Kuchnia polska - Jajka sadzone - przepisy i pomysły:

Kuchnia polska

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Jajka sadzone to klasyka kulinarna. Sprawdzają się zawsze wtedy, gdy potrzebny jest pomysł na szybkie i smaczne śniadanie. I choć zwykle nie wymagają wielkich dodatków za wyjątkiem chleba i porannej kawy, to uwierzcie, że można je przyrządzić w dużo ciekawszy sposób, niż wam się wydaje. Tylko spójrzcie!

Jak zrobić jajka sadzone?

Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić pyszne jajka sadzone, to dobrze trafiliście. W Kuchni Lidla dowiecie się nie tylko, jak usmażyć jajko sadzone, aby osiągnąć efekt ściętego białka i płynnego żółtka, ale również, co warto podawać do jajka sadzonego. Zacznijmy jednak od początku. Przygotowanie jajka sadzonego nie jest jakąś wielką sztuką, dlatego każdy z was zapewne już tego próbował, a jeśli nie, to z pewnością słyszał, jak je zrobić. Tradycyjny sposób polega na rozgrzaniu patelni z niewielką ilością tłuszczu, najlepiej masła klarowanego, które doda całości smaku i aromatu, a przede wszystkim nie będzie się przypalać, a następnie wbiciu na nią jajka. To, na czym chcecie smażyć jajko sadzone, zależy w zasadzie od was. Można również pokusić się o przyrządzenie jajka sadzonego na wodzie, co będzie korzystną opcją szczególnie dla osób będących na diecie. Jak zrobić jajko sadzone bez tłuszczu? To proste. Wystarczy wziąć patelnię z nieprzywierającą powłoką, rozgrzać na niej trochę wody i wbić jajko. Później pozostaje już tylko czekać, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Bez względu na wybór sposobu smażenia, pamiętajcie jednak, aby jajka solić i pieprzyć dopiero pod koniec, nigdy na początku. Dzięki temu będziecie mieć gwarancję, że jajko w międzyczasie nie zmieni koloru. A jeśli znudziło wam się jajko sadzone w tradycyjnej postaci, to odwiedźcie Kuchnię Lidla pełną oryginalnych i smacznych przepisów na dania z jajkami w roli głównej!

Z czym podawać jajko sadzone?

Jajka sadzone podane na śniadanie można przyrządzać na różne sposoby. Warto urozmaicać sobie każdy poranek, serwując jajko sadzone z serem, boczkiem czy nawet z awokado. Częstą praktyką jest zwłaszcza podawanie jajka sadzonego na szynce, np. w postaci zapiekanej kanapki z jajkiem i serem albo jajka w chlebie. Wielbicielom pikantniejszych smaków Kuchnia Lidla radzi spróbować jajka sadzonego w ostrej papryce, a dokładniej jajek po hiszpańsku lub szakszuki z kuminem z papryczkami chili. Te nietypowe sposoby na jajko sadzone z pewnością przypadną do gustu smakoszom kuchni Półwyspu Iberyjskiego oraz Bliskiego Wschodu. A jeśli chcielibyście zasmakować w typowo amerykańskim śniadaniu, to koniecznie sięgnijcie po przepis na naleśniki z boczkiem, z którymi jajka sadzone tworzą duet idealny. Znajdźcie swój sposób na jajko sadzone i zdecydujcie sami, z czym będzie wam najlepiej smakować.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!