzna.
Przepisy na gulasze:
- gulasz z łopatki wieprzowej: gulasz wieprzowy z łopatki
- gulasz z szynki: hiszpański gulasz z fasoli i szynki
- gulasz ze schabu: gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
- gulasz z wołowiny: gulasz po węgiersku
- gulasz węgierski: gulasz po węgiersku
- gulasz z kurczaka: zielone curry z groszkiem cukrowym
- gulasz z żołądków drobiowych: gulasz z kaczych żołądków
- gulasz cielęcy: gulasz cielęcy po azjatycku
- gulasz z jelenia: gulasz z jelenia lub gulasz z jelenia w warzywach
- gulasz z dzika: gulasz z dzika z grzybami
Pamiętajcie jednak, że gulasz to nie tylko mięso. Owszem, stanowi jego ważny składnik, ale nie jedyny. Zresztą, sprawdźcie sami:
- gulasz z pieczarkami: gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami
- gulasz z warzywami: gulasz niemiecki
A jeśli jesteście wegetarianami, to z pewnością zainteresuje Was etiopski gulasz z kapusty, czyli gulasz warzywny z aromatycznymi przyprawami, takimi jak kumin rzymski i kurkuma. Smacznego!